EUROLYGA 2023

JAV mato vieną favoritę, bet ne R. Meilutytę: ką žada lietuvei?

3 min. 16,24 sek. Tik tiek laiko Rūtai Meilutytei užteko, kad prieš ketverius metus iš niekam nežinomos plaukikės taptų pasauline žvaigžde. Trys nuostabūs tuo metu 15-metės plaukimai Londono olimpiniame baseine pakerėjo plaukimo žvaigždes, užsienio žiniasklaidą ir šios sporto šakos aistruolius.

L.King. R.Meilutytė ir J.Jefimova. Ar jos visos iškovos medalius?<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
L.King. R.Meilutytė ir J.Jefimova. Ar jos visos iškovos medalius?<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
L.King.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
L.King.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Meilutytė.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Meilutytė.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 8, 2016, 8:54 PM, atnaujinta May 16, 2017, 11:32 AM

Po ketverių metų – sekunde lėtesnė

Lygiai prieš ketverius metus „Aquatics Center“ baseine 100 m krūtine rungties finale R. Meilutytė yrėsi tarsi patyrusi olimpietė – distanciją įveikė per 1 min. 05,47 sek. ir tapo jauniausia plaukike, laimėjusia olimpinį auksą šioje rungtyje.

Per pastaruosius ketverius metus R.Meilutytė dar tapo pasaulio čempione ir rekordininke, susižėrė titulų trumpo baseino čempionatuose.

Tačiau priešingai nei prieš ketverius metus, prieš olimpinį finalą dauguma linksniuoja ne 19-metės R.Meilutytės pavardę. Daugelio favoritė – lietuvės bendraamžė iš JAV Lilly King.

Rio olimpiniame „Aquatics“ plaukimo centro R.Meilutytė toli gražu kol kas neplaukia taip, kaip norėtų. Olimpinė ir pasaulio čempionė užtikrintai pateko į finalą, tačiau ir atrankos plaukime, ir pusfinalyje pasiekė ketvirtą rezultatą.

Pirmajame plaukime lietuvė 100 m krūtine distanciją įveikė per 1 min. 6,35 sek., o rezultatas pusfinalyje buvo kuklesnis – 1 min. 6,44 sek. Tai beveik sekunde prasčiau nei auksinis jos plaukimas prieš ketverius metus Londone. Ir dviem sekundėmis prastesnis nei jai priklausantis pasaulio rekordas (1 min. 04,35 sek.), pasiektas 2013 metais Barselonoje.

„100 metrų turiu atiduoti visas jėgas. Galbūt mano plaukimas nebuvo šimtaprocentinis, bet jaučiausi labiau atsipalaidavusi – tos mažos klaidelės ir paskutiniai 15 metrų gali tapti rezervu. Tiesa, tai (finišas) niekada nebuvo mano stiprioji pusė. Įprastai pradedu labai greitai ir bandau išsilaikyti tuo tempu. Tiesiog aš taip plaukiu“, – po pusfinalio plaukimo kalbėjo Lietuvos olimpinė viltis.

Kur bus čempionė?

Lietuvoje plaukimo treneriai žeria kritikos R.Meilutytės trenerio Johnui Ruddui ir teigia, kad bronzos medalis jau būtų pergalė.

Kol kas greičiausiai Rio olimpiniame baseine plaukia L. King – amerikietė buvo greičiausia atrankos varžybose (1 min. 5,78 sek.) ir pusfinalio lenktynėse (1 min. 5,70 sek.). Antroje pozicijoje laikosi dopingo skandale išsisukusi rusė Julija Jefimova (1 min. 05,79 sek. ir 1 min. 05,72 sek.).

Tarp kandidatčių lipti ant garbės pakylos be R.Meilutytės minimos amerikietė Katie Melli, Jamaikos plaukikė Alia Atkinson ir kinė Jinglin Shi. Pastaroji pusfinalyje pateko į greičiausiųjų trejetą, 100 m įveikusi per 1 min. 06,31 sek.

Todėl lietuvei bus beprotiškai sunku net tik apginti čempionės titulą, bet ir apskritai užlipti ant nugalėtojų pakylos.

Favoritė – amerikietė

Kol kas užsienio žiniasklaida, prognozuodama finalo baigtį, dažniausiai mini L.King ir J.Jefimovos pavardes. Tiesa, pirmoji – dėl to, kad yra laikoma pagrindine favorite laimėti auksą, antroji – dėl ilgos ir skandalingos dopingo istorijos.

Britų naujienų agentūra „Reuters“ pastebėjo, kad pusfinalio plaukime J.Jefimova, po pirmųjų 50 m buvusi vos penkta, įspūdingai finišavo, už nugaros palikusi iki tol pirmavusią R.Meilutytę. Ir nepaisant galingo pasirodymo, žiūrovai jos sėkmę palydėjo ne audringais plojimais, o santūriu švilpimu.

Nors kurį laiką pagrindinėmis varžovėmis buvo laikomos R.Meilutytė ir J.Jefimova, šį kartą amerikiečiai išskiria rusės ir į plaukimo elitą įsiveržusios L.King dvikovą.

„Amerikietė Lilly King turi rimtų ambicijų laimėti olimpinį auksą ir nenusiteikusi, kad jai kas sukliudytų. Ypač – J.Jefimova. L.King demonstratyviai parodė, kad nepritaria J.Jefimovos dalyvavimui olimpiadoje“, – rašo JAV naujienų agentūra AP.

L.King pergale neabejoja ir“USA Today“. Ant apdovanojimų pakylos šis leidinys mato dar vieną amerikietę – Katie Meili prognozuoja bronzos medalius. O tarp šių plaukikių, amerikiečių nuomone, įsiterps lietuvė R.Meilutytė.

Kitas JAV portalas blastingnews.com prognozuoja, kad auksą iškovos L.King, sidabrą – J.Jefimova, bronzą – R.Meilutytė, o jai ant kulnų lips K.Meili.

JAV sporto gigantas ESPN tarp favoričių užlipti ant apdovanojimų pakylos mini ir Kinijos plaukimo lyderę J. Shi, kuri pusfinalyje buvo greitesnė už R.Meilutytė. Anot ESPN, būtent lietuvė bus pagrindinė J. Shi varžovė. ESPN ant apdovanojimų pakylos mato ir L.King.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.