EUROLYGA 2023

Lūžis: Rusijoje išteisinti 25 dėl meldoniumo įkliuvę atletai

Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) žengė pirmąjį ryžtingą žingsnį į visišką meldoniumo bylos uždarymą. 25 sportininkams, kurių testai dėl meldoniumo buvo teigiami, panaikintas laikinas draudimas dalyvauti varžybose.

Viskas krypsta link to, kad dėl meldoniumo įkliuvę dauguma atletų nebus baudžiami.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Viskas krypsta link to, kad dėl meldoniumo įkliuvę dauguma atletų nebus baudžiami.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 12:10 PM, atnaujinta May 28, 2017, 8:49 PM

Tiesa, tarp amnestuotųjų kol kas nėra ryškiausių Rusijos sporto žvaigždžių – tokių kaip tenisininkė Marija Šarapova ar plaukikė Julija Jefimova. Jos turėtų tikėtis atitinkamų sporto šakų tarptautinių federacijų amnestijos, bet rusai jau neabejoja, kad artimiausiu metu taip ir įvyks.

RUSADA amnestavo tuos 25 sportininkus, kurių mėginiai jos pačios užsakymu buvo paimti per Rusijos vidaus varžybas ar treniruotėse. Tuo tarpu laikini nušalinimai dėl Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) kontrolierių užfiksuotų 158 meldoniumo vartojimo atvejų, tarp kurių – net 45 rusų sportininkų – galioja.

Bet WADA pozicija meldoniumo atžvilgiu šią savaitę kardinaliai pasikeitė. WADA paskelbė, kad jeigu iki kovos 1 dienos imtame mėginyje sportininko kraujuje buvo aptikta mažiau nei 1 mikrogramas meldoniumo vienam mililitrui, jis bus visiškai išteisintas. Jeigu mėginys su tokia koncentracija paimtas po kovo 1-osios arba meldoniumo kiekis sudaro 1-15 mikrogramų, sprendimą dėl sankcijų bus leista priimti sporto šakos tarptautinei federacijai.

Tai nereiškia automatiško absoliučiai visų atletų išteisinimo, bet daugumos – tikrai.

Gindama savo sportininkus Rusija akcentuoja WADA klaidą, kad nebuvo atlikti išsamūs meldoniumo pasišalinimo iš organizmo tyrimai. Pagrindinė Rūtos Meilutytės varžovė J.Jefimova irgi tikisi ant to išplaukti: šiemet rusė dėl dopingo tikrinta net kelis kartus, bet skirtingu laiku rezultatai buvo ir teigiami, ir neigiami.

„Sutikite: keista, kad meldoniumo iš pradžių aptinka, paskui – neaptinka, dar vėliau – vėl aptinka, – kalbėdamas apie J.Jefimovos atvejį teigia portalas championat.com. – Todėl kol kas tai – mokslininkų problema, kurie nespėjo deramai ištirti meldoniumo „elgesio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.