EUROLYGA 2023

Mirtinas dūris Rusijos lengvaatlečiams: bus išspirti iš Rio

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) neleis Rusijos lengvaatlečiams, kurie turi teisę startuoti šių metų Rio de Žaneiro olimpiadoje, startuoti žaidynėse. Durys į svarbiausią pasaulio sporto renginį bus uždarytos į dopingo skandalus įklimpusiems rusams, teigia „The Times“, kuriuos apie būsimą sprendimą informavo trys IAAF Vykdomojo komiteto nariai. Birželio 17 dieną IAAF suduos mirtiną smūgį į dopingo skandalų liūną patekusiai Rusijos lengvajai atletikai.

Rusijos lengvaatlečiams bus draudžiama startuoti Rio olimpiadoje.
Rusijos lengvaatlečiams bus draudžiama startuoti Rio olimpiadoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2016, 11:56 AM, atnaujinta May 25, 2017, 11:31 AM

Nepriklausoma Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) komisija praėjusių metų tyrime apkaltino Rusiją pažeidžiant visus įmanomus antidopingo konvencijos straipsnius ir siūlė neleisti Rusijos lengvaatlečiams startuoti tarptautinėse varžybose ir olimpiadoje.

2015-ųjų lapkričio 13-ąją skubiai sušauktame IAAF tarybos posėdyje, kuriam vadovavo organizacijos prezidentas Sebastianas Coe, buvo nuspręsta nušalinti visus Rusijos lengvaatlečius nuo varžybų, įskaitant ir 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

„Priėmėme sprendimą preliminariai nušalinti Rusiją – tai griežčiausia sankcija, kurią šiuo metu galėjome pritaikyti, – tuomet nurodė jis. – Tačiau mes pasitarėme ir nusprendėme, kad visa sistema nuvylė atletus – ne vien Rusijoje, bet ir visame pasaulyje. Mes aiškiai sakome, kad bet kokio lygmens sukčiavimas nebus toleruojamas, todėl rusų lengvaatlečiams nuo šiol nebus leidžiama apsirodyti IAAF varžybose. Ir iki papildomo sprendimo mes traktuojame, kad Rusijos lengvosios atletikos nariai nedalyvauja olimpinėse žaidynėse.“ 

Jau šiandien S.Coe patikino, kad dar kartą susipažins su visais įmanomais dokumentais ir išvadomis, o tik tuomet bus galima kažką aiškiau komentuoti.

Iš Rusijos buvo atimta teisė rengti 2016 m. pasaulio sportinio ėjimo taurės varžybas ir 2016 m. pasaulio jaunimo lengvosios atletikos čempionatą.

Visgi Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko tikino, kad šios sankcijos – tik laikinos ir visos problemos laikui atėjus bus išspręstos.

„Bet kokia suspendavimo ir draudimo dalyvauti olimpiadoje galimybė turi būti sprendžiama IAAF labai rimtai. Turi būti įrodyta, kad taisyklių pažeidimus padarė pati Rusijos lengvosios atletikos federacija, o ne atskiri sportininkai, todėl juos bausti būtų nesąžininga.“

Bet ir jo bandymai išsisukti turi pabaigą – sporto ministras „The Sunday Times“ laikraščiui jau atgailavo: „Mes atsiprašome visų, kad nesugebėjome pagauti dopingą vartojančių sportininkų daug anksčiau. Bet mes laikomės visų aukščiausių sporto standartų ir kovojame su tuo, kas galėtų menkinti olimpinį sportą.“ 

 Tačiau IAAF vis dar laikosi nuostatos, kad Rusija bando apgaudinėti sporto visuomenę ir slepia vis kylančius naujus dopingo skandalus.

Praėjusiais metais Ženevoje WADA paskelbė savo išvadas dėl galimos korupcijos ir dopingo vartojimo lengvosios atletikos varžybose. Nepriklausoma komisija paviešino 335 puslapius tyrimo medžiagos ir rekomendavo Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF) suspenduoti nuo varžybų visus Rusijos atstovus, nes šioje šalyje dopingo vartojimo kultūra yra įsišaknijusi labai giliai – įtariamas net Vyriausybės įsikišimas.

Teigiama, kad rusų atletai galėjo mokėti kyšius antidopingo kontrolieriams ir Maskvos laboratorijai. Dėl to buvo sunaikinta daugiau nei 1417 potencialiai teigiamų dopingo testų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.