EUROLYGA 2023

Patirtis Rio – atletą pagrobė ir apšvarino net brazilų policija

Vos ne kiekvienas, vykstantis į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, girdėjo – šiame mieste nusikalstamumas yra vienas didžiausių pasaulyje ir atsargiam reikia būti kiekviename žingsnyje. Apie tai girdėjo ir Naujosios Zelandijos džiudžitsu meistras Jasonas Lee, atvykęs į žaidynes pabūti žiūrovu. Jau ne kartą Brazilijoje apsilankęs ir meistriškumą tobulinęs naujazelandietis savaitės pradžioje per „Twitter“ parašė – „Ką vyrai darėte vakar? Aš buvau pagrobtas. Pirmyn, olimpiada Rio 2016.“

J.Lee pajuto, ką reiškia būti pagrobtam.<br>facebook.com
J.Lee pajuto, ką reiškia būti pagrobtam.<br>facebook.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2016, 11:55 AM, atnaujinta May 17, 2017, 4:23 PM

Istorija prasidėjo tuomet, kai J.Lee vyko išsinuomotu automobiliu ir jį Rio de Žaneiro gatvėje pasivijo karo policijos automobilis, rašo portalas NZ Herald.

Karo policininkai sustabdė sportininką, liepė išeiti iš mašinos, pristatė ginklus prie vyro krūtinės ir pareiškė, kad jis pažeidė ne vieną Brazilijos įstatymą bei privalo vykti kartu su jais. Įstūmus J.Lee į automobilį, vyrui buvo pradėta grasinti kalėjimu ir kankinimais ir mesta užuomina, jog viską gali išspręsti pinigai.

Kai J.Lee sutiko sumokėti už savo laisvę, karo policijos automobilis net du kartus stojo prie atokių Rio de Žaneiro rajonų bankomatų – naujazelandietis nuiminėjo nuo kortelės pinigus, o policijos pareigūnai akylai saugojo vyrą. Iš viso jis savo pagrobėjams perdavė 615 JAV dolerių. Šie sutiko paleisti J.Lee.

Sugrįžęs į nuomojamus namus, kur jis dabar gyvena su olimpiadą nušviesti atvykusia Naujosios Zelandijos sporto žurnaliste Laura McQillan, vyras paskambino dėl pagrobimo į policiją.

„Atvykus Rio policijai, pareigūnai surašė būtinus dokumentus. Mes jautėmės saugūs. Taip pat kreipėmės į Naujosios Zelandijos ambasadą. Ji savo ruožtu pateikė notą dėl Jasono pagrobimo“, – parašė žurnalistė.

Tačiau tuo istorija nesibaigė. Jau kitą dieną prie naujazelandiečių namo privažiavo tiek patys karo policijos pareigūnai, kurie buvo pagrobę J.Lee. Namo apačioje budėjęs apsaugos darbuotojas paskambino porai ir pasakė, kad karinės policijos pareigūnai nori susitikti.

„Didžiausias klausimas – iš kur jie gavo mūsų namų adresą? Per policiją?“, – klausė retoriškai L.McQillan.

Tuomet J.Lee ir vėl paskambino į Naujosios Zelandijos ambasadą Brazilijoje, o pastaroji pareikalavo neiti iš namų ir išsiuntė ambasados saugumo tarnybos vadovą spręsti susidariusią situaciją. Tačiau pastovėję kelias minutes, karo policijos ekipažas susėdo į mašiną ir dingo.

Brazilijos policijos platintuose pranešimuose tikinama, kad bandymas pagrobti žmogų ir po to reikalauti tam tikros išpirkos – gan paplitęs reiškinys didžiuosiuose miestuose. Pareigūnai tikina, kad šiuo atveju reikia reikalauti, kad pagrobėjai vežtų auką į miesto centre esančius bankomatus ir, esant galimybei, šauktis žmonių pagalbos.

Olimpinio spaudos centro vienas iš darbuotojų Aaronas Baueris pripažino, kad situacija Rio nėra iš geriausių ir „korupcija Brazilijoje turi epidemijos požymių“.

J.Lee Brazilijoje vieši ne pirmą kartą – tai jis darė prieš 10 mėnesių ir laiką skyrė braziliškojo džiudžitsu tobulinimui.

Tuomet sportininkas rašė: „Brazilijoje yra viena didelė problema – kriminalas ir saugumo stoka. Bet manau, tai nėra pati didžiausia problema. Esmė tokia, kad šioje šalyje mažai kas gerai kalba angliškai ir sunku susišnekėti, o juolab, gauti sporto tobulėjimo pamokų. Tam, kad galėtum čia būti savu, privalai kalbėti portugališkai“.

Tai jau ne pirmasis incidentas su sportininkais Rio. Visai neseniai besitreniruojantys olimpiados sostinėje Australijos parolimpinės buriavimo rinktinės nariai buvo užpulti ir apiplėšti, panaudojus ginklus.

Sportininkas Lieslis Teschas ir komandos vadovė Sarah Ross važinėjosi dviračiais, o Rio parke juos užpuolė ginkluoti plėšikai – užsieniečiai buvo apiplėšti ir iš jų atimti dviračiai, rašo DailyMail.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.