EUROLYGA 2023

Aurimui Didžbaliui meldoniumo nereikėjo, bet jį vartojo

Jeigu kam nors žodis meldoniumas skamba lyg keiksmažodis, Broniui Vyšniauskui – tikrai ne.

A.Didžbalis priklauso sunkiosios atletikos elitui.<br>AFP nuotr.
A.Didžbalis priklauso sunkiosios atletikos elitui.<br>AFP nuotr.
B.Vyšniauskas.<br>V.Dranginio nuotr.
B.Vyšniauskas.<br>V.Dranginio nuotr.
B.Vyšniauskas.<br>V.Dranginio nuotr.
B.Vyšniauskas.<br>V.Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus, specialiai lrytas.lt, Rio de Žaneiras (Brazilija)

2016-08-13 18:54, atnaujinta 2017-05-16 00:52

Šiandien Rio de Žaneiro olimpiadoje startuosiančio sunkiaatlečio Aurimo Didžbalio treneris atviras: jo auklėtinis anksčiau yra vartojęs preparatą, dėl kurio šįmet sudrebėjo daugybės posovietinių šalių sportas, ypač – Rusijos.

Tiesa, Lietuvos sunkiaatletis meldoniumą, kuris skirtas širdies ritmo bėdų turintiems vyresnio amžiaus žmonėms, vartojo anksčiau – iki 2016-ųjų sausio 1-osios, kai Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) meldoniumą įtraukė į uždraustų preparatų sąrašą.

„Mes irgi naudojome – kaip vitaminą, kaip B vitaminą. Jis nėra kaip anabolikas. Anabolikus suprantu. O meldoniumas kas?“, – sėdėdamas Rio de Žaneiro olimpiniame kaimelyje retoriškai klausė B.Vyšniauskas, kurio du auklėtiniai – sūnus Ramūnas du kartus ir tas pats A.Didžbalis vieną sykį anksčiau buvo diskvalifikuoti dėl dopingo vartojimo.

A.Didžbaliui tai kainavo net olimpinį kelialapį – jis buvo priverstas praleisti 2012-ųjų Londono žaidynes.

Tiesa, atvirauti apie meldoniumą B.Vyšniauskas iškart nepuolė. Iš pradžių sakė: „Ne, nenaudojo Aurimas. Nenorime tomis temomis kalbėti. Galbūt kada nors kalbėsime ir kalbėsime rimtai“.

Po to paklaustas, ar galėtų užtikrinti, kad dopingo Lietuvos sunkiaatlečiai nevartojo, kalbėjo: „Kaip užtikrinti? Gal jūs rytoj įbersite jam bevalgant. Čia ir yra politika.

Mes einam valgyti ir bijom. Čia, olimpiadoje, švediškas stalas – pats įsidedi. O būna Europos, pasaulio čempionatai – nežinai, kas prieš tave praėjo ir ant salotų pabėrė miltelių.

Kitas dalykas: koks kvailas treneris būtų leisdamas vartoti žinodamas, kad tas preparatas laikosi organizme. Čia juk – kontrolė ant kontrolės. Į mėnesį – net po du kartus. Kokie valgymai gali būti?“

Ir pakartojo: „Reikia būti arba treneriui debilui, arba sportininkui debilui. Na kaip tu gali naudoti, jeigu žinai, kad organizme laikosi?“.

Bet meldoniumo, pasirodo, būta: „Su tuo meldoniumu irgi taip. Kai buvo Europos čempionatas – išgyvenome. Buvome naudoję praėjusiais metais. Tai irgi truputį buvome neramūs – galvojome, neduok, Dieve, išlįs. Ačiū Dievui, neįkliuvome, bet nežinome, kiek jis laikosi organizme“.

O kam A.Didžbaliui meldoniumas?

„Meldoniumo Aurimui nereikėjo. Mes naudojome jį po rankos traumos. Prieš pasaulio čempionatą buvome „pasėdę“ – dideli krūviai, nervai, problemos. Panaudojom jo. Nedaug, keletą kartų. Bet jeigu dabar reikėtų, žinau, kad jis nedaro didelio efekto, tai nenaudočiau,“ – sakė B.Vyšniauskas.

Jo požiūris į WADA sprendimą priskirti meldoniumą dopingo preparatams toks: „Uždraudė nuo sausio 1-osios, bet prieš uždrausdami nepasakė, kiek jis organizme laikosi.“

Anot B.Vyšniausko, dėl panašaus neapibrėžtumo praeityje dėl dopingo įkliuvo ir jo sūnus R.Vyšniauskas.

„Mums labai skaudu, kad Ramūnui taip įvyko. Niekas nesigilina į smulkmenas. Jam po operacijos mes leidome į koją draudžiamus hormonus, bet tą darėme nesislėpdami. Tik nežinojome, kiek jis laikosi organizme. Kaip ir meldoniumas – metus ar pusę?“, – sakė Lietuvos sunkiaatlečių treneris.

Ir pridūrė: „Yra preparatų, kurį gali panaudoti nekaltai, o jis kepenyse laikysis dvejus, trejus ir net ketverius metus“.

Iš tiesų R.Vyšniausko organizme 2014 metais Lietuvos dopingo kontrolieriai aptiko dehidrochlormetiltestosterono – anabolinio steroido, kurį praėjus 9 dienoms nuo vartojimo sunku aptikti net laboratorijose.

Lygiai toks pats steroidas buvo aptiktas ir A.Didžbalio mėginyje 2012 metais.

Po dviejų metų diskvalifikacijos į sportą galingai sugrįžęs A.Didžbalis Rio de Žaneire startuos svorio kategorijoje iki 94 kg.

Apie 2015 m. Europos čempiono galimybes Rio B.Vyšniauskas sakė: „Esame įtampoje. Mūsų tikslas vienas – laimėti prieš save. Pasiekti tą rezultatą, kurį planuojame. O apie medalius kalbėti net nenoriu. Kai bus medalis – tada kalbėsime. Čia bus ketverių metų egzaminas.“

* *  * 

Vasaros olimpines žaidynes RIO2016 žiūrėkite per „Lietuvos ryto“ televiziją arba portale www.lrytas.tv

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.