EUROLYGA 2023

Lietuvos stebuklų kūrėjai: kas šįkart privers šokti iš laimės?

Lietuvos olimpiečiai turi madą stebinti sirgalius per vasaros žaidynes – kaskart atsiranda vienas ar kitas mūsų šalies atletas, kuris neužkliūva sporto specialistams, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) jiems prognozuoja kuklias vietas, o sportininkas sugrįžta su olimpiniu medaliu. Tarp netikėtai „iššovusių“ žaidynėse yra ir dabartinė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, 2000-aisiais Sindėjuje šaudymo rungtyje susižėrusi „auksą“, nors apie tokį pasiekimą net nebuvo kalbos. Tad likus vos mažiau nei savaitei iki Rio de Žaneiro olimpiados vėl svarstoma, kas iš mūsiškių galėtų tapti savotiškų sensacijų autoriais.

A.Palšytė, E.Stanionis ir D.Rapšys
A.Palšytė, E.Stanionis ir D.Rapšys
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2016, 6:26 PM, atnaujinta May 17, 2017, 4:12 AM

Per pirmąsias dvejas po Nepriklausomybės atstatymo olimpinės žaidynės Lietuva medaliais negalėjo girtis: 1992-siais Barselonoje disko metikas Romas Ubartas iškovojo planuotą medalį – auksą, o vyrų krepšinio rinktinė – taip pat numatytą bronzą, o po 1996-siais Atlantoje vykusios olimpiados tik krepšininkai sugrįžo su trečiosios vietos apdovanojimais.

Tačiau jau per Sidnėjaus žaidynes D.Gudzinevičiūtė netikėtai nustebino sirgalius, iškovojusi Lietuvai olimpinį auksą. O jau po ketverių metų prasidėjo „netikėtumų“ era – Atėnuose sidabro medalis sužibėjo ant septynkovininkės Austros Skujytės krūtinės, 2008-siais mažai kas tikėjo, kad buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė laimės vicečempionės titulą, o imtynininkas Mindaugas Mizgaitis – bronzą.

Praėjusioje olimpiadoje tikrą sensaciją sukūrė dar visiškai jaunutė 15-metė plaukikė Rūta Meilutytė, gan lengvai tapusi olimpine čempione. Jai drebinti šalies sportą sensacijomis padėjo ir boksininkas Evaldas Petrauskas, svorio kategorijoje iki 60 kg iškovojęs trečiąją vietą.

„Taip jau būna – prognozes ar planuojamas vietas žaidynėse  olimpiniam komitetui pateikia sporto šakų federacijos. Vienos per itin pasitiki savo atletais, o kitos – bando apsisaugoti nuo nesėkmių ir parašo, kad sportininkas galėtų laimėti prizinę vietą, tačiau sukuria „saugias žirkles“ – pažymi, kad planuojama vieta yra nuo, sakysime, 8 iki 24-osios“, – pasakojo buvęs ilgametis LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

Kaip pasakojo mūsų šalies Olimpinei akademijai vadovaujantis A.Poviliūnas, atsargiai vertinančių savo sportininkų pajėgumą federacijų yra daugiau, todėl ir atsiranda tam tikros pergalingos sensacijos.

Šįkart – medalių lavina?

Tačiau šįkart mūsų šalies olimpinių sporto šakų stovyklose – viskas kur kas optimistiškiau. Jei visi Lietuvos sportininkai maksimaliai įvykdytų savo planus Rio de Žaneiro vasaros olimpinėse žaidynėse, jie iškovotų net 13 medalių. Tokius mūsų šalies olimpiečių užmojus patvirtino LTOK.

Į olimpinių medalius Rio taikysis kanojininkas Henrikas Žustautas (planuojamos 1-6 vietos), baidarininkas Ignas Navakauskas (3-8), boksininkas Evaldas Petrauskas ir Eimantas Stanionis (3-9), buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt (1-8), treko dviratininkė Simona Krupeckaitė (3-6), irkluotojų dvivietės Saulius Ritteris ir Mindaugas Griškonis (1-7), Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė (1-7), vyrų krepšinio rinktinė (1-8), plaukikė Rūta Meilutytė (1-3), plaukikas Giedrius Titenis (3-8), sunkiaatletis Aurimas Didžbalis (1-6), penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (1-6).

