EUROLYGA 2023

Su kuo šuolių į aukštį olimpiniame sektoriuje kovos A.Palšytė?

Lietuvos lengvosios atletikos komandą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse sudaro 16 sportininkų – daugiau nei bet kurios kitos sporto šakos atstovų.

Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Kokį aukštį įveiks A.Palšytė?<br>A.Pliadžio/LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 20, 2016, 4:52 PM, atnaujinta May 15, 2017, 8:46 AM

Iki žaidynių uždarymo likus dviem varžybų dienoms starto dar laukia du sekmadienį į trasą išbėgsiantys lietuvių maratonininkai, o šeštadienį šuolių į aukštį sektoriuje vėl pasirodys Airinė Palšytė. Ji ketvirtadienį sėkmingai įveikė atrankos etapą ir gavo teisę varžytis finale.

Medalis suteikė vilčių

24-erių A.Palšytės pavardės nėra tarp šuolių į aukštį favoričių, tačiau liepos mėnesį iškovotas Europos pirmenybių sidabro medalis suteikė vilčių, kad jos galimybių riba dar nepasiekta. Net ir šio sezono galimybių riba.

Prieš pusantro mėnesio Amsterdame lietuvei žemyno vicečempionės vardą užtikrino 1,96 m aukštis – geriausias jos šių metų rezultatas.

Tai buvo neįprasta, nes anksčiau per svarbiausias varžybas – Europos ar pasaulio pirmenybes – jos rezultatas visuomet būdavo gerokai prastesnis nei asmeninis to sezono rekordas. A.Palšytė nuo savęs ženkliai atsiliko ir per 2012 metų Londono olimpines žaidynes, kuriose užėmė 11-ąją vietą. Prieš ketverius metus lietuvė pirmuoju bandymu peršoko 1,89 m, bet 1,93 m jai nepakluso.

A.Palšytės karjeros rekordas – 1,98 m. Tiek ji du kartus peršoko 2014 metais (Kaune ir Vokietijos mieste Eberštate).

Tikslas – du metrai  

Šiais metais tik trys šuolininkės peršoko į dviejų metrų aukštį pakeltą kartelę. Ir tik viena tą padarė svarbiose varžybose – Chaunte Lowe rezultatas JAV atrankos turnyre buvo 2,01 m.

2,00 m šiais metais peršoko vokietė Marie-Laurence Jungfleisch ir praėjusių metų pasaulio čempionė rusė Marija Kučina, kuri negali startuoti Rio de Žaneire dėl Rusijos lengvosios atletikos federacijai skirtos diskvalifikacijos.

Nors Ch.Lowe yra sezono lyderė, ją vadinti pagrindine olimpinių žaidynių favorite tikriausiai neverta. Amerikietė yra visiškai neprognozuojama šuolininkė. 32-ejų Ch.Lowe per karjerą daug kartų įveikė dviejų metrų ribą, bet svarbiausiuose turnyruose beveik visada patirdavo fiasko. Ji nelaimėjo nė vieno olimpinio medalio ir tik sykį, sunkiai atmenamais 2005-aisiais, iškovojo pasaulio pirmenybių sidabrą.

Tuo tarpu 25-erių M.L.Jungfleisch, priešingai, praėjusiais metais geriausius asmeninius rezultatus pasiekdavo per svarbiausius turnyrus. Tiesa, ji nėra laimėjusi nė vieno pasaulio ar Europos pirmenybių medalio, bet kiekvieną sezoną prideda po truputį ir nuosekliai kyla į viršų.

Ispanės fenomenas

Tarp favoričių būtina paminėti šuolių į aukštį fenomeną ispanę Ruth Beitia. Jai jau 37-eri, bet ispanė tapo pavyzdžiu kitoms sportininkėms, kad karjeros šuolio galima sulaukti net įžengus į ketvirtą dešimtį. R.Beitia pirmąjį didžiųjų varžybų medalį iškovojo būdama 33-ejų, kai tapo 2012 metų Europos čempione. Paskui ji pakartojo pergales 2014 ir 2016 metų Senojo žemyno pirmenybėse, tačiau pasaulinėse varžybose vis užsikerta. R.Beitia per Londono olimpines žaidynes liko ketvirta, o pasaulio pirmenybėse laimėjo tik vieną bronzos medalį.

Pernai ispanė tapo Deimantinės lygos nugalėtoja, o šiais metais laimėjo tris iš šešių Deimantinės lygos etapų. Geriausias jos sezono rezultatas – 1,98 m.

Šio sezono lyderių lentelėje A.Palšytę lenkia dar keturios Rio de Žaneire į finalą patekusio šuolininkės: lenkė Kamila Licwinko (1,99 m), šių metų Europos vicečempionė bulgarė Mirela Demireva, italė Desiree Rosit ir 18-metė amerikietė Vashti Cunningham (po 1,97 m).

Kroatę kamavo traumos

Šuolių sektoriuje neabejotinai daug dėmesio sulauks charizmatiškoji kroatė Blanka Vlašič. Ji dar 2008 metų Pekino žaidynėse laimėjo sidabro medalį, dukart tapo pasaulio ir kartą – Europos čempione, 2010 metais buvo išrinkta geriausia pasaulio lengvaatlete (tiek pagal IAAF, tiek pagal žurnalo „Track and Field“ versiją), bet nuo 2011 metų daugiau kovoja ne su varžovėmis, o su traumomis.

Būdama karjeros viršūnėje 2009 metais B.Vlašič peršoko 2,08 m ir pritrūko vos vieno centimetro iki bulgarės Stefkos Kostadinovos rekordo, kuris net geriausioms pasaulio šuolininkėms nepasiekiamas nuo 1987 metų.

Nors šiuo metu B.Vlašič apie tokias aukštumas gali tik pasvajoti, pernai ji šiek tiek atsigavo ir tapo pasaulio vicečempione, o ketvirtadienį olimpinių žaidynių atrankos etape buvo viena iš šešių šuolininkių, kurios visus aukščius įveikė pirmuoju bandymu. 32-ejų kroatei patirties netrūksta, o kaip jaučiasi, žino tik ji pati. Jei šeštadienį skausmai stipriai nekamuos, B.Vlašič gali iškovoti ir didžiausią karjeros pergalę.

Rusės diskvalifikuotos

Šuolininkių varžybos smarkiai nukentėjo dėl Rusijos diskvalifikacijos. Rusės yra vienos geriausių pasaulyje ir dažnai būna šios rungties nugalėtojos. Londono olimpinių žaidynių aukso medalį laimėjo Ana Čičerova, 2013 metų pasaulio čempionato – Svetlana Školina, 2015 metų pasaulio čempionato – M.Kučina.

Nuo Londono iki Rio

Lengvoji atletika. Moterų šuoliai į aukštį.

OŽ-2012. 1. A.Čičerova (Rusija), 2. B.Barrett (JAV), 3. S.Školina (Rusija), ... 11. A.Palšytė

PČ-2013. 1. S.Školina (Rusija), 2. B.Barrett (JAV), 3. A.Čičerova (Rusija) ir R.Beitia (Ispanija), ... 12. A.Palšytė

EČ-2014. 1. R.Beitia (Ispanija), 2. M.Kučina (Rusija), 3. A.Šimič (Kroatija), ... 13. A.Palšytė

PČ-2015. 1. M.Kučina (Rusija), 2. B.Vlašič (Kroatija), 3. A.Čičerova (Rusija), ... 14. A.Palšytė

EČ-2016. 1. R.Beitia (Ispanija), 2. A.Palšytė, 3. M.Demireva (Bulgarija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.