EUROLYGA 2023

Rio de Žaneiro ketvirtfinaliai tapo Australijos košmaru

„Kaip tai galėjo atsitikti? Prieš Rio de Žaneiro žaidynes „Boomers“ buvo laikoma atsargine galimybe laimėti medalį, tačiau staiga tapo paskutine kovas tęsiančia komanda ir vienintele šalies viltimi išvengti didžiausio nuopolio per tris dešimtmečius.

Australijos krepšinio rinktinė laikoma viena geriausių per visą jos istoriją.<br>AFP nuotr.
Australijos krepšinio rinktinė laikoma viena geriausių per visą jos istoriją.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 17, 2016, 3:28 PM, atnaujinta May 15, 2017, 3:49 PM

Komandiniai žaidimai buvo laikomi realia Australijos galimybe papildyti medalių kraitį Rio de Žaneire, o galingos vyrų ir moterų žolės riedulio komandos, moterų krepšinio ir vandensvydžio ekipos minėtos tarp pretendenčių iškovoti auksą“.

Taip trečiadienį laukdama Australijos ir Lietuvos krepšininkų dvikovos olimpiniame ketvirtfinalyje krimtosi australų televizijos „Fox Sports“ interneto svetainė.

Ketvirtfinalių košmaras

Iš komandinių žaidimų rinktinių Žaliasis žemynas labai daug tikisi per visas olimpines žaidynes. Dažniausiai bent kelios komandos pateisina lūkesčius, bet Rio de Žaneire australai vos spėja skaičiuoti nusivylimus.

Ir smarkiai nerimauja laukdami vyrų krepšinio ketvirtfinalio rungtynių – juk būtent ketvirtfinalyje nesėkmes patyrė jau kelios Australijos rinktinės.

Australijos vyrų žolės riedulio ekipa pralaimėjo Nyderlandams, moterų žolės riedulio – Naujajai Zelandijai, vyrų septyniukų regbio – Pietų Afrikai, moterų krepšinio – Serbijai, moterų futbolo komanda per baudinių seriją nusileido Brazilijai, moterų vandensvydžio – irgi per baudinių seriją Vengrijai.

Visi šie pralaimėjimai buvo patirti ketvirtfinalyje, o australus nudžiugino tik viena komanda – moterų septyniukių regbio rinktinė. Ji nuėjo visą kelią ir iškovojo olimpinius aukso medalius. Tačiau septyniukių regbis į olimpinę programą pateko tik šiais metais, o skaičiuojant didesnes olimpines tradicijas turinčius komandinius žaidimus, Australija rizikuoja pirmą kartą nuo 1984 metų Los Andželo žaidynių nelaimėti nė vieno medalio. „Boomers“, kaip australai vadina savo krepšinio rinktinę, liko paskutiniąja šalies viltimi.

Nusivylimai – iš visų pusių

Kai kurios nesėkmės buvo labai skaudžios. Australijos vyrų žolės riedulio rinktinė pasaulio reitinge užima pirmąją vietą ir nuo 1992 metų laimėjo medalius šešeriose iš eilės olimpinėse žaidynėse. Moterų vandensvydžio rinktinė per praėjusias ketverias žaidynes iškovojo tris medalių komplektus.

Moterų krepšinio rinktinė nuo garbės pakylos nenulipo nuo 1996 metų Atlantos žaidynių. Nuo tada Australijos krepšininkės iškovojo sidabro arba bronzos medalius penkeriose iš eilės žaidynėse ir nedrąsiai tikėjosi Rio de Žaneire nutraukti JAV moterų viešpatavimą. Australės grupės etape laimėjo visas penkerias rungtynes ir dar labiau sustiprino viltis, bet tos viltys į mažus šipuliukus suskilo jau ketvirtfinalyje...