Iki šiol daugiausia medalius lietuviai laimėjo 2000 metų Sidnėjuje ir 2012-ųjų Londone – po penkis.  Lietuvos olimpinę rinktinę Rio žaidynėse sudarys 67 sportininkai, atstovaujantys 15 sporto šakų.

Didžiausia grupė delegacijoje – lengvaatlečiai, kurių bus 16, tačiau nė vienas jų neužsibrėžė tikslo siekti medalio.

Išskyrė dvi galimas sensacijas

„Žinote, mano patirtis sako, kad lengvaatlečiai gali nustebinti – manau, kad nurašyti negalima šuolininkės į aukštį 24 metų Airinės Palšytės. Ji galėtų paneigti visas prognozes, juolab, kad iš olimpiados yra išmesti rusų lengvaatlečiai“, – pirštu į šių metų Europos vicečempionę bedė A.Poviliūnas, nors Rio jai planuojama vos 8-16 vietos.

Taip pat ilgametis LTOK vadovas tikino, kad mažai kas rimtai žiūri į jaunuosius boksininką Eimantą Stanionį ir plaukiką Daną Repšį.

„Nesakau, kad Danas laimės medalį, tačiau iki finalo jis tikrai gali nužygiuoti. Tai prilygtų rimtam pasiekimui – turiu nuotrauką, kurioje jis yra kartu pas Lietuvos prezidentę su Rūta Meilutyte.  Ji jau turi rimtų pasiekimų, tad ir Danui laikas parodyti savo jėgą – jis labai užsispyręs ir gali „iššauti“. O boksininko likimas priklausys nuo burtų – jei bus palankūs, manau, iki antros vietos gali nužengti“, – kalbėjo A.Poviliūnas.

Pasaulis vertina kukliau

Mūsų šalies optimistines prognozes kur kas kukliau vertina pasaulio sporto specialistai – jų nuomone, Lietuva iškovos tik keturis Rio medalius – 1 aukso, 1 sidabro ir 2 bronzos. Tokią prognozę likus kelioms dienoms iki atidarymo paskelbė JAV naujienų agentūra „Associated Press“ (AP) .

Amerikiečiai sudarė visų rungčių prizininkų prognozes. Aukščiausiai iš lietuvių vertinamos penkiakovininkės Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės galimybės: jai skirtas aukso medalis.

Plaukikei Rūtai Meilutytei 100 m krūtine rungtyje prognozuojamas sidabras, nors pasitraukus rusei Julijai Jefimovai, rimtų konkurenčių lietuvei neliko.

Bronza prognozuojama abiems irkluotojų porinėms dvivietėms – Sauliui Ritteriui ir Mindaugui Griškoniui bei Mildai Valčiukaitei ir Donatai Vištartaitei.

AP tarp medalininkų nemato Lietuvos krepšinio rinktinės, prizininkų vietas atidavusi JAV, Prancūzijai ir Ispanijai.

„Manyčiau, kad rinktinei prognozuoti 1-8 vietas yra nelabai gera tendencija. Kodėl neparašius, kad krepšininkai laimės 1-12 vietas? Šiuo atveju, turėjo būti kur kas siauresnės „žirklės“ – kelti uždavinį būti tarp 4 stipriausių olimpiados rinktinių“, – dėstė A.Poviliūnas.

Atrado imtynes

Savo favoritus tarp tų, kurie nėra įvardinti kaip potencialūs Rio prizininkai, išsakė ir Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius (KKSD) Edis Urbanavičius.

„Kaip bebūtų skaudu, mūsų lengvoji atletika neprilygsta kitų valstybių atstovams – arčiausiai dešimtukų, galbūt, bus maratonininkės ar ėjikės. Norėčiau tikėtis, kad plaukikas Danas Rapšys sugebės nustebinti, gal pasižymės tie irkluotojai, kurie nėra planuose kaip medalininkai. Yra minčių, kad boksininkas E.Stanionis pratęs Evaldo Petrausko pradėtą darbą Londone“, – aiškino KKSD vadovas.

Ne itin gerus rezultatus E.Urbanavičius, vyksiantis kelioms dienoms į Rio olimpiadą, numato ir šalies dviratininkams ir tenisininkui Ričardui Berankiui.

„Kitą vertus, sąraše yra imtynininkas Edgaras Venckaitis. Apie jį apskritai nekalbama, jam planuojama tik 5-10 vietos, bet įsitikinęs, kad jis kovos dėl vienos ar kitos spalvos medalio“, – prognozavo E.Urbanavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.