EUROLYGA 2023

CBS smogs: Sočio olimpiadoje „dopinginius“ rusus slėpė saugumas

Gegužės 8-sios vakarą amerikiečių televizijos kanalas CBS dar kartą smogs per ir taip jau pašlijusį Rusijos sporto prestižą. Televizijos prodiuseriai pranešė, kad bus rodomas dokumentinis filmas, kuriame tiesiai šviesiai dėstoma, kad per 2014-ųjų žiemos žaidynes Sočyje didžioji dalis rusų sportininkų vartojo dopingą, o Rusijos saugumo tarnyba – FSF dangstė juos.

V.Putinas visą laiką buvo Sočio olimpoiadoje.<br>AFP nuotr.
V.Putinas visą laiką buvo Sočio olimpoiadoje.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2016, 10:53 AM, atnaujinta May 26, 2017, 6:49 AM

Apie tai, kad žaidynių metų Rusijos rinktinės nariai vartojo dopingą, papasakojo buvusios šios šalies antidopingo agentūros laboratorijos darbuotojas Vitalijus Stepanovas. Pastarasis filme tikina, kad laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas jam asmeniškai pasakojo, jog visus teigiamus dopingo testus liepė slėpti FSB pareigūnai. Neva, tai buvo šalies politinė linija – Prezidentas Vladimiras Putinas norėjo, kad savo šalyje sportininkai pasirodytų kuo geriau ir Rusija laimėtų neoficialią kovą dėl medalių. Taip ir įvyko – rusai Sočio žaidynėse iškovojo daugiausiai apdovanojimų, aplenkę tiek amerikiečius, tiek ir norvegus su kanadiečiais.

Iš viso rusai laimėjo 33 medalius – iš jų net 13 aukso. Antroje vietoje likę norvegai laimėjo 26 (11 aukso) apdovanojimus, o ketvirti buvę JAV sportininkai – 28 (9 aukso).

Taip pat V.Stepanovas tikino, kad G.Rodčenkovas turi taip vadinamą „Sočio sąraša“ , kuriame yra pavardės tų srusų sportininkų, kurie vartojo dopingą žaidynių metu. Mažiausiai keturi iš šio sąrašo tapo žiemos žaidynių olimpiniais čempionais.

„Kas tas Stepanovas? Juk jis yra šarlatanas, išvarytas iš Maskvos laboratorijos. Gaila, kad juo vis dar domisi visokie dokumentinių filmų autoriai. Mes tą filmą, žinoma, pasižiūrėsime. Pasižiūrės ir mūsų teisininkai. Pamatysime, kokiu kontekstu bus kalbama apie mūsų sportą. Bet viena aišku – ir toliau yra viskas nukreipiama prieš mūsų šalį. Kitą vertus, pasaulio ledo ritulio čempionatas vyksta, tuoj olimpiada, visokie turnyrai, atrankos ir visur yra rusų sportininkų. Vadinasi, mes einame į priekį“, – filmo anonsą vertino Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko. 

2014-siais vokiečių ARD televizijos kanalas parodė dokumentinį filmą apie taip, kaip dieną iš dienos rusų sportininkai vartoja dopingą. Pagrindiniais filmo herojais buvo V.Stepanovas ir jo žmona lengvaatletė Julija Stepanova.

Šis filmas davė postūmį pradėti tyrimą, kurio ėmėsi Tarptautinė anidopingo agentūra (WADA) ir tuomet buvo panaikinta Maskvos antidopingo laboratorijos licencija bei suspenduota Rusijos lengvosios atletikos federacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.