EUROLYGA 2023

V. Putinas išspirtiems rusų parolimpiečiams siūlo savo žaidynes

Tarptautinis parolimpinis komