EUROLYGA 2023

Lietuvos olimpiečiams – tušti valstybės pažadai

„Pastatykit mums baseiną bent vieną. Padorų. Kur vanduo šiltas ir lubos nekrinta“, – 2012-ųjų rudenį po Londono olimpiados paprašė olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė. Vilniaus valdžia užtikrino: bus!

Jau seniai Vilniuje nebevyksta jokios svarbesnės plaukimo varžybos dėl apgailėtinos Lazdynų baseino būklės.
Jau seniai Vilniuje nebevyksta jokios svarbesnės plaukimo varžybos dėl apgailėtinos Lazdynų baseino būklės.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Aug 24, 2016, 1:50 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 12:55 PM

Nuo Vilniaus valdžios pažadų apie padorų baseiną mieste praėjo lygiai ketveri metai, atėjo dar viena olimpiada.

Juokas pro ašaras: jei vėlų rudenį arba žiemą pagaliau ir prasidės baseino Fabijoniškėse statybos, senasis Lazdynuose bus nugriautas ir plaukikai galės treniruotis nebent ant asfalto.

Liejosi skambios frazės

Po Londono olimpinių žaidynių susidomėjimas plaukimu šovė į neregėtas aukštumas.

2013-ųjų pradžioje Lazdynų baseine apsilankęs premjeras Algirdas Butkevičius piešė šviesią ateitį: naujasis baseinas taps nacionaliniu objektu, atitinkančiu olimpinius standartus.

Jam pritarė ir tuometis meras Artūras Zuokas: „Tikiuosi, jog visi kartu rasime sprendimus, kad Vilniuje kuo greičiau veiktų olimpinius parametrus atitinkantis baseinas.“

2014 metų balandį savivaldybė džiugiai pranešė, jog parengė 25 metrų ilgio baseino Fabijoniškėse projektavimo ir statybos konkurso technines specifikacijas. Šio baseino reikės, kol bus statomas kompleksas Lazdynuose.

Paskelbė naują konkursą

Prabėgo daugiau nei dveji metai ir merui Remigijui Šimašiui teko pripažinti, kad vienintelis sostinėje Lazdynų baseinas, kuriame galėjo treniruotis sportininkai, bus griaunamas dar nepastačius naujo mažojo baseino Fabijoniškėse.

R.Šimašiui lieka skėsčioti rankomis – kurį laiką sportininkai, tarp jų ir olimpiečiai, alternatyvos treniruotėms neturės.

Tik liepos pabaigoje savivaldybė pagaliau paskelbė Fabijoniškių baseino projektavimo darbų konkursą. Lapkritį gal jau bus projektas. Tik tada bus skelbiamas darbų konkursas.

Naujas konkursas buvo skelbiamas po to, kai Viešųjų pirkimų tarnyba nurodė savivaldybei nutraukti ankstesnes viešųjų pirkimų procedūras.

Mat konkursą laimėjęs „MG Baltic“ vadovaujamas konsorciumas pasiūlė baseiną Fabijoniškėse projektuoti ir statyti už 3,7 mln. eurų. Savivaldybė planavo ne didesnę nei 3 mln. eurų darbų kainą.

O kada Vilnius galės pasigirti nauju kompleksu Lazdynuose su 50 metrų plaukimo takeliais? Dar neseniai savivaldybė žadėjo, kad iki 2017 metų pabaigos vietoj sovietmečiu statyto baseino bus naujas.

Dabar jau nebeslepiama: duok Dieve, jeigu kompleksas Lazdynuose atsiras 2019-aisiais. Arba 2020-aisiais, iki kitos olimpiados.

Teks mokėti už remontą

Taupus moka du kartus. Užmiršusi šį pamokymą savivaldybė jau nukentėjo.

Norėdama pailginti Lazdynų baseino egzistavimą, savivaldybė priversta investuoti į jo ventiliacijos sistemą keliasdešimt tūkstančių eurų. Nesvarbu, kad šį baseiną kitą pavasarį teks nugriauti.

R.Šimašius pripažino, kad miestas pinigus išleis vėjais, bet pridūrė, jog negali sportininkų ir mėgėjų Vilniuje palikti be baseino.

Kad renovuoti ventiliaciją Lazdynų baseine reikia verkiant, R.Šimašiui papasakojo olimpinė čempionė penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Ji tikino, kad žiemą, kai būna didelė drėgmės koncentracija, dėl prastos ventiliacijos viskas dar labiau šąla, tad baseino būklė blogėja.

Į peticiją numojo ranka

2015 metų liepą iniciatyva dėl skubios naujo 25 metrų baseino statybos Fabijoniškėse sulaukė R.Meilutytės paramos.

Kartu su kitais garsiais sportininkais olimpinė čempionė pasirašė peticiją, kuria reiškiamas susirūpinimas, jog nugriovus baseiną Lazdynuose nebus kur treniruotis, tad valdžia turėtų suskubti iki 2016-ųjų vidurio pastatyti bent baseiną Fabijoniškėse.

„Baseinų reikia ne tik Vilniui. Tačiau dabar susidarė padėtis, kad be gyvybiškai svarbaus baseino lieka didžiausias Lietuvos miestas.

Grįžusi į Lietuvą pati Vilniuje dažnai treniruojuosi, o ką jau kalbėti apie vilniečius – ir sportininkus, ir plaukimo entuziastus. Kiek girdėjau, be baseino liktų ir daugybė vaikų. Tai negerai“, – prieš metus kalbėjo Londono olimpinių žaidynių aukso laimėtoja.

Peticiją, kuria reiškiamas susirūpinimas dėl baseinų Vilniuje būklės, pasirašė ir Edvinas Krungolcas, Giedrius Titenis, Lina Kačiušytė, Robertas Žulpa, Povilas Strazdas bei kiti. Tačiau sostinės valdžia į ją numojo ranka.

Plaukimo varžybos Lazdynuose jau nebevyksta

Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) vadovai bent tris kartus buvo susitikę su meru R.Šimašiumi bei vicemeru Linu Kvedaravičiumi ir ragino paskubinti baseino Fabijoniškėse statybą.

Pernai Vilniaus vadovai LPF pažadėjo, jog baseinas Fabijoniškėse bus pastatytas per pusantrų metų, bet dabar aišku, kad tai nerealu.

Anot LPF vadovo Tomo Kučinsko, dėl tokio vilkinimo sostinėje gali būti prarasta visa plaukimo karta. Jau seniai Vilniuje dėl apgailėtinos Lazdynų baseino būklės nebevyksta jokios svarbesnės plaukimo varžybos.

Vilniuje yra 50 tūkstančių vaikų, 80 procentų jų nesugebėtų nuplaukti bent 100 metrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.