EUROLYGA 2023

Po sprendimo apsaugoti Rusiją – ir pyktis, ir nusivylimas

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sprendimas neišmesti Rusijos iš Rio olimpinių žaidynių sukėlė nemenką pasipiktinimo bangą. Kol Rusija šventė sportinę pergalę, nepasitenkinimą liejo pasaulio sporto žvaigždės, o Virgilijus Alekna interviu lrytas.lt sakė atvirai: Gaila, kad taip atsitiko. Reikėtų griežtesnių priemonių, siekiant tvirčiau pakovoti su dopingu.“

Rusijos sportas džiaugiasi IOC sprendimu, bet tarptautinė bendruomenė nerimsta.<br>AP nuotr.
Rusijos sportas džiaugiasi IOC sprendimu, bet tarptautinė bendruomenė nerimsta.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2016, 1:24 PM, atnaujinta May 17, 2017, 8:37 PM

IOC sekmadienį sukaustė visą pasaulio dėmesį. Organizacija turėjo paskelbti, kas laukia valdžios lygiu dopingo sistemą kūrusios ir vysčiusios Rusijos.

Ir nors dar prieš oficialų paskelbimą atsirado pareiškimų, kad rusai metami iš Rio, IOC nežengė tokio žingsnio.

Organizacija nutarė nesmogti Rusijai ir leido pačioms tarptautinėms sporto federacijoms spręsti, ką daryti su šalies sportininkams.

IOC uždraudė dalyvauti Rio tik tiems rusų sportininkams, kurie anksčiau buvo įkliuvę vartoję dopingą. Tarp jų – ir Rūtos Meilutytės konkurentė Julija Jefimova.

Neįtikėtiną dopingo skandalą atskleidusi Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) liko nusivylusi IOC sprendimu, rašo BBC.

WADA paskelbė, kad ir toliau laikosi savo rekomendacijų, kurias pateikė praėjusį mėnesį. O jos – paprastos: neleisti Rusijai varžytis Rio.

WADA vadovas Olivier Niggli teigė, kad IOC sprendimas „neišvengiamai“ reiškia „mažesnį švarių sportininkų apsaugą“.

Antidopingo organizacijos prezidentas Craigas Reedie pareiškė, kad tyrėjai „atskleidė neabejotiną valdžios organizuojamą dopingo programą Rusijoje, kuri visiškai pamina švaraus sporto principus ir WADA kodeksą“.

Rusijos išmesti nepanorusi IOC sulaukė kaltinimų lyderystės trūkumu. Esą organizacija savo sprendimu sukėlė visišką sumaištį.

JAV antidopingo asociacija (USADA) teigė, kad IOC pati sudavė „ryškų smūgį švarių sportininkų teisėms.“

„Daugybė žmonių, tarp kurių – švarūs sportininkai, liudininkai – parodė drąsą ir stiprybę, kai stojo prieš valdžios remiamą dopingo kultūrą ir korupciją Rusijoje, – sakė USADA vadovas Travisas Tygartas. – Deja, bet vienu svarbiausių sporto momentų švariems sportininkams ir pačių olimpinių žaidynių patikimumui IOC atsisakė imtis tikros lyderystės.“

IOC sprendimas smogė ir apie dopingą Rusijoje prabilusiai bei itin svarbia liudininke tapusiai Julijai Stepanovai. Sportininkė anksčiau buvo sučiupta vartojusi dopingą ir po IOC sprendimo negalės varžytis Rio kaip neutrali sportininkė.

„Sprendimas jai užkirsti kelią – nesuvokiamas. Nėra jokių abejonių, kad ateityje tai sulaikys liudininkus ir tuos, kurie nori pasidalinti informacija“, – sakė T.Tygartas.

Kaip jie reagavo?

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko (kaltinamas vadovavus visam dopingo paradui): „Esame dėkingi IOC, kurie rinkdamiesi tarp kolektyvinės atsakomybės ir asmeninių sportininkų teisių nusprendė, kad kiekvienas sportininkas, kurio reputacija nesugadinta, kuris yra švarus, be dopingo, turi teisę varžytis olimpiadoje.“

Jungtinės Karalystės sporto ministrė Tracey Crouch: „Tai tik IOC sprendimas, bet R.McLareno pranešime įrodymai aiškiai rodo, kad reikia tvirtesnių sankcijų, užuot viską palikus sporto federacijoms.“

Britų Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narys Adamas Pengilly: „Tikiu, kad Rusija suteršė olimpinį judėjimą ir nerimauju dėl švaraus sporto ateities.“

Pasaulio maratono rekordininkė ir keturiskart olimpietė Paula Radcliffe: „Aš džiaugiuosi, kad į žaidynes nepateks nė vienas sportininkas, anksčiau vartojęs dopingą, bet tai negali būti taikoma tik rusams. Tikrai tvirta žinutė švariam sportui – visų tokių sportininkų uždraudimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.