EUROLYGA 2023

Dopingo bomba: Sočyje dominavę rusai buvo pumpuojami steroidais

Ne mažiau kaip 15 Rusijos sportininkų, laimėjusių medalius Sočio olimpinėse žaidynėse, vartojo dopingą. Tą patvirtino buvęs šalies antidopingo agentūros vadas Grigorijus Rodčenkovas, kalbėdamas su „New York Times“.

Prezidentas Vladimiras Putinas norėjo, kad savo šalyje sportininkai pasirodytų kuo geriau ir Rusija laimėtų neoficialią kovą dėl medalių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prezidentas Vladimiras Putinas norėjo, kad savo šalyje sportininkai pasirodytų kuo geriau ir Rusija laimėtų neoficialią kovą dėl medalių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2016, 11:10 PM, atnaujinta May 25, 2017, 7:31 PM

G.Rodčenkovas pripažino, kad sąrašą sportininkų, kurie įtraukti į dopingo programą, gavo iš Rusijos sporto ministerijos vadovų.

G.Rodčenkovas sportininkus maitino metenolonu, trenbolonu ir oksandrolonu, kuriuos maišė su alkoholiu, kad šių aptikimo „langas“ sumažėtų, o veikimas pagreitėtų.

Steroidus vartojo geriausi šalies sportininkai, laimėję aukso medalius 2014 metų žaidynėse – slidininkai, bobslėjaus atstovai, taip pat visa moterų ledo ritulio rinktinė.

Visus teigiamus dopingo testus liepė slėpti FSB pareigūnai. Neva, tai buvo šalies politinė linija – prezidentas Vladimiras Putinas norėjo, kad savo šalyje sportininkai pasirodytų kuo geriau ir Rusija laimėtų neoficialią kovą dėl medalių. Taip ir įvyko – rusai Sočio žaidynėse iškovojo daugiausia apdovanojimų, aplenkę tiek amerikiečius, tiek ir norvegus su kanadiečiais.

Pasak G.Rodčenkovo, FSB pareigūnai jam atnešdavo dopingo testus, kuriuos sportininkai davė dar prieš pradėdami vartoti steroidus. Vėliau šie testai naudoti kaip nauji.

„Kol jie švęsdavo pergalę žaidynėse, mes sėdėdavome ir keisdavome jų šlapimą“, – pasakojo jis.

Tam, kad neįkliūtų, į vieną iš šlapimo mėginių buvo pilamas vanduo arba druska – taip bandant suklaidinti, neva sportininkas testus davė skirtingu laikotarpiu. Tokiu būdu, baigiantis žaidynėms, rusai jau buvo prikaupę apie 100 teigiamų dopingo testų.

G.Rodčenkovas vėliau buvo oficialiai apkaltintas dopingo testų klastojimu, o vietoj jo V.Putinas paskyrė naują patikėtinį. Bijodamas susidorojimo buvęs agentūros vadas išvyko į Los Andželą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.