EUROLYGA 2023

Ar dėl Lauros Asadauskaitės nesėkmės kaltas tik žirgas?

Lietuvos penkiakovininkų olimpines viltis Rio de Žaneire nujojo jojimo rungtis. Bet ar tik žirgų sutrikimas lėmė Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės ir Justino Kinderio nesėkmes?

L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės viltys apginti titulą dužo per jojimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės viltys apginti titulą dužo per jojimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Išsigandęs žirgas nubloškė J.Kinderį per jojimo rungtį ir sužlugdė penkiakovininko viltis užimti aukštą vietą.<br>„Reuters“/“Scanpix“.
Išsigandęs žirgas nubloškė J.Kinderį per jojimo rungtį ir sužlugdė penkiakovininko viltis užimti aukštą vietą.<br>„Reuters“/“Scanpix“.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 23, 2016, 6:25 PM, atnaujinta May 15, 2017, 2:10 AM

Kas vyksta su tais žirgais? Išgirdusi tokį klausimą L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė tik be žodžių susiėmė abiem rankomis galvą ir prisidengė lūpas.

Ką tik Rio de Žaneiro „Deodoro“ stadione per šiuolaikinės penkiakovės varžybas nuo žirgo buvo nukritęs J.Kinderis.

Jo palaikyti atvažiavusi Laura puikiai suprato tėvynainį, nes dieną prieš tai panašus likimas ištiko ją pačią.

Rimbas žirgui padėjo

Londono olimpinė čempionė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė vos išjojusi į areną pajuto, kad paprasta nebus. 32 metų tituluotai penkiakovininkei burtais teko rudas žirgas Calgary Z.

„Apšilimas buvo geras – žirgas šoko idealiai net per aukštas kliūtis. Jokių pretenzijų. Bet kai aš priartėjau prie arenos, jis tiesiog drebėjo, – sakė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė. – Iškart pajutau, kad žirgas kažko labai bijo. Kai mes įjojome į aikštę, jis net nenorėjo eiti į priekį – judėjo šonu. Jau pačią pirmą kliūtį vos peršoko. Jis bijojo to šurmulio.

Toks jausmas, kad jam pirmą kartą teko joti tokioje auditorijoje. Pradėjau griežčiau su juo elgtis prieš antrą kliūtį, bet jis vis tiek stojo. Nubaudžiau jį rimbu, bet žirgas vis tiek stojo. Prieš mane šiuo žirgu jojo egiptietė ir jis taip pat atsisakė šokti – ji du kartus nukrito. Gal po to jis dar labiau išsigando?

Žirgas visiškai kitaip elgėsi per varžybas nei apšilimo arenoje, kur žmonių nebuvo.“

Po dviejų rungčių 17-ojoje pozicijoje buvusi lietuvė negavo nė taško per jojimą, kai žirgas keturis kartus atsisakė šokti per kliūtį, – tai reiškė olimpinių vilčių pabaigą, nes sportininkė nusirito į rikiuotės pabaigą.

Nors lietuvė paskui laimėjo paskutinę – šaudymo ir bėgimo rungtį, viskas, ką ji galėjo padaryti, – pakilti iki 31-osios pozicijos.

Už jojimą be klaidų skiriama 300 taškų – būtent tiek L.Asadauskaitę-Zadneprovskienę skyrė nuo olimpine čempione tapusios australės Chloe Esposito.

Nusimetė per kaklą

J.Kinderiui iki medalių trūko daugiau, bet ir jam visa kova buvo baigta per jojimą.

29 metų lietuvis krito, kai kliūtį užkliudęs žirgas SL Special staiga sustojo. J.Kinderis perlėkė per žirgą bandydamas nepaleisti vadžių, bet jos plyšo.

Žirgas nudūmė per stadioną. Kiek palaukęs J.Kinderis nubėgo iš paskos. Jis paprašė teisėjų dar kartą sėsti ant žirgo ir tęsti kovą per trečiąją rungtį, prieš kurią rikiavosi 23-ias.

Tačiau ir antrasis išjojimas baigėsi prastai – peršokus per vieną kliūtį, žirgas sustojo prie kitos. Tai reiškė 0 taškų už jojimo rungtį ir kritimą į 35-ąją vietą.

„Žirgo šeimininkas iškart mane perspėjo, kad tai greitas žirgas. Leido suprasti, kad bus reikalų, – sakė J.Kinderis. – Man pavyko su juo pavieniai šuoliai per apšilimą. Tačiau stadione, kur reikia daryti šuolį po šuolio, viskas yra kitaip. Slidi žolė ir įtampa nepadėjo. Apmaudu, nes esu jau vyresnis penkiakovininkas, mano jojimas pastaraisiais metais buvo solidesnis.“

J.Kinderis svarstė, kad galbūt ir pats padarė klaidą, kai prieš lemtingą kliūtį nusprendė kilti balne, o žirgas atliko papildomą žingsnį.

Kita vertus, jis atkreipė dėmesį, kad šio žirgo nebuvo per moterų varžybas. SL Special ir dar vienas žirgas buvo įtrauktas vietoj dviejų moterų varžybose piktų pokštų prikrėtusių žirgų, tarp jų Calgary Z, kuriuo jojo L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Stadione tarsi pasiuto

Aukščiausią vietą iš trijų Lietuvos penkiakovininkų Rio de Žaneire užėmė pati jauniausia ir mažiausiai patyrusi.

21 metų Ieva Serapinaitė finišavo 29-a – jai vienintelei pavyko baigti jojimo rungtį, nors ir ji turėjo sunkumų.

„Mano žirgas buvo neramus, – pasakojo I.Serapinaitė. – Per apšilimą dar susitvarkiau, jis normaliai šoko per kliūtis, bet stadione tarsi pasiuto. Jojo greitu tempu, nepataikė (I.Serapinaitė kliudė penkias kliūtis ir neteko 35 taškų. – Red.). Porą kartų gal ir mano kaltės būta, bet šiuo žirgu kita panelė irgi tris kliūtis nuvertė. Vadinasi, tai ir žirgo kaltė.“

Linkėjo geriau joti

Lietuvoje po penkiakovininkų varžybų kažkas pasiūlė uždrausti dainą „Balnokit, broliai, žirgus“. Kiti linkėjo Calgary Z baigti gyvenimą Teksaso mėsainių užkandinėje.

Tačiau ne visi smerkė žirgus, nors net šešios moterys ir keturi vyrai olimpiadoje jojimo rungtį baigė surinkę nulį taškų.

Šiuolaikinės penkiakovės fechtavimosi rungtyje teisėju dirbęs 2008 metų olimpinis vicečempionas Edvinas Krungolcas prieš varžybas stebėjo ir žirgų atranką.

Jis teigė, kad braziliški žirgai yra puikūs, juos per testus išbandę raiteliai jojo beveik be klaidų. Tačiau penkiakovininkai pagal taisykles susipažinti su žirgu gali tik likus 20 minučių iki starto.

„Galima rasti daug priežasčių, bet pagrindinė yra ta, kad per varžybas situacija pasikeičia – didelė žiūrovų minia, šviesos. Viskas aplink mirga ir žiba – tai žirgams tikrai nepadeda.

Turbūt jie yra dalyvavę konkūrų varžybose, bet šįkart pats mačiau, kaip vedant žirgus į burtų traukimą per tunelį jie sutriko – stojosi piestu, sukosi ratu, buvo sunku net išvesti į areną.

Kitas dalykas – skiriasi jojimo lygis. Sunku apie tai kalbėti po tokių varžybų, bet linkėčiau mūsų penkiakovininkams geriau joti“, – sakė E.Krungolcas.

Nors geriausi mūsų šalies penkiakovininkai lavinasi Riešės ir Belmonto žirgynuose pas jojimo trenerius, E.Krungolco nuomone, pratybų niekada nebūna per daug.

„Šie žirgai Rio de Žaneire buvo tikri jojimo žirgai.

Su jais reikėjo mokėti sutarti, – kalbėjo E.Krungolcas. – Justino jojimo nemačiau dėl kitų darbų varžybose, bet tai, ką išdarinėjo merginos, – tiesiog meistriškumo stoka.“

Slėgė tamsios mintys

Be abejo, žiauru, kai per ketverių metų pasirengimą įdėtas pastangas, rezultatus kitose rungtyse nusineša žirgai.

„Šaudžiau, bet mintyse sėdėjau ant žirgo, – po varžybų „Deodoro“ stadione pripažino J.Kinderis, likęs 34-as tarp 36 penkiakovininkų. – Baisu net vienam pasilikti.

Nežinau, koks pabusiu ryte, nežinau, ar iš viso užmigsiu. Jausmas toks, kokio nelinkėčiau net savo priešui.“

Tačiau net ir bandydamas išsivaduoti iš nusivylimo gniaužtų penkiakovininkas nepuolė kaltinti žirgų ir svarstyti, kuo juos reikėtų pakeisti.

Dėl didelių sąnaudų rengiant jojimo rungtį, jos nepaslankumo kartais nuskamba idėjų, kad žirgus būtų galima keisti dviračiais.

„Nežinau, viskas labai sudėtinga, procesai nėra greiti, reikėtų ilgos analizės, – sakė J.Kinderis. – Žinote, mums skaudu, kai tai paliečia lietuvius.

Bet ant pakylos stovi žmonės, jiems viskas yra gerai. Jie nenorėtų keisti žirgų kokiais nors dviračiais, nes turi medalį, jaučiasi laimingi, visa tauta juos laiko didvyriais.“

Lietuvių rezultatai

Moterys. 29. Ieva Serapinaitė – 1183 tšk. Fechtavimasis – 188+2 tšk. (25 vieta), plaukimas – 297 (10), jojimas – 265 (26), kombinuotoji rungtis – 431 (35).

31. Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė – 1072 tšk. Fechtavimasis – 216 (11), plaukimas – 277 (28), jojimas – 0 (31), kombinuotoji rungtis – 579, olimpinis rekordas (1).

Vyrai. 34. Justinas Kinderis – 1144 tšk. Fechtavimasis – 208+3 tšk. (11), plaukimas – 320 (30), jojimas – 0 (33), kombinuotoji rungtis – 613 (15).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.