EUROLYGA 2023

Lietuva laukia dar olimpinių medalių: kada ir iš ko?

Ketvirtadienį Rio žaidynėse lenktyniaus Lietuvos baidarių ir kanojų irkluotojai, varžybas pradeda šiuolaikinės penkiakovės atstovai, šuolininkė į aukštį.

Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas<br>V.Dranginio nuotr.
Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas<br>V.Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ltok.lt inf

2016-08-18 08:07, atnaujinta 2017-05-15 14:52

Baidarių ir kanojų irklavimas. Net dviejų Lietuvos dviviečių baidarių įgulos sieks olimpinių medalių Rodrigo de Freito lagūnoje, kurioje lietuviai jau kopė ant Rio de Žaneiro garbės pakylos – čia sidabrą ir bronzą iškovojo Lietuvos akademinio irklavimo porinių dviviečių vyrų ir moterų ekipažai.

Pirmieji finalą pradės ilgiausioje olimpinėje baidarių distancijoje irkluojantys Andrejus Olijnikas ir Ričardas Nekriošius. 15.08 val. Lietuvos laiku prasidėsiančiame 1000 m distancijos A finale lietuvių varžovai bus Vengrijos, Australijos, Serbijos, Vokietijos, Portugalijos, Italijos ir Slovakijos baidarininkai.

A.Olijnikas ir R.Nekriošius į finalą pateko savo pusfinalyje užėmę antrąją vietą.

Lietuvos duetas į Rio de Žaneirą atskrido daugiau nei prieš dvi savaites, todėl jau puikiai pažįsta dažnai vėjų talžomą olimpinį kanalą.

Dėl stipraus vėjo čia net kelis kartus keitėsi irklavimo varžybų grafikas. Tačiau Lietuvos baidarininkai dėl to pernelyg nesijaudina: „Šoninis vėjas kiekvienam irkluotojui kelią šiokią tokią įtampą. Tad svarbu atsipalaiduoti, nustumti nėrimą dėl vėjo į šalį“, – teigė 28 metų A.Olijnikas. Jam pritarė ir metais vyresnis R.Nekriošius: „Sunku vertinti, kam stiprus vėjas palankesnis. Sąlygos visiems vienodos. Čia atviras vandens telkinys, vėjas visiems vienodai pučia. Kas labiau atsipalaiduos, nekreips į tai dėmesio, tas ir laimės.“

15.47 val. startuos dviviečių baidarių 200 m distancijos pagrindinis finalas. Į jį Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas pateko tiesiai iš atrankos varžybų, kuriose laimėjo savo plaukimą.

„Jausmas dvejopas. Po finišo buvo euforija, kaip čia iš karto patekome į finalą, nes nelabai planavome tai padaryti, ne visai tokią strategiją buvome pasirinkę. Ačiū gerbėjams ir artimiesiems už žinutes. Dabar vėl sugrįžtame į realybę ir keliame naujus tikslus, nes rytoj finalas. Nosies neužrietėme, mes aštuntuke ir viskas yra gerai, bet rytoj bus nauji tikslai – vėl atiduoti visą save ir galbūt plaukti dar geriau nei šiandien“, – teigė 30-metis A.Lankas.

Šios įgulos apetitas augo bevalgant. „Euforija buvo jau tada, kai sužinojome, kad patekome į olimpines žaidynes. Atrodė, kad pasiektas gyvenimo tikslas. Okai atvažiavome čia, pirmas tikslas buvo finalas, tad džiaugiamės iš karto į jį patekę. Bet dabar reikia nusiraminti. Fiziškai esame pasiruošę, pagrindinis pasiruošimas bus psichologinis“, – sakė A.Lankas.

Sėkmingas pasirodymas finale būtų puiki E.Ramanausko dovana sau gimtadienio proga – būtent šiandien, rugpjūčio 18 d., jam sukanka 31-eri.

