EUROLYGA 2023

Su kuo dėl Rio aukso varžysis plaukikas Simonas Bilis?

Sportas žavus netikėtumais. Ne visos staigmenos būna smagios, o Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių plaukimo varžybose Lietuva jau patyrė keletą nemalonių akimirkų. Užtat aistruolius nudžiugino 22 metų panevėžietis Simonas Bilis, dukart gerinęs Lietuvos rekordą ir įsiveržęs į 50 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi finalą.

S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bilis<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 12, 2016, 7:45 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:18 AM

Dar kartą nustebinti Šiaurės Karolinos valstijos universitete studijuojantis lietuvis bandys naktį iš penktadienio į šeštadienį, kai Rio de Žaneiro olimpiniame vandens stadione vyks trumpiausios distancijos lemiamas etapas.

Iki olimpinių startų S.Bilis šios rungties sezono greičiausių plaukikų sąraše užėmė tik 30-ąją vietą, bet po atrankos ir pusfinalio etapų pakilo į aštuntąją eilutę.

Sezono lyderis yra prancūzas Florent‘as Manaudou, o antrąją vietą užima australas Cameronas McEvoy, Rio de Žaneire nepatekęs į 50 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi finalą. „Sports Illustrated“ prognozavo, kad C.McEvoy laimės sidabro medalį, bet australas nuliūdino savo gerbėjus pusfinalyje, kuriame užėmė tik 11-ąją vietą.

Finale kovos kiti plaukikai, kurie sezono lyderių sąraše rikiavosi iškart už F.Manaudou ir C.McEvoy. Tai – amerikiečiai Nathanas Adrianas ir Anthony Ervinas, ukrainietis Andrijus Hovorovas ir britas Benjaminas Proudas. Į olimpinį finalą taip pat pateko sezono geriausių dešimtuke buvęs brazilas Bruno Fratusas, tad per lemiamą plaukimą triukšmo tribūnose tikrai netrūks.

Paminėti šeši finalininkai yra daugkartiniai pasaulio ar regionų pirmenybių prizininkai, o 35-erių A.Ervinas šioje distancijoje aukso medalį laimėjo dar per 2000 metų Sidnėjaus olimpines žaidynes. 2003-aisiais šis plaukikas baigė sportininko karjerą, bet 2011-aisiais vėl pradėjo treniruotis ir iškovojo kelialapį į Londono žaidynes. Rio de Žaneire jis jau buvo apdovanotas estafetės 4x100 metrų laisvuoju stiliumi aukso medaliu.

Pagrindinis finalo favoritas F.Manaudou taip pat jau turi šioje rungtyje iškovotą olimpinį aukso medalį. Prieš ketverius metus jis buvo greičiausias Londono žaidynėse. Prancūzas 50 metrų laisvuoju stiliumi varžybas laimėjo ir 2015 metų pasaulio čempionate bei 2014 ir 2016 metų Europos čempionatuose. F.Manaudou trumpiausioje distancijoje klaidų beveik nedaro, todėl „Sports Illustrated“ žada jam ir olimpinį Rio de Žaneiro auksą.

N.Adrianas yra šios distancijos pasaulio vicečempionas, B.Fratusas – Ramiojo vandenyno šalių čempionas (šiame turnyre dalyvauja stipriausi Amerikos, Okeanijos ir Rytų Azijos plaukikai), B.Proudas – Sandraugos žaidynių čempionas. Tarp šios rungties lyderių šiek tiek neįprasta matyti A.Hovorovą, kuris daugiausiai medalių laimėjo plaukdamas ne laisvuoju stiliumi, o peteliške. Tačiau 50 m plaukimas peteliške nėra olimpinė rungtis, todėl rengdamasis Rio de Žaneiro žaidynėms ukrainietis daugiau dėmesio skyrė laisvajam stiliui ir juo plaukdamas šiais metais tapo Europos vicečempionu.

2016 metų Europos pirmenybių bronzos medalį laimėjęs B.Proudas yra Rūtos Meilutytės komandos draugas. Šis londonietis treniruojasi Jono Ruddo vadovaujamoje grupėje Plimute.

Dar vienas finalininkas Bradas Tandy iš Pietų Afrikos yra toks pat olimpinio turnyro išsišokėlis, kaip ir šių metų Europos čempionate devintąją vietą užėmes S.Bilis. 25 metų afrikietis dar nėra laimėjęs medalių jokiuose svarbiuose tarptautiniuose turnyruose, o šio sezono lyderių lentelėje prieš olimpines žaidynes užėmė vos 34-ąją vietą.

„Sports Illustrated“ prognozė: 1. F.Manaudou (Prancūzija), 2. C.McEvoy (Australija), 3. N.Adrianas (JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.