EUROLYGA 2023

Mūšyje dėl bokso vadovo kėdės – smūgiai žemiau juostos

Kaip gūdžiais banditų laikais. Arba prisimenant Lietuvos futbolo federacijos prezidentų rinkimus su „kandidatų uždarymais“, „netikėtais atsistatydinimais“ ir „saviškių balsavimu“ .

Dabartinis Lietuvos bokso federacijos prezidentas D.Šaluga buvo teisiamas už tarpininkavimą duodant kyšį.<br>R.Jurgaitis
Dabartinis Lietuvos bokso federacijos prezidentas D.Šaluga buvo teisiamas už tarpininkavimą duodant kyšį.<br>R.Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 1:23 PM, atnaujinta May 26, 2017, 10:31 PM

Būtent apie tokį scenarijų prakalbo ne vienas šalies bokso pasaulio žmogus po šeštadienį Kėdainiuose vykusio Lietuvos bokso federacijos (LBF) suvažiavimo, kuriame buvo renkamas šios organizacijos prezidentas.

Lietuvos boksui po šeštadienį skandalingos ataskaitos-rinkimų konferencijos ir toliau ketverius metus vadovaus šiame poste buvęs Darius Šaluga. Tačiau rinkimų farsu tai pavadinęs dabar jau buvęs Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretorius Antanas Arėška tikina, kad dalis delegatų, nepatekusių į konferencija, sieks užprotestuoti rinkimų rezultatus ir jau kalbasi dėl šio teisinio žingsnio su advokatais.

Nors į Darbo partijos lopšį ir D.Šalugos gimtinę – Kėdainius – savaitgalį suvažiavo daugelis kviestų LBF delegatų, dalis iš jų liko it musę kandę – trys prie „Grėjaus namo“ viešbučio konferencijų salės budėję apsaugos darbuotojai neįleido net 12 žmonių, kurie buvo įvardijami kaip D.Šalugos oponentai.

„Nebuvo įleisti Šiaulių ir Vilniaus apskričių bokso federacijų vadovai, Federacijos viceprezidentas. Net ir aš nesugebėjau patekti į konferencijų salę, nors papildomai turėjau ir Pabradės bokso klubo įgaliojimus, patvirtintus notariškai. Na, mano darbo praktikoje tokio banditiško valdžios užgrobimo dar nebuvo, nors bokso federacijoje „pergyvenau“ dvylika prezidentų. Juokingai skamba, bet D.Šaluga yra tryliktasis prezidentas“, – kalbėjo šeštadienį už akių iš LBF generalinio sekretoriaus posto išverstas A.Arėška.

Be oficialias pareigas federacijoje einančių konferencijos delegatų į susirinkimą nebuvo įleisti ir Vilniaus olimpinio sporto centro, Lietuvos bokso rinktinės trenerio Vladimiro Bajevo „Olimpinio ringo“ klubo, Ukmergės bokso klubų atstovai.

Visiems už durų likusiems ir apsaugos darbuotojų išprašomiems nariams buvo aiškinama, kad jie neregistruojami ir neįleidžiami į konferenciją tik todėl, kad iki kovo 1 dienos nesumokėjo praėjusių metų nario mokesčių LBF. Neva, taip yra parašyta įstatuose, o apsauga pasamdyta tik tam, kad būtų tvarka konferencijos metu.

„Tai keista pozicija, norint neleisti opozicijai pasireikšti ir siekti iškelti savo kandidatą rinkimuose. Apskritai, ten, Kėdainiuose, viskas labai keistai buvo surežisuota. Už praėjusius metus mokesčius reikėjo sumokėti iki šių metų kovo, o už šiuos metus – iki birželio. Bala nematė tų mokesčių – generalinis sekretorius ir pirmasis viceprezidentas Paulius Zabielskis turėjo teisę įeiti.

Prie ko jiems mokesčiai ir suspendavimas? Bet jų neleido – kas tai per nesąmonė. Tuo tarpu D.Šaluga palaikantys trys atstovai, tarp kurių Lietuvos teisėjų kolegijos pirmininkas Anatolijus Kriukovas, nors ir be teisės balsuoti, vis tiek galėjo būti salėje. Tai įleisk tu tuos vyrus, bet neleisk balsuoti – tuomet tai būtų panašu į rinkimų konferenciją, o ne į susidorojimą“, – portalui lrytas.lt kalbėjo pavardės nenorėjęs skelbti vienas iš konferencijos dalyvių.

Uždarius duris prieš pat dvylikos delegatų nosį, prieš ketverius metus už tarpininkavimą duodant kyšį lygtinai nuteistas D.Šaluga triumfavo rinkimuose, o A.Areškos vietą perėmė referentas Donatas Mačianskas. Per konferenciją viešai apjuodinus ir kitus kelis federacijos vadovus, šie neteko savo postų.

Lrytas.lt šaltinių teigimu, Lietuvos bokso federacijos rinkimuose be D.Šalugos kandidatu turėjo būti iškeltas Vilniaus apskrities bokso federacijos vadovas verslininkas Andrius Danilaitis, tačiau jam durys buvo užtrenktos.

„Tai buvo D.Šalugos baimė ir savosios kėdės laikymasis. Galima buvo tai nujausti, nes Vilniaus apskrities vadovas darė nemažai keliant sostinės boksą – investavo ir savuosius pinigus. Tuo tarpu dabartinis federacijos vadovas turėjo tam tikrų bėdų su lėšomis. Todėl mūsų draugystė, pateikus šį faktą, ir išnyko“, – kalbėjo A.Arėška.

Kaip teigė buvęs LBF generalinis sekretorius, juoda katė tarp vadovo ir jo bei Federacijos Vykdomojo komiteto perbėgo tuomet, kai neva D.Šaluga neviešai ir tik savame rate buvo apkaltintas finansinės drausmės nesilaikymu.

Kalbėta, kad Prezidentas buvo kviečiamas pasiaiškinti dėl tam tikrų lėšų panaudojimo ir, galbūt, mokamų solidžių pinigų už darbą vienam iš Prezidiumo narių. Dėl šios priežasties iš savo pareigų trauktis žadėjo LBF buhalterė.

Tačiau D.Šaluga nepasirodė posėdyje, o po to su savo rato žmonėmis pradėjo rengtis būsimiems bokso vadovo rinkimams.

„Nors pagal įstatus, rengti konferencijos dokumentus ir sukviesti delegatus privalo ir generalinis sekretorius, buvau visiškai eliminuotas iš šios veiklos. Galiausiai, dalis bokso žmonių, kurie buvo prieš bokso griovimą šeštadienį buvo patraukti, kad D.Šaluga galėtų ramiai tvarkytis Federacijoje kaip namie. Tačiau esame ne banditinė, o teisinė šalis, tad per teismus stabdysime visišką nesiskaitymą su įstatymais“, – tikino daugiau kaip 40 metų bokso labui dirbęs A.Arėška.

Tuo tarpu LBF prezidentas D.Šaluga tikino, kad daugelis buvusio generalinio sekretoriaus sakinių yra neteisingi ir tai labiau pralaimėjusio žmogaus bandymas keršyti, o ne kalbėti argumentų kalba.

„Juk visi aiškiai supranta, kad tiek viceprezidentui, tiek generaliniam sekretoriui į neeilinę konferenciją patekti niekas negali uždrausti. Ir jie buvo užėję – tai matė visi delegatai, – pasakojo lrytas.lt LBF vadovas. – Tačiau pasivaikščioję po salę jie išėjo ir daugiau nepasirodė. Nes buvo noras surengti savotišką rinkimų boikotą, bet palaikančiųjų nebuvo. Dėl likusių delegatų, kurie nepateko į rinkimų renginį, galiu pasakyti tik tiek: tas pats A.Arėška per eilinę bokso federacijos konferenciją vasarį pasirašė po jos sprendimu, kad visi klubai, nesumokėsiantys nario mokesčio iki kovo 1 dienos, bus išbraukti iš sąrašų. Generalinis sekretorius viską pats puikiai žinojo. Tačiau likus kelioms dienoms iki konferencijos nemažai „mirusių“ klubų sumokėjo mokesčius ir jų delegatai atvyko į Kėdainius. Kodėl taip reikėjo daryti – nežinau, juolab, kad dalis mokesčių buvo pervesti iš to paties A.Areškos sąskaitos.

Taip pat ir su galimu kandidatu. Tai jis galėjo pasisakyti, kad rengiasi kandidatuoti, tai jis sėdėtų, galėtų išsakyti rinkiminę kalbą. Bet nė žodžio apie tai. Iš kur kas gali žinoti, kad išbraukto iš sąrašų atstovas – tai kandidatas?

Galima kalbėti ir toliau, bet visur yra dokumentų kalba – ta pati konferencija savo laiku yra nutarusi, kad viešiesiems ryšiams nuo bokso renginio organizavimo privaloma skirti 10 procentų lėšų ir jie skiriami. Dokumentai yra, pervedimai, sąskaitos – tad jokių slėpimų, jog vienam ar kitam Prezidiumo nariui buvo mokami pinigai. Kitas klausimas – kur dabar yra bokso federacijos visa dokumentacija. Mat po rinkimų Federacijos būstinėje kaip iššluota – kas pasiėmė visą dokumentaciją, kur organizacijos antspaudas?“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.