EUROLYGA 2023

Ant dopingo tako – Rusijos lenktynės su laiku

Iki Rio olimpinių žaidynių liko 92 dienos ir Rusija šią distanciją siekia įveikti Usaino Bolto žaibišku greičiu. Rusijos sportas lenktyniauja su laiku, kai siekia reabilituoti šalies lengvosios atletikos federacijos vardą tarptautinės bendruomenės akyse.

A.Čečerova planuoja varžytis Rio, nors oficialaus leidimo rusai dar neturi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Čečerova planuoja varžytis Rio, nors oficialaus leidimo rusai dar neturi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Čečerova planuoja varžytis Rio, nors oficialaus leidimo rusai dar neturi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Čečerova planuoja varžytis Rio, nors oficialaus leidimo rusai dar neturi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusų šuolininkė su kartimi Jeleva Isinbajeva (kairėje) ir A.Čečerova tikina, kad švarūs rusų lengvaatlečiai neturėtų kentėti dėl sukčių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusų šuolininkė su kartimi Jeleva Isinbajeva (kairėje) ir A.Čečerova tikina, kad švarūs rusų lengvaatlečiai neturėtų kentėti dėl sukčių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
I.Lukošiūtė-Stanikūnienė padės apsivalyti Rusijai.<br>M.Kulbio nuotr.
I.Lukošiūtė-Stanikūnienė padės apsivalyti Rusijai.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 8:25 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:12 AM

Ir kol Rusija valo šiukšles po didžiulio dopingo skandalo, rusų lengvaatlečiai ruošiasi svarbiausiems karjeros startais.

Viena jų – rusų šuolininkė į aukštį Ana Čečerova.

Ji tobulina savo techniką treniruočių centre Sočyje.

„Mes ruošiamės olimpiadai, nepaisant to, kas laukia ateityje. Dirbu dėl rezultatų“, – AFP agentūrai sakė ji.

2016 metų Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės A.Čečerovai būtų ketvirtosios ir, veikiausiai, paskutinės. 33 metų Londono olimpinė čempionė neslepia, kad gražų fasadinį kortų namelį nupūtęs dopingo skandalas kirto ir jai asmeniškai.

„Būna momentų, kai nežinai, kur link judi. Tiesiog nebematai tikslo. Emociškai patyriau labai daug. Nuo desperacijos iki nesuvokimo, kas vyksta“, – sakė A.Čečerova.

Negali užsidirbti

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) dar lapkritį laikinai sustabdė Rusijos lengvaatlečių narystę. Smūgį rusai patyrė po to, kai nepriklausoma Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) komisija atskleidė, jog šalyje klesti sistemingas dopingo vartojimas, o prie viso to prisideda ir aukščiausia valdžia.

Rusija nuo to etapo gerokai pasistūmėjo į priekį, bet IAAF praėjusį mėnesį pabrėžė, kad šie dar turi nuveikti daug svarbių.

Sprendimas, ar Rusijos lengvaatlečiai galės dalyvauti Rio žaidynėse nebus priimtas iki birželio.

Nušalinimas reiškia, kad Rusijos lengvaatlečiai negali dalyvauti tarptautinėse varžybose. Jiems teko iš toli stebėti nemenkus pinigus mokančias Deimantinės lygos varžybas. Rusai gali varžytis tik su savo tautiečiais.

Mėgina rasti alternatyvą

Pasaulio čempiono Sergejaus Šubenkovo ilgametis treneris Sergejus Klevcovas AFP pasakojo, kad treneriai mėgina kompensuoti tarptautinių varžybų trūkumą. Kito kelio tiesiog nėra.

„Jis – profesionalas, – apie A.Šubenkovą kalbėjo S.Klevcovas. – Jis supranta, ką mes darome ir kodėl tai darome.“

A.Šubenkovas Londone buvo 21 metų, kai pasiekė bėgimo su kliūtimis pusfinalį. Praėjusių metų rugpjūtį A.Šubenkovas laimėjo pasaulio 110 metrų bėgimo su kliūtimis varžybas. Dabar jis iki šešių valandų per dieną treniruojasi Adleryje, Pietų Sočyje.

Nori greitesnių reformų

WADA pranešime buvo pabrėžiama, kad netgi aukšti Rusijos sporto vadovai uždegė žalią šviesą dopingo vartojimui ir slėpdavo teigiamus dopingo testus. Po tokių pareiškimų Rusijos sportas prarado pasitikėjimą.

Ir nors Rusija neigė visus kaltinimus, valdžia nutarė paklusti tarptautinei bendruomenei ir sukūrė šūsnį reformų, kurios turėtų prikelti mirties tašką pasiekusį Rusijos antidopingo agentūros įvaizdį.

Kelias į Rio Rusijos lengvaatlečiams dabar reiškia ilgą laukimą, o šaliai – daugybės kriterijų įgyvendinimą.

Praėjusį mėnesį naujasis Rusijos lengvosios atletikos federacijos vadovas Dimitrijus Šliachtinas AFP teigė, kad reformos prasidėjo, bet viskas juda „galbūt ne taip greitai, kaip norėtume.“

Dabar Rusija įsibėgėjo.

Gelbės ir lietuvė

Rusijos sporto ministerija praėjusią savaitę paskelbė, kad Rusijos antidopingo reformas įgyvendinti padės ir du tarptautiniai ekspertai. Tai australas Peteris Nichlsonas, kurio specializacija – kriminaliniai tyrimai bei Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Europos tarybos antidopingo koncencijos patariamosios švietimo grupės pirmininkė mėgins padėti rusams atsitiesti po didžiulio smūgio. Darbą ekspertai Rusijoje pradės gegužę.

Pasak WADA prezidento Craigo Reedie, šis žingsnis „padės užtikrinti, kad sugrįš pasitikėjimas Rusijos antidopingo sistema ir Rusijos sportu.“

Sporto bendruomenė taip pat spaudžia į Rio norinčius patekti rusus, kad šie atliktų daugiau testų, kuriais rūpintųsi IAAF.

„Dabar galime tik sėdėti ir stebėti, kaip federacija tvarkysis su kriterijais. Aš priėmiau šią situaciją, nes suprantu, kad niekas nepriklauso nuo manęs“, – sakė A.Čečerova.

Meldoniumo skandalas – ne toks svarbus

Rusija tuo pačiu metu kovoja su meldoniumo skandalu. Nuo sausio 1 dienos uždrausta medžiaga supančiojo daug buvusių Sovietų Sąjungos šalių sportininkų. Iš viso buvo sučiupta apie 140 susitepusių atletų, o virš 40 iš jų – rusai.

Tačiau WADA šiek tiek atleido vadžias ir sukūrė išimtis, kuriomis jau spėjo pasinaudoti kai kurie Rusijos atletai.

D.Šliachtinas AFP tvirtino, kad šios bylos neturėtų gadinti Rusijos sportininkų šansų varžytis Rio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.