EUROLYGA 2023

Julija Jefimova išsiliejo: dūrė legendai ir kalbėjo apie tiesą

Julija Jefimova savo kritikams į veidą tėškė antrąjį olimpinį medalį. Rusijos plaukikė 200 m plaukimo krūtine varžybose iškovojo sidabrą, kurį pridėjo prie tokio paties medalio 100 metrų distancijoje.

J.Jefimova pirštu dūrė į M.Phelpsą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova pirštu dūrė į M.Phelpsą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2016, 9:30 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:18 AM

24 metų rusės pergalė tik dar labiau paskatino kalbas ir kritiką Rusijos plaukikei, kurį per visą olimpiadą sulaukia piktų žodžių.

„Tiesa visada lėtai randa kelią“, – tokius žodžius ištarė J.Jefimova, kuri po didžiulės kritikos bangos sulaukė ir JAV žiniasklaidos užnugario.

Amerikiečiai bei kiti specialistai ėmė raminti kritikus ir siūlė pažiūrėti į situaciją kitaip: nekaltinti plaukikės dėl Rusijos valstybės nuodėmių, o kritiką reikšti organizacijoms, kurios ir nustato žaidimo taisykles.

J.Jefimova sulaukė ir gražaus japonės Rio Kaneto žodžio, tačiau dopingo skandalo šešėlis nuo sportininkės nesitraukia.

Ji ir vėl turėjo atsakyti į klausimus apie skandalus, o ne rezultatus.

Nors išorėje ir tramdė emocijas, J.Jefimova atsakydama į vieną klausimą nesusivaldė ir pirštu dūrė į plaukimo legendą Michaelą Phelpsą, kuris savo sąskaitoje turi jau 22 olimpinius aukso medalius.

– Kaip reagavote į tai, kad „Washington Post“ ir kiti JAV leidiniai jus palaikė, siūlė suprasti situaciją?, – žurnalistai paklausė J.Jefimovos.

– Girdėjau apie tai. Aš gaunu daug laiškų ir žinučių socialiniuose tinkluose. Ne visi žmonės tiki tuo, ką skaito ir girdi. Tiesa visada kelią randa lėtai. Tikiuosi, kad ateityje ji pasieks dienos šviesą.

– Bet daugelis amerikiečių mano, kad esate melagė.

– Esu sakiusi ir dabar pasikartosiu. Mane domina tik dviejų amerikiečių nuomonės: Davido Salo ir Johno Ubančičiaus (abu J.Jefimovos treneriai, – red.). Kiti man nerūpi.

– Kaip jums pavyksta išlikti ramiai per visą olimpiadą, kai tenka atsakyti vis į tuos pačius klausimus?

– Aš rami tik išorėje. Viduje viskas verda. Mane visada neramina neteisybė, tačiau kontroliuoju save, mokausi suvaldyti emocijas.

Jeigu prieš 15 metų užėmusi ketvirtąją vietą būčiau pašėlusi, dabar būčiau rami. Tad ką belieka daryti? Tik atsakyti į tuos pačius klausimus.

– Japonė R.Kaneto sakė, kad ji supranta, jog praeityje padarėte pažeidimų. Tačiau dabar, kai gavote teisę varžytis Rio, tai reiškia, kad jūs laikoma švaria. R.Kaneto sakė, kad nori su jumis varžytis.

– Aš ir vėl sulaukiu to paties klausimu. Taip, aš esu padariusi klaidą, bet tokių atvejų pasaulyje yra labai daug. Amerikoje taip pat.

Ta istorija – visiškai mano kaltė. Aš buvau nubausta. O likus mažiau nei savaitei iki olimpiados laimėjo Sporto arbitražo teisme (CAS). Bent jau man daugiau klausimų nekyla.

Lilly King prieš tris dienas sakė, kad visi sportininkai, praeityje sučiupti dėl dopingo, neturėtų dalyvauti olimpiadoje. Manote tai teisinga?

– Ką ji tada mano apie Michaelą Phelpsą? (J.Jefimova turėjo mintyje faktą, kad 22 olimpinius aukso medalius iškovojęs M.Phelpsas praeityje buvo pričiuptas vartojant marichuaną, o tai laikoma dopingu. M.Phelpsas taip pat 2014 metais buvo sugautas prie vairo išgėręs, – Red.).

– O kokią jūsų nuomonė?

– Kalbu už save. Aš visada buvau prieš dopingą. Niekada nesu jo vartojusi sąmoningai. Bet yra daug atvejų, kai tu iš nežinojimo ar dėl kvailumo patenki į bėdą. Tėvai duoda piliulę ar tiesiog nukeliauji į ligoninę. Viskas.

Visko gali nutikti. Paprastas pavyzdys: kai vairuojate automobilį ir pažeidžiate taisykles, jums išrašo baudą, tačiau neatima teisių iki gyvenimo pabaigos ar neįkalina.

Žmogus visada turėtų gauti antrąjį šansą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.