EUROLYGA 2023

Irkluotojų pirmieji kartai: lūžęs irklas ir keturvietės medalis

Per varžybas lūžęs irklas, vyrų keturvietės medaliai – Europos irklavimo čempionatas Vokietijoje mūsų šalies komandai suteikė naujų potyrių.

Porinių keturviečių varžybose Lietuvos irkluotojai pirmąkart iškovojo Europos čempionato sidabro medalius.
Porinių keturviečių varžybose Lietuvos irkluotojai pirmąkart iškovojo Europos čempionato sidabro medalius.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

May 10, 2016, 12:58 PM, atnaujinta May 26, 2017, 1:23 AM

Mūsų šalies irklavimo meistrai savaitgalį Vokietijos mieste Brandenburge nusiyrė iki trijų medalių komplektų.

Plaukdamas vienviete valtimi Mindaugas Griškonis laimėjo sidabrą.

Triskart Europos čempioną 30-metį M.Griškonį matyti ant garbės pakylos nėra neįprasta, bet porine keturviete iki sidabro medalių nusiyrę Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Dominykas Jančionis ir Aurimas Adomavičius Europos čempionato medalius laimėjo pirmą sykį.

Bronza Europos pirmenybėse pasipuošė porinę dvivietę irkluojantys Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritteris.

Iki olimpiados lietuviai dar startuos Liucernos regatoje (Šveicarija), o tada Trakuose rengsis Rio de Žaneiro žaidynėms, su kuriomis siejamos didelės viltys.

– Kaip vertinate mūsų irkluotojų pasirodymą Vokietijoje? – „Lietuvos rytas“ paklausė Lietuvos rinktinės trenerio Mykolo Masilionio.

– Prieš metus Europos pirmenybėse Poznanėje laimėjome tik bronzą (tai padarė Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė. – Red.), o šįkart – trys medaliai.

Tikrai esame patenkinti.

– Ar keturvietės laimėtas sidabras tapo staigmena?

– Mes, treneriai, matėme, kaip komanda tobulėjo, – sėkmė neatėjo netikėtai. Vyrai jau pernai buvo patekę į finalą, o šįkart padėjo ir palankios sąlygos – finale vyrai yrėsi pirmajame take, o ten plaukiant šoninis vėjas kėlė mažiau bangų nei kituose takuose.

Reikia pripažinti, kad mums tai padėjo, nes plaukiant šeštuoju taku gero rezultato buvo sunku tikėtis. Kita vertus, vyrai ir per treniruotes rodė gerą greitį.

– Kokios mūsų ketverto galimybės olimpinėse žaidynėse?

– Brazilijoje reikia padaryti viską, kas priklauso. Šioje rungtyje stipriausios komandos yra iš Europos, tarp jų – Vokietija.

Rusai, kuriuos šįsyk mes šiek tiek aplenkėme, irgi atrodo galingai, bet jie dar nėra iškovoję teisės dalyvauti olimpiadoje.

– M.Griškonis laimėjo sidabrą, nors uždelsė starte. Kokia tai buvo klaida?

– Pagal taisykles, pučiant stipriam šoniniam vėjui skelbdamas startą teisėjas renkasi iš dviejų variantų: išvardija visas finalo įgulas ir tada skelbia startą arba praneša: „Greitas startas, dėmesio, marš.“

Buvo vėjuota, ir Mindaugas pavėlavo teisėjui paskelbus greitą startą. Jis prarado kelias sekundes, išsikapanojo ir pakilo į antrąją vietą. Jei lygis būtų kitoks, jis būtų likęs šeštas. Bet jis lenkė varžovus, tarp jų ir pasaulio čempioną čeką Ondrejų Syneką, plaukusį šeštuoju taku.

Jei ne ta smulki klaida, galbūt jis būtų pakovojęs ir dėl aukso – jį laimėjęs kroatas Damiras Martinas ir Mindaugas yra lygiaverčiai varžovai.

– D.Vištartaitei per atrankos varžybas lūžo irklas. Kaip dažnai tai atsitinka?

– Mūsų komandos nariams per varžybas irklas lūžo pirmą kartą. Todėl mūsiškės turėjo varžytis paguodos plaukime, o jį laimėjus nepasisekė gauti palankaus takelio finale.

Galėjo gauti pirmąjį arba šeštąjį. Burtais atiteko šeštasis, o jame dėl vėjo nepavyko išvengti techninių klaidų.

Lietuvos irkluotojų finalai

Vyrų vienvietė. 1. D.Martinas (Kroatija) – 8 min. 5,59 sek., 2. M.Griškonis – 8 min. 19,3 sek., 3. O.Synekas – 8 min. 25,4 sek.

Vyrų porinė dvivietė. 1. M.Sinkovičius ir V.Sinkovičius (Kroatija) – 7 min. 6,33 sek., 2. M.Hackeris ir S.Krugeris (Vokietija) – 7 min. 14,22 sek., 3. S.Ritteris ir R.Maščinskas – 7 min. 17,79 sek.

Vyrų porinė keturvietė. 1. Estija – 6 min. 29,82 sek., 2. Lietuva (D.Nemeravičius, M.Džiaugys, D.Jančionis, A.Admavičius) – 6 min. 31,98 sek., 3. Rusija – 6 min. 32,27 sek.

Moterų vienvietė. 1. M.Lobnig (Austrija) – 9 min. 22,32 ek., 2. E.Gulbė (Latvija) – 9 min. 39,1 sek., 3. S.Paspiur (Airija) – 9 min. 44,77 sek., ... 5. L.Šaltytė – 10 min. 1,97 sek.

Moterų porinė dvivietė. 1. J.Bičyk ir T.Kuchta (Baltarusija) – 8 min. 25,91 sek., 2. J.Lier ir M.Adams (Vokietija) – 8 min. 28,3 sek., 3. K.Fleissnerova ir L.Antosova (Čekija) – 8 min. 31,94 sek., ... 5. D.Vištartaitė ir M.Valčiukaitė – 8 min. 36,85 sek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.