Australai rezultatais nusivylė ne vien komandinių žaidimų arenose. Plaukimo, buriavimo ir dviračių treko varžybose medalių taip pat iškovota mažiau, negu tikėjosi sirgaliai. Po antradienio varžybų Australija medalių lentelėje užima devintąją vietą (7 aukso, 8 sidabro ir 9 bronzos). Tiesa, ši vieta tik truputį blogesnė nei prieš ketverius metus, kai per Londono žaidynes Australija liko aštunta (8 aukso, 15 sidabro ir 12 bronzos).

Paskutinė australų viltis

Po šešių pralaimėtų ketvirtfinalių visi australų žvilgsniai nukrypo į vyrų krepšinio rinktinę. Tik ji gali išgelbėti komandinių žaidimų garbę. Vis dėlto rungtynės su lietuviais Australijos krepšininkams bus „sunkus egzaminas“. Taip ketvirtfinalio mūšį pristatančio straipsnio paantraštėje parašė „Fox Sports“.

„Olimpinių žaidynių pradžioje Lietuva buvo viena labiausiai dominavusių komandų, bet paskui jos žaidimas pablogėjo ir ji B grupėje nukrito į trečiąją vietą.

Lietuvis Mantas Kalnietis buvo geriausias komandos žaidėjas ir neabejotinai produktyviausias turnyro krepšininkas. „Toronto Raptors“ vidurio puolėjo Jono Valančiūno žaidime buvo prošvaisčių, bet jis nesugebėjo palikti žymės šiame olimpiniame turnyre. 24 metų krepšininkas tikisi geriau žaisti atkrintamosiose varžybose, ypač ketvirtfinalyje susitikęs su Andrew Bogutu“, – Lietuvos rinktinę pristatė „Fox Sports“.

Skiltyje „svarbiausios dvikovos“ pirmiausiai išskirta šių metų NBA čempiono Matthew Dellavedovos ir Italijoje žaidžiančio M.Kalniečio akistata. „M.Dellavedova ir M.Kalnietis šių metų olimpiniame turnyre turbūt nėra talentingiausi įžaidėjai, bet jie tikrai yra efektyviausi. Abu tapo dvigubų dviženklių mašinomis ir pirmauja turnyre pagal rezultatyvius perdavimus. Ši pora turėtų kovoti vienas prieš kitą, ir nors M.Kalnietis nėra žaidęs NBA, jo europinė karjera buvo vaisinga“, – komandų puolimo smegenis pristatė „Fox Sports“.

Taip pat daug dėmesio skirta vidurio puolėjams A.Bogutui ir J.Valančiūnui. „Abu aukštaūgiai daugiausiai taškų pelno iš baudos aikštelės, bet abu mėgsta kurti atsitraukę toliau nuo krepšio: A.Bogutas kuria komandos draugams, J.Valančiūnas – pačiam sau. J.Valančiūno skaičiai nėra įspūdingi, bet jis skiriasi nuo buvusių A.Boguto varžovų iš NBA lygos tuo, kad sukaupė daug FIBA turnyrų patirties“, – svarbiausius priekinės linijos žaidėjus palygino australų sporto televizijos interneto svetainė.

Australų manymu, abi komandos labai stiprios. O Australijos žiniasklaidą nerimauti verčia ne tik pajėgūs varžovai ir Rio de Žaneiro ketvirtfinalių baubas, bet ir nemalonūs prisiminimai apie praėjusias dvikovas su lietuviais.

Australijos naujienų agentūra AAP priminė visą tarpusavio rungtynių istoriją, bet labiausiai pabrėžė 1996 ir 2000 metų olimpinių žaidynių mažojo finalo rungtynes. XX amžiaus pabaigoje lietuviai iškovojo dvi labai svarbias pergales ir abukart paliko Australijos krepšininkus garbės pakylos papėdėje.

Straipsnį perspausdinusi dienraščio „The Australian“ interneto svetainė antraštėje parašė: „Boomers“ žaidynių ketvirtfinalyje susitiks su užkeikta Lietuva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.