EUROLYGA 2023

Kovą su anstvoriu laimintis E. Petrauskas ringe žada įžūlų boksą

Prieš stodamas į kovą su varžovu ringe Evaldas Petrauskas visada pirmiausia stoja į kovą su svoriu. Trečiadienį Rio de Žaneiro žaidynėse startuosiantis 164 cm ūgio boksininkas turi numesti kilogramų, kad įsitektų į jo svorio kategorijos 64 kilogramus.

E.Petrauskas (kairėje) praėjusioje olimpiadoje laimėjo bronzą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
E.Petrauskas (kairėje) praėjusioje olimpiadoje laimėjo bronzą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 8:06 PM, atnaujinta May 16, 2017, 6:44 AM

Prieš ketverius metus Londone lietuviui buvo gerokai sunkiau. Tada E.Petrauskas laimėjo bronzą dar mažiau sveriančių atletų kategorijoje – iki 60 kg.

Užsispyręs žemaitis iš Traksėdžių (Šilutės r.) 2012-aisiais visą olimpiadą įnirtingai grūmėsi su kilogramais. Jis buvo priverstas kasdien alinti save žiauria dieta. Paprastai E.Petrausko svoris būdavo kone 10 kg didesnis.

Londone dieną prieš pusfinalį jis išvis nieko nevalgė, negėrė, bet pasitreniravo visu pajėgumu.

Prie alkio jis buvo pripratęs ir maisto nebesapnavo. Bet sapnavo, kad vos ne kibirais geria vandenį.

„Dabar tai jau eisiu į „McDonald's“ ir įšausiu kokį mėsainiuką, – atviravo E.Petrauskas, ką tik tapęs žaidynių prizininku. – Jau pasiilgau tokio maisto. Olimpinio kaimelio valgykloje jis nemokamas, tai dar ir į kambarį parsinešiu“.

Rio de Žaneire E.Petrauskui gerokai paprasčiau, nes dabar jo priešai – tik kilogramas kitas. Badauti kaip Londone boksininkui nebetenka: „Aš kiekvieną dieną pavalgau po du kartus. Normaliai – svoris krenta. Kaimelio valgykloje man patinka vaisiai – tokie įdomūs, tik nežinau, kaip vadinasi. Egzotiniai“.

Apie maistą E.Petrauskas šneka šypsodamasis, bet iškart surimtėja, kai kalba pasisuka apie laukiančią pirmąją kovą su 29-erių indu Manoj Kumaru.

„Dar nesiboksavau su juo, bet esu mačiau, kaip kovoja. Aš visus savo svorio kategorijoje esu matęs. Su visais reikia boksuotis, – E.Petrauskas nenuvertina nė vieno. – Indas yra aukštesnis už mane, ilgesnių rankų. Nėra kažkuo išskirtinis, bet nėra ir prastas. Visi, patekę į olimpiadą – aukšto lygio“.

Su treneriu Vladimiru Bajevu jiedu nerengia jokios ypatingos taktikos. „Reikia tiesiog kovoti. Teisėjavimas dabar kitoks: už smūgį automatiškai negauni taškų, o teisėjai sprendžia, kas gražiau boksuojasi, geriau atrodo ringe. Turiu atrodyti pranašiau ir laimėti“.

Londone savo gaivališka energija ir smūgiu kruša ringe žiūrovų simpatijas užkariavęs E.Petrauskas nepamiršo, ant kokio grėblio tąsyk užlipo pusfinalyje. Jis tikrai buvo pranašesnis už Soonchulą Haną, bet ne tiek, kad teisėjai negalėtų nuspręsti priešingai.

Tada kalbėta, kad nepelnytą korėjiečio pergalę nulėmė įtakingas jo giminaitis Pasaulio mėgėjų bokso asociacijoje (AIBA).

Lyg tyčia prieš Rio de Žaneiro žaidynes vėl pasigirdo užuominų, kad bokso turnyre gali būti išankstinių susitarimų, kam reikia leisti laimėti.

E.Petrauskas atgal nesidairo: „Nuteisėjautas ar nenuteisėjautas – čia sprendžia teisėjai, žiūrovai, o aš negaliu to daryti. Mąstau taip: jei nori laimėti, reikia akivaizdžiai įrodyti pranašumą. O kai kova vyksta apylygiai, teisėjai ir gali nuspręsti savaip. Teisėjavimas dažnai pakrypsta didesnių šalių naudai. Mums, mažų valstybių boksininkams, reikia kovoti ir parodyti, kad laimime įžūliai, o ne vienu kitu tašku, abejojant: gal laimėjai, gal ne. Reikia laimėti aiškiai“.

Ar tai reiškia, kad iš Londone „mažuoju Tysonu“ praminto lietuvio Rio de Žaneire galima tikėtis fejerverkų?

„Visko gali būti. Aš stengsiuosi, darysiu, ką suplanavome ir dirbome visus metus. Stengsiuosi įgyvendinti visus savo ir trenerio lūkesčius. Eisiu pirmyn“, – sakė E.Petrauskas.

Lietuvis pergalės atveju antrajame etape susitiktų su Fazliddinu Gaibnazarovu iš Uzbekistano arba Kongo atstovu Divalu Forele Malonga Dzalamou.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?