Lemiamose lenktynės lietuviai varžysis su Serbijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Vokietijos, Vengrijos ir Kanados irkluotojais.

Psichologiškai sunki kova ketvirtadienį laukia 22 metų Henriko Žustauto. Vienu pretendentų į medalius laikytas lietuvis liko už pagrindinio finalo borto ir B finale rungsis tik dėl 9-16 vietų. Šio plaukimo startas – 15.16 val. Lietuvos laiku.

„Pralaimėjau žiauriai. Beviltiškai. Iš pradžių galvojau, kad net į B finalą nepatekau. Ne aš vienas – olimpinis ir pasaulio čempionai irgi nepateko į A finalą. Tas B finalas bus pakankamai stiprus, bet B yra B“, – po pusfinalio, kur savo plaukime liko vos šeštas, krimtosi H.Žustautas.

Šiuolaikinė penkiakovė. Trys Lietuvos penkiakovininkai – olimpinė čempionė 32 metų Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, 21 metų Ieva Serapinaitė ir 29-erių Justinas Kinderis kartu su savo konkurentais ketvirtadienį ims į rankas špagas ir kausis Deodoro olimpinio parko Jaunimo arenoje.

Kitų rungčių išvakarėse atskirai rengiamos fechtavimo varžybos – olimpinė naujovė. Ketvirtadienį kiekvienas sportininkas kovos po 35 kartus – tiek vyrų, tiek moterų varžybose dalyvauja po 36 penkiakovininkus.

Šioje rungtyje rezultatas skaičiuojamas atskaitos tašku pasirenkant 70 proc. (25 kovos) pergalių. Tai yra 250 taškų. Už kiekvieną papildomą laimėjimą skiriami šeši taškai, o jei nepavyksta iškovoti 25 pergalių, už kiekvieną iki šio skaičiaus trūkstamą laimėjimą nubraukiama po 6 taškus.

„Ši rungtis duoda stiprų impulsą. Jei fechtuotis sekasi, gali prisirinkti svarbių taškų, nes plaukia visi daugmaž vienodai“, – teigė Lietuvos rinktinės treneris Artūras Kalininas.

Ketvirtadienį vyks tik fechtavimo pagrindinės varžybos. Kitos rungtys moterų laukia penktadienį, vyrų – šeštadienį. Sportininkai dar plauks 200 m, dalyvaus fechtavimo atkrintamosiose varžybose, jojimo konkūrų rungtyje, o medalių savininkai paaiškės po kombinuotos rungties – šaudymo ir 3200 m bėgimo.

Ketvirtadienį moterų fechtavimo varžybos prasidės 16 val. Lietuvos laiku, vyrų – 20.30 val.

Lengvoji atletika. Olimpiniame stadione įveikti atrankos barjerą ir jau antrose iš eilės olimpinėse žaidynėse į finalą patekti mėgins 24 metų Airinė Palšytė. Ji rungsis A grupėje. Kvalifikacinis normatyvas, iškart nutiesiantis kelią į finalą – 194 cm. Jei tokio aukščio nepavyktų įveikti dvylikai ar daugiau sportininkių, į finalinį dvyliktuką patektų geriausius rezultatus parodžiusios atletės.

Liepos pradžioje A.Palšytei Europos vicečempionės titulą užtikrino 196 cm aukštis. „Startas bus ankstyvas, 10 val. ryto vietos laiku, tad keltis reikės labai anksti. Apie 7 valandą turėsime išvažiuoti į stadioną. Airinė pasiruošusi gerai, o kaip pasiseks – pasakyti labai sunku. Sportas yra sportas. Čia labai daug lygių varžovių, todėl sunku prognozuoti – nėra aiškios lyderės. Šioje rungtyje 5-6 šuolininkės, kurios gali iššauti. Kiekviena jų gali tapti čempione ar prizininke, manau, tarp jų yra ir Airinė“, – teigė A.Palšytės trenerė Tatjana Krasauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.