EUROLYGA 2023

Dopingo kontrolieriai pravalė kelią Aurimui Didžbaliui

Sunkiaatlečio Aurimo Didžbalio galimybės laimėti Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių medalį šiandien yra daug didesnės negu prieš savaitę. Ne, lietuvis per kelias dienas netapo daug stipresnis, tačiau du pajėgūs varžovai pasitraukė iš kelio įkliuvę dopingo kontrolieriams. Lenkai broliai Adrianas ir Tomaszas Zielinskiai jau atvykę į Rio de Žaneirą sužinojo, kad dalyvauti svorio kategorijos iki 94 kg varžybose negalės.

Aurimas Didžbalis prieš dvejus metus sugebėjo užkopti ant pasaulio čempionato prizininkų pakylos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Aurimas Didžbalis prieš dvejus metus sugebėjo užkopti ant pasaulio čempionato prizininkų pakylos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2016-08-13 14:39, atnaujinta 2017-05-16 01:08

Dar anksčiau Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IWF) dėl draudžiamų medžiagų vartojimo diskvalifikavo keli kitus buvusius šios svorio kategorijos lyderius.

Svorio kategorijoje iki 94 kg ilgai dominavo Kazachstano sportininkai. Pekino ir Londono olimpinėse žaidynėse pirmąją vietą užėmė Ilja Iljinas, Rio de Žaneiro olimpiados cikle pasaulio čempionatuose ne po vieną kartą tarp prizininkų pateko Žasulanas Kydyrbajevas, Almasas Utešovas ir Vladimiras Sedovas.

Tačiau dopingo kontrolė perrašė turnyrų rezultatus. Tiesa, I.Iljinas vis dar saugo du olimpinius aukso medalius, bet juos turėtų prarasti. Šiais metais atlikus pakartotinius patikrinimus draudžiamų medžiagų rasta abiejuose kazachstaniečio mėginiuose, paimtuose per praėjusias olimpines žaidynes.

Taip pat pakartotinai patikrinus draudžiamos medžiagos stanozololo rasta 2008 metų olimpinėse žaidynėse paimtame V.Sedovo mėginyje.

Per 2015 metų pasaulio čempionatą įkliuvo kiti du svorio kategorijoje iki 94 kg startavę kazachstaniečiai. Sidabro medalio neteko A.Utešovas, bronzos – Ž.Kydyrbajevas. Abiejų organizme rasta draudžiamos medžiagos sunkiai ištariamu pavadinimu dehidrochlormetiltestosterono.

A.Utešovas diskvalifikuotas ketveriems metams, antrą kartą antidopingo taisykles pažeidęs Ž.Kydyrbajevas – aštuoneriems. Šis sunkiaatletis jau buvo baustas 2012 metais.

Ž.Kydyrbajevas vis dar laikomas 2014 metų pasaulio čempionu. Aukso medalį jis iškovojo buvusioje Kazachstano sostinėje Almatoje surengtose planetos pirmenybėse.

Dopingo bangai nuplovus geriausius, Kazachstanas per Rio de Žaneiro olimpines žaidynes šioje svorio kategorijoje neregistravo nė vieno sportininko. Beje, olimpiniame vyrų sunkiosios atletikos turnyre Kazachstanui iš pradžių buvo skirtos šešios vietos, bet paskui viena atimta dėl „gausių antidopingo taisyklių pažeidimų“.

IWF dėl „gausių antidopingo taisyklių pažeidimų“ dalyvauti olimpinėse žaidynėse visai neleido Rusijos sunkiaatlečiams. Rusai šioje svorio kategorijoje taip pat turi kelis pajėgius sportininkus, pastaraisiais metais laimėjusius pasaulio ar Europos pirmenybių medalių.

Dopingas iš olimpiečių gretų pašalino ir lenkus brolius Adrianą ir Tomaszą Zielinskius. Jiedu atvyko į Rio de Žaneirą, bet jau Brazilijoje sužinojo, kad startuoti negalės. Abiejų mėginiuose, paimtuose olimpiniame kaimelyje, rasta tos pačios draudžiamos medžiagos nandrolono.

Broliai Zielinskiai svorio kategorijoje iki 94 kg buvo vieni pagrindinių favoritų. A.Zielinskis prieš ketverius metus laimėjo olimpinį aukso medalį svorio kategorijoje iki 85 kg, bet paskui pradėjo varžytis su sunkesniais sunkumų kilnotojais ir tapo 2014 metų Europos čempionu bei 2015 metų pasaulio vicečempionu. T.Zielinskis šiais metais tapo Europos čempionu.

Pasitraukus broliams Zielinskiams pagrindiniu šeštadienį vyksiančių varžybų favoritu tapo 2015 metų pasaulio čempionas baltarusis Vadzimas Stralcovas. Jis, jo tautietis Aleksandras Bersanavas, kuris taip pat kovos dėl medalio svorio kategorijoje iki 94 kg, ir kiti baltarusiai dar liepos pabaigoje nežinojo, ar galės varžytis Rio de Žaneire. IWF dėl antidopingo taisyklių pažeidimų buvo sustabdžiusi Baltarusijos narystę, bet prieš pat olimpines žaidynes mūsų kaimynams uždegė žalią šviesą.

Beje, „Sports Illustrated“ dar prieš olimpines žaidynes prognozavo, kad čempionu taps V.Stralcovas, o A.Zielinskiui žadėjo tik bronzos medalį.

„Sports Illustrated“ prognozės antrojoje eilutėje įrašytas iranietis Sohrabas Moradi, kuris šiais metais nacionalinėse varžybose pakėlė štangą, sveriančią daugiau nei pasaulio rekordas (oficialiai sunkiosios atletikos pasaulio rekordai registruojami tik per didžiuosius pasaulinius ir žemyninius turnyrus). Dar vienas pavojingas varžovas – kitas iranietis, šių metų Azijos vicečempionas Ali Hashemi.

Ne pėsčias ir A.Didžbalis. Lietuvis medalių skonio svarbiausiuose turnyruose jau paragavo, kai tapo 2015 metų Europos čempionu ir laimėjo bronzą 2014 metų pasaulio pirmenybėse, kuriose nusileido tik dviem Kazachstano sunkiaatlečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.