EUROLYGA 2023

Prieš Rio olimpiadą – neįtikėtini kaltinimai boksui

Didysis Rusijos dopingo skandalas – ne vienintelis drebinantis šventinę Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių nuotaiką. Pirmadienį buvo suduotas didžiulis smūgis pasitikėjimu bokso varžybomis.

Boksas sulaukė labai rimtų kaltinimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Boksas sulaukė labai rimtų kaltinimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Boksas sulaukė labai rimtų kaltinimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Boksas sulaukė labai rimtų kaltinimų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 1, 2016, 10:43 PM, atnaujinta May 17, 2017, 4:02 AM

The Guardian“ pirmadienį atskleidė keletą neįtikėtinų faktų apie tai, kad Rio de Žaneiro olimpiadoje gali būti sutartos dauguma kovų, o tarp jų – netgi tos, kuriose sportininkai dalinsis medalius.

„The Guardian“ teigia, kad tokį įspėjimą davė svarbūs mėgėjų bokso varžybų organizatoriai.

Išsigandę bokso atstovai mano, kad būrys šio sporto organizacijų tarnautojų gali panaudoti savo įtaką, kad manipuliuotų burtų traukimu, teisėjavimo sistema ir taip užtikrintų tam tikrų boksininkų pergales.

Vienas iš bokso atstovų „The Guardian“ sakė, kad „nėra jokių abejonių“, kad kai kurie teisėjai Rio de Žaneiro olimpiadoje „bus korumpuoti“. Jis apkaltino grupę teisėjų, kad šie prieš svarbiausius čempionatus susėda ir aptaria, kaip skirti kovotojams taškus.

Rio de Žaneire kovos ir du Lietuvos boksininkai: Eimantas Stanionis ir Evaldas Petrauskas.

Istorija – nemaloni

Boksas olimpinėse žaidynėse praktiškai nuolat patiria skandalų. Vienas garsiausių įvyko 1988 metų žaidynėse Seule, kai Park Si-hunas nugalėjo amerikietį Roy Jonesą. Po šios kovos buvo kilęs didžiulis skandalas dėl teisėjų darbo.

Buvęs Tarptautinės bokso asociacijos (AIBA) viceprezidentas Rudel Obreja 2008 metais apkaltino teisėjus burtų manipuliacijomis.

Šią savaitę jis „The Guardian“ pareiškė, kad dėl prieš Pekino žaidynes išsakytų žodžių buvo priverstas palikti AIBA.

Prieš 2012 metų Londono žaidynes kaltinimus metė BBC. Tuomet buvo pareikšta, kad Azerbaidžanas sumokėjo AIBA 10 milijonų JAV dolerių ir taip nusipirko medalius.

Vėliau AIBA atliko tyrimą ir tokie kaltinimai buvo atmesti.

„Nuo 2015 metų birželio AIBA ėmėsi pokyčių pagrindinėje valdžioje, kad užtikrintų ilgalaikį sporto plėtojimą“, – šią savaitę „The Guardian“ teigė AIBA atstovas spaudai.

Patobulino sistemą

Bet su „The Guardian“ kalbėjęs aukštas pareigas užimantis tarnautojas, norėjęs likti po nežinomumo skraiste dėl baimės, kad organizacija imsis veiksmų prieš jį ir jo šalį, pareiškė, kad po Londono olimpiados korupcija – labiau rafinuota ir dar plačiau paplitusi.

Jis pasakojo, kad anksčiau korumpuoti teisėjai sulaukdavo signalų ranka ar galva, taip sužinodami, kurio kampo boksininkas turėtų laimėti.

Bet po daugybės čempionatų jie pakeitė sistemą. Dabar sukčiai susitinka prieš čempionatus ir iš anksto sutaria dėl nugalėtojų.

„Visa tai vyksta labi tyliai. Per kai kurias kovas viskas vyksta labai aiškiai. Man nuo to bloga“, – sakė „The Guardian“ šaltinis.

Kaltinimų lavina

AIBA teigė, kad apie 300 teisėjų yra gavę trijų žvaigždučių ar didesnį įvertinimą. Jie dirba per elitines varžybas. Organizacija tikrina, kad jų sistema užtikrina, jog dirba „aukščiausio lygio teisėjai.“

„The Guardian“ šaltiniai teigė, kad per svarbiausių čempionatų burtus komisija netgi gauna nurodymus, kurioms kovoms skirti tam tikrus teisėjus.

AIBA tikina, kad „Swiss Timing“ sistema užtikrina, kad nebūtų jokių nesusipratimų, bet „The Guardian“ šaltiniai aiškina, kad kai kuriuose čempionatuose iš anksto gali būti nulemta apie pusę kovų.

Vienas bokso teisėjų netgi viešai prabilo. „The Guardian“ airis Seamus Kelly sakė, kad jis buvo sulaukęs reikalavimu sukčiauti per 2011 metais Dohoje vykusias Arabų žaidynes. Jam buvo nurodyta, kas turi laimėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.