EUROLYGA 2023

Staigi trenerio mirtis sukrėtė Lietuvos sportą

Penktadienį Lietuvos sportas paskelbė gedulą. Ispanijoje, kur lengvaatlečiai susirinko ruoštis varžyboms, mirė vienas garsiausių šalies trenerių Aleksas Stanislovaitis. Įvairiausių sporto šakų treneriams patarinėjęs A.Stanislovaitis prieš keturias dienas šventė 53-ąjį gimtadienį.

A.Stanislovaitis su savo auklėtine A.Skujyte 2007-aisiais. Treneris ir sportininkė turėjo nuoširdų ryšį.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
A.Stanislovaitis su savo auklėtine A.Skujyte 2007-aisiais. Treneris ir sportininkė turėjo nuoširdų ryšį.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
D.Gudzinevičiūtė (kairėje) ir K.Jezepčikas (dešinėje) neslėpė, kad žinia apie A.Stanislovaičio mirtį šokiravo.<br>lrytas.lt montažas
D.Gudzinevičiūtė (kairėje) ir K.Jezepčikas (dešinėje) neslėpė, kad žinia apie A.Stanislovaičio mirtį šokiravo.<br>lrytas.lt montažas
A.Stanislovaitis Lietuvos sportui padėjo kilti į viršų.<br>A.Pliadžio nuotr.
A.Stanislovaitis Lietuvos sportui padėjo kilti į viršų.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 2:07 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:47 AM

Jo mirtis šokiravo sporto pasaulį.

„Smūgis – didelis. Žinia netikėta ir skaudi. Bendruomenė šokiruota. Esu mačiusi jo paskaitas, treniruotes. Mane visada žavėjo jo atsidavimas sportui, entuziazmas. Skaudu, kai mus palieka toks atsidavęs ir sportą mylintis žmogus. Tai netektis ir Lietuvos sporto mokslui“, – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Mokslininko laipsnį turintis A.Stanislovaitis penktadienio rytą neatėjo pusryčiauti, todėl sportininkai ėmė ieškoti trenerio. Jį rado negyvą viešbučio kambaryje.

„Man dar labai sunku kalbėti, – ašaras sulaikyti stengėsi Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) generalinė sekretorė ir buvusi šuolininkė į tolį Nijolė Medvedeva. – Apie trenerį galima pasakyti tik šilčiausius žodžius. Mums visiems šokas. Tai buvo šimtu procentų sportui pasišventęs žmogus. Net ir profesūra buvo susijusi su sportu. Jis mylėjo sportą ir gyvenimą. Aleksas buvo šiltas ir energingas žmogus, gyvenime norėjo daug nuveikti, niekada nesustojo, nuolat judėjo. Gyvenimas toks žiaurus, kad neklausia...“

Tarp Ispanijoje susirinkusių lengvaatlečių buvo ir keturi A.Stanislovaičio auklėtiniai. Olimpinius normatyvus įveikti ruošiasi sprinteris Rytis Sakalauskas, daugiakovininkė Austra Skujytė. A.Stanislovaitis taip pat prižiūrėjo jaunuosius sprinterius Karoliną Deliautaitę ir Mantą Siautilą.

Stovykloje Ispanijoje atletai yra tarsi sustingę. Jautri akimirka sustabdė laiką.

„Jiems patiems šokas. Kai kalbėjau, jie buvo jį tik radę“, – sakė N.Medvedeva.

A.Stanislovaitis su žmona, buvusia bėgike, Jūrate Kudirkaite prieš porą metų sulaukė dukrelės.

„Labai ja didžiavosi. Ji – tarsi jo palikimas šioje žemėje. Jis visada rodydavo jos nuotraukas, filmuotą medžiagą. Labai džiaugėsi“, – sakė Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės treneris Kęstutis Jezepčikas.

Jam daugybę kartų teko dirbti kartu su A.Stanislovaičiu.

„Dar dabar esu prislėgtas, – sakė jis. – Aleksas buvo nusiteikęs su dviem sportininkais patekti į olimpiadą. Jis daug kartų dirbęs pareigose, kuriose esu dabar. Tai vienas žmonių, kurie mane rekomendavo. Esame daug metų dirbę kartu. Stovyklose ir čempionatuose dažnai gyvenome viename kambaryje. Tai labai liūdna žinia“, – sakė J.Jezepčikas.

Su A.Stanislovaičiu jie kartu išgyveno Londono olimpiados emocijas. A.Stanislovaičio auklėtinė A.Skujytė tuomet užėmė penktąją vietą.

„Išgyvenome tiek daug akimirkų ir sporte, ir moksle. Tai žmogus, kuris niekada negalėjo sakyti „ne“. Aleksas neturėjo „negaliu“. Jo gyvenimas – sportas. Jis buvo fanatikas ir iki šios dienos siekė maksimalių tikslų. O sporte jis niekada nesakė „ne“. Ar reikėjo padėti sportininkams, ar treneriams, visada taip galėjo“, – pasakojo K.Jezepčikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.