EUROLYGA 2023

Ar atsilaikytų? Lietuvos boksininkai nebijo ringo žvaigždžių

Olimpiniame ringe – Eimantas Stanionis prieš Floydą Mayweatherį arba Manny Pacquiao? Tai tapo įmanoma, kai Tarptautinė bokso asociacija (AIBA) leido profesionalams varžytis jau šių metų olimpinėse žaidynėse.

M.Pacquiao (dešinėje) ir kitiems profesionalams uždegta žalia šviesa boksuotis olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire.<br>„USA Today Sports“/„Scanpix“ nuotr.
M.Pacquiao (dešinėje) ir kitiems profesionalams uždegta žalia šviesa boksuotis olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire.<br>„USA Today Sports“/„Scanpix“ nuotr.
E.Petrauskas: „Nebus taip, kad kovosime tik prieš gerai pažįstamus varžovus. Kai ateis profesionalai, bus įdomiau.“
E.Petrauskas: „Nebus taip, kad kovosime tik prieš gerai pažįstamus varžovus. Kai ateis profesionalai, bus įdomiau.“
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jun 3, 2016, 6:59 AM, atnaujinta May 23, 2017, 5:22 AM

Nacionalinės federacijos Lozanoje pritarė karštų diskusijų keliančiam sprendimui įsileisti profesionalus į olimpinį bokso ringą.

Boksas buvo likusi vienintelė sporto šaka, kuriai olimpinėse žaidynėse negalėjo atstovauti profesionalai.

Dabar boksas pasuko keliu, kuriuo nuo 1992 metų žengė krepšinis, į Barseloną pakvietęs NBA krepšininkus, kurie su Svajonių komanda pakėlė olimpinių krepšinio turnyrų vertę.

Bet yra ir esminių skirtumų. Krepšinyje nugalėtos komandos namo sugrįžta nusivylusios, bet sveikos. Bokse gali būti kitaip.

Šveicarijoje priimtas sprendimas nekelia nerimo Lietuvos boksininkams.

„Viskas yra gerai. Nebus taip, kad profesionalai ateis ir sudaužys per pirmuosius raundus. Taip tikrai nebus“, – neabejojo Evaldas Petrauskas.

Taisyklės parankios mėgėjams

2012 metų Londono olimpinių žaidynių bronzos medalių laimėtojas E.Petrauskas kartu su praėjusių metų Europos čempionu Eimantu Stanioniu jau yra iškovoję kelialapį į olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

Po AIBA sprendimo kelias medalių link Brazilijoje gali būti statesnis, tačiau E.Petrauskui profesionalai nekelia baimės.

„Profesionalai boksuojasi 12 raundų ir pataupo jėgas per pirmuosius kelis. O mes, mėgėjai, einame trims raundams ir malamės iki galo.

Tad profesionalams irgi bus sunku, – įsitikinęs E.Petrauskas. – Mėgėjų pirštinės kitokios ir boksas kitoks – gražesnė kova, daugiau taškų.

Profesionalai nėra stipresni už mus. Tiesiog jie boksuojasi pagal kitas taisykles, jiems sudaromos geresnės sąlygos nokautuoti.“

Rio de Žaneire bus kovojama pagal mėgėjų taisykles.

„Tai didelis pranašumas prie jų įpratusiems boksininkams“, – neabejoja ir Vidas Bružas. Po auksinio E.Staniono žygio Europos pirmenybėse geriausiu 2015 metų Lietuvos sporto treneriu išrinktas kaunietis mano, jog svarbūs ir kiti rengimosi skirtumai.

„Mėgėjai per turnyrą kovoja po 4–6 kartus, – priminė V.Bružas. – O profesionalai rengia tik vieną ar dvi kovas per pusmetį.

Profesionalai pratę ilgai rengtis kovai prieš vieną varžovą, o čia reikėtų greitai, be didelės analizės kovoti prieš nepažįstamą priešininką.“

Tikisi finansinės naudos

Net 84 šalys iš 88 balsavo už žalią šviesą profesionalams olimpinėse žaidynėse.

To buvo nuosekliai siekiama. AIBA prieš kelerius metus leido mokėti pinigus boksininkams, tarp jų ir E.Petrauskui bei E.Stanioniui, kurie kovojo AIBA rengiamuose komerciniuose turnyruose.

Kubos boksininkai dominuoja mėgėjų varžybose, nors pagal amžių ir patirtį niekuo nenusileidžia profesionalams.

AIBA svarbu, kad boksas vytųsi populiarumu kitas sporto šakas ir ne tik. AIBA ir pati bando įsiterpti į profesionalų boksą, kur kovų rengėjai, televizijos ir vadybininkai kovoja dėl galios ir turtų.

„Profesionalų dalyvavimas olimpiadoje prisidės prie bokso populiarumo“, – įsitikinęs Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šalūga.

„Boksas taps labiau matomas, – pridūrė treneris V.Bružas. – Manau, kad boksui reikėjo seniai žengti šį žingsnį. Kovos bus įdomesnės, nes trauks rėmėjų ir televizijos dėmesį. Tam profesionalai ir kviečiami.“

O boksininkams tiesiog bus įdomiau.

„Boksas taps įvairesnis, – sakė E.Petrauskas. – Nebus taip, kad kovosime tik prieš gerai pažįstamus varžovus. Kai ateis profesionalai, bus įdomiau.“

Profesionalų laukia atranka

Profesionalūs boksininkai neužplūs olimpinio ringo iškart.

Pirmiausia jiems reikia iškovoti olimpinį bilietą, o vienintelis likęs atrankos turnyras profesionalams – po mėnesio Venesueloje vyksiančios varžybos, kur bus padalyti likę 26 kelialapiai.

AIBA yra pasilikusi šešis vardinius kvietimus, kuriuos įprastai skiria jauniems perspektyviems boksininkams, bet šįkart gali atiduoti profesionalams.

Ne visos šalys skuba siųsti paraiškas, nes sprendimas įsileisti profesionalus buvo priimtas likus vos porai mėnesių iki kovų Rio de Žaneire.

JAV bokso federacija nusprendė savo profesionalus į olimpinį ringą siųsti tik nuo 2020 metų Tokijo žaidynių.

Yra ir kitų kliūčių. Pavyzdžiui, Egidijus Kavaliauskas, dalyvavęs dvejose olimpinėse žaidynėse – Pekine ir Londone, o po to perėjęs į profesionalų gretas, negalėtų kautis savo svorio kategorijoje.

Kiekvienoje jų olimpiadoje šaliai gali atstovauti po vieną boksininką, o svorio kategorijoje iki 69 kg garantuotą vietą jau turi E.Stanionis.

Žvaigždės turi kitų reikalų

Didžiausios pasaulio bokso žvaigždės nedega noru vykti į olimpines žaidynes ir kautis dvi savaites be atlygio.

M.Pacquiao jau pranešė, kad artimiausiu metu susitelks į politiką savo gimtinėje Filipinuose. Kazachstano bokso superžvaigždė Genadijus Golovkinas nepareiškė susidomėjimo žaidynėmis – jį labiau domina kova prieš meksikietį Canelo Alvarezą.

Rusai tikisi, kad du pasaulio čempionai Sergejus Kovaliovas ir Denisas Lebedevas galės kovoti dėl aukso, bet S.Kovaliovo agentas pranešė, kad jo klientas turės kitų kovų liepą ir lapkrtį.

Floydas Mayweatheris irgi netrykšta noru grįžti į žaidynes – karjeros pradžioje 1996 m. Atlantos olimpinėse žaidynėse amerikietis jau iškovojo bronzą. Vėliau jis susikrovė milijonus dolerių iš kovų profesionalų ringe.

„Nerealu, kad patys garsiausi ateitų, – svarstė E.Petrauskas. – Įsivaizduokite, jei M.Pacquiao netikėtai gautų nuo kokio suomio – žvaigždės irgi mąsto ir nenori kristi žemyn.“

Oficialus olimpinių vasaros žaidynių RIO 2016  transliuotojas Lietuvoje – „Lietuvos ryto“ televizija. Olimpinės vasaros žaidynės tiesiogiai iš Rio de Žaneiro jau rugpjūčio 5 – 21 dienomis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.