EUROLYGA 2023

Serbija šėlsta – švenčia medalius ir didžiuojasi genais

Serbijos olimpinių medalių kraitis Rio de Žaneire pildėsi lėtai. Diena vijo dieną, praėjo visa pirmoji savaitė, prasidėjo antroji, bet pagerbiant prizininkus Serbijos vėliava nebuvo pakelta nė karto. Tiesa, iš daugumos startavusių žaidynių pradžioje, skambių pergalių ir nebuvo tikimasi, bet vienos sudužusios vilties šukės serbus sužeidė labai skaudžiai – pirmoji pasaulio teniso raketė Novakas Džokovičius tiek iš vienetų, tiek iš dvejetų turnyro pasitraukė vos spėjęs apšilti.

Serbija džiaugiasi medalių kraičiu.<br>lrytas.lt montažas
Serbija džiaugiasi medalių kraičiu.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 22, 2016, 4:02 PM, atnaujinta May 15, 2017, 5:00 AM

Gresia prasčiausias olimpinis rezultatas šiuolaikinės Serbijos istorijoje? Taip pagalvojusių tikriausiai buvo nemažai. Tačiau antrosios olimpinės savaitės viduryje serbų sportininkai pratrūko ir pasiekė ne prasčiausią, o geriausią rezultatą nuo tada, kai pradėjo byrėti Jugoslavijos Federacija (tai yra nuo Atlantos žaidynių). Serbai iškovojo medalių imtynių, taekvondo, baidarių ir kanojų irklavimo, lengvosios atletikos varžybose, o labiausiai olimpines arenas drebino Serbijos žaidimų komandos.

Olimpinius kelialapius iškovojo keturios Serbijos komandos: vyrų ir moterų krepšinio, vyrų vandensvydžio ir moterų tinklino. Ir visos keturios komandos Rio de Žaneire laimėjo medalius: vandensvydininkai – aukso, krepšininkai ir tinklininkės – sidabro, krepšininkės – bronzos.

Formaliai Serbija olimpinėse žaidynėse iškovojo aštuonis medalius (du aukso, keturis sidabro ir du bronzos), bet apdovanojimus Rio de Žaneire gavo net 54 serbų sportininkai.

Keturių komandų laimėjimai pakėlė Serbiją į pirmąją vietą pagal Rio de Žaneire medaliais apdovanotų sportininkų procentą. „Esame geresni negu rusai ir amerikiečiai. 103 sportininkai išvyko į Rio, 54 grįžta su medaliais“, – paskaičiavo ir pirmadienio numerio pirmajame puslapyje skaitytojams pranešė Belgrado dienraštis „Kurir“.

Visos Serbijos komandos tvirtą charakterį parodė per svarbiausias rungtynes. Olimpines žaidynes visos keturios komandos pradėjo silpnai ir pirmąją savaitę spėjo išgirsti nemalonių epitetų, bet paskui viską apvertė aukštyn kojomis.

Žaidynių pradžioje sirgalius labiausiai sukrėtė dabartinė pasaulio ir Europos čempionė bei pasaulio lygos nugalėtoja Serbijos vandensvydžio rinktinė, per trejas pirmąsias rungtynes neiškovojusi nė vienos pergalės! Serbai šiaip ne taip prasibrovė į atkrintamąsias varžybas grupėje užėmę ketvirtąją vietą, bet nuo ketvirtfinalio buvo nesustabdomi ir trims paskutiniesiems varžovams nepaliko nė mažiausios vilties. O auksinį žygį vainikavo pergalė prieš kaimyninės Kroatijos vandensvydininkus.

„Ši komanda pateko į amžinybę. Laimėjome viską, ką įmanoma laimėti, padarėme tai, ko anksčiau niekas nebuvo padaręs“, – savo kailyje netvėrė Serbijos „delfinų“ kapitonas Živko Gocičius.

Tik ketvirtąją vietą grupėje užėmė ir abi Serbijos krepšinio rinktinės, o krepšininkės, kaip ir vandensvydininkai, balansavo ant iškritimo ribos – po trijų turų jų sąskaitoje nebuvo nė vienos pergalės. Tačiau serbės ne tik laimėjo dvejas paskutiniąsias grupės rungtynes, bet ir ketvirtfinalyje smogė Australijos rinktinei, kuri prieš Rio de Žaneiro žaidynes neslėpė ambicijų kovoti dėl aukso.

Pusfinalyje Serbijos krepšininkės pralaimėjo ispanėms, bet be medalių neliko – permainingame mažajame finale nugalėjo Prancūzijos rinktinę. „Geriau neklauskite, ką sakiau per pertrauką. Pirmą kartą gyvenime rėkiau ant žaidėjų, tačiau moralinis sukrėtimas joms padėjo“, – po paskutinųjų turnyro rungtynių pasakojo flegmatiškoji Serbijos rinktinės trenerė Marina Maljkovič.

Kai pralaimėti nebuvo galima, susitelkė ir Serbijos krepšininkai. Plačiai išskleidę sparnus „ereliai“ atkrintamosiose varžybose nuplasnojo virš Kroatijos ir Australijos komandų. Šios pergalės netgi įžiebė viltį, jog serbai gali finale įveikti JAV rinktinę. „Bravo, įpėdiniai. Padarykite tai, ko mes nespėjome – laimėkite olimpinių žaidynių auksą“, – tėvynainiams laimėjus pusfinalio mačą „Twitter“ paskyroje paragino legendinis krepšininkas Vlade Divacas, kuris šiuo metu yra Serbijos nacionalinio olimpinio komiteto prezidentas.

Finale pasipriešinti galingiems amerikiečiams nepavyko, bet visi pagrindiniai krepšininkai yra dar gana jauni, todėl tiki, kad gali tapti olimpiniais čempionais. „Gaila, kad nesužaidėme geriau. Dabar džiaugiamės sidabru, bet, tikiuosi, Tokijuje bus ir auksas“, – vylėsi Serbijos rinktinės krepšininkas Miroslavas Raduljica.

Serbai mažiausiai tikėjosi tinklininkių medalių, todėl jų pergalės suteikė daugiausiai džiaugsmo. Juo labiau kad dvi svarbiausios pergalės, nors visiškai nepanašios viena į kitą, buvo tiesiog nuostabios: ketvirtfinalyje serbės sutriuškino ruses, o pusfinalyje palaužė amerikietes. Pusfinalio rungtynių penktajame sete atrodė, kad viskas baigta ir dėl aukso kovos JAV komanda. Tačiau Serbijos tinklininkės pakilo iš gilios prarajos ir parodė, jog nebūna nieko neįmanomo.

„Didinga!!!“, – po laimingai pasibaigusio nuožmaus mūšio šauktukų negailėjo Serbijos sporto dienraštis „Sportski žurnal“.

„Valdovės aikštėje, deivės už jos ribų, – apie tinklinio rinktinę rašė dienraštis „Blic“. – Visas pasaulis kalba apie jas. Visiškai pelnytai. Merginos atėmė iš pasaulio žadą ne vien savo stiliumi, drąsa, aršumu, liūčių kovingumu, bet ir grožiu“.

Didžiuodamasis visų sportininkų olimpiniais laimėjimais „Blic“ sekmadienio numerio viršelyje uždavė klausimą: „Kodėl esame tokie geri sportininkai“? Ir pats atsakydamas, nurodė keturias, jo manymu, svarbiausias priežastis: „Kūrybingumas, veiklumas, nepaklusnumas ir genai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.