EUROLYGA 2023

Kas Simoną Krupeckaitę skiria nuo medalių?

Vienintelė Rio de Žaneiro olimpiniame dviračių treke startuojanti lietuvė Simona Krupeckaitė šeštadienį neįgyvendino savo užmojų ir keirino varžybose užėmė tik dvyliktąją vietą. Tačiau ilgametė Lietuvos dviračių treko lyderė turi antrą šansą – sprinto lenktynėse ji įveikė pirmuosius etapus ir, užsitikrinusi vietą tarp aštuonių geriausiųjų, antradienį bandys peržengti barjerą, kuris jai nepakluso trejose praėjusiose olimpinėse žaidynėse.

S.Krupeckaitė pateko tarp aštuonių geriausių dviratininkių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Krupeckaitė pateko tarp aštuonių geriausių dviratininkių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2016-08-16 12:41, atnaujinta 2017-05-15 19:50

33-ejų S.Krupeckaitė olimpinių žaidynių sprinto lenktynėse varžosi jau ketvirtą kartą. Visose trejose praėjusiose žaidynėse lietuvė patyrė nesėkmę ketvirtfinalyje. 2004 metais Atėnuose ji galutinėje įskaitoje užėmė septintąją vietą, 2008 metais Pekine – aštuntąją, 2012 metais Londone – penktąją. Medaliai visuomet būdavo arti, bet jų pasiekti niekaip nepavykdavo. Iš tikrųjų, nei sprintas, nei keirinas nebuvo stipriausia S.Krupeckaitės rungtis.

Ji ryškiausias karjeros pergales pasiekė 500 metrų asmeninėse lenktynėse, kuriose svarbiausia – greitis ir nereikia jokios taktikos. Lietuvė visada pasižymėdavo žvėrišku greičiu, bet taktika per sprinto ar keirino lenktynes kovojant su varžovėmis buvo jos Achilo kulnas.

Deja, asmeninės lenktynės – neolimpinė rungtis. Karjerai įsibėgėjus S.Krupeckaitė pradėjo daugiau dėmesio skirti olimpinėms rungtims, tačiau nepagerino jų tiek, kad iškovotų olimpinių medalių.

Pasaulio ir Europos pirmenybių sprinto lenktynėse S.Krupeckaitė laimėjo septynis sidabro ir bronzos medalius. Bet nė vieno aukso, ir tik vieną medalį po Londono olimpinių žaidynių. Geriausia Lietuvos treko dviratininkė buvo apdovanota bronza per 2012 metų Europos pirmenybes, kurios vyko Panevėžyje praėjus vos porai mėnesių po Londono žaidynių, o po to pusantrų metų nesportavo dėl sūnaus gimimo.

Olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje S.Krupeckaitės varžovė bus britė Katy Marchant. Ji užėmė antrąją vietą atrankos etape, tačiau yra mažiausiai patyrusi dviratininkė didžiajame aštuonete. 23-ejų K.Marchant ne tik sprinto varžybose, bet ir kitose rungtyse dar nėra laimėjusi nė vieno pasaulio ar Europos pirmenybių medalio. Kad lietuvės varžovė yra greita, nekyla abejonių, bet ketvirtfinalis britei bus rimtas taktikos ir psichologinis išbandymas.

Kitos šešios į ketvirtfinalį patekusios dviratininkės jau ne kartą įrodė, kad sugeba pergudrauti varžoves lemiamuose svarbiausių turnyrų etapuose. Kinė Zhong Tianshi yra šių metų pasaulio čempionė, olandė Elis Ligtlee – praėjusių metų Europos čempionė, vokietė Kristina Vogel – 2014 ir 2015 metų pasaulio bei 2013 metų Europos čempionė, rusė Anastasija Voinova – 2014 metų Europos čempionė, britė Becky James – 2013 metų pasaulio čempionė, hongkongietė Lee Wai Sze – 2014 metų Azijos žaidynių čempionė.

Pažvelgus į svabiausių pastarųjų varžybų nugalėtojų sąrašus, galima pamatyti, kad čempionės ir prizininkės nuolat keičiasi, o moterų sprinto rungtyje nėra aiškių lyderių.

Tokių, kokia anksčiau buvo Victoria Pendleton, laimėjusi sprinto varžybas 2008 metų Pekino žaidynėse ir užėmusi antrąją vietą 2012 metų Londono žaidynėse. V.Pendleton ir prieš ketverius metus bronzą iškovojusi kinė Guo Shuang jau baigė karjerą. Tuo tarpu Londono žaidynių čempionė australė Anna Meares bandė jėgas ir Rio de Žaneire, bet šešioliktfinalyje nusileido S.Krupeckaitei.

Beje, net penkios į sprinto varžybų ketvirtfinalį patekusios dviratininkės Rio de Žaneire jau laimėjo kitų rungčių medalius: Zhong Tianshi – komandų sprinto auksą, E.Ligtlee – keirino auksą, A.Voinova – komandų sprinto sidabrą, B.James – keirino sidabrą, K.Vogel – komandų sprinto bronzą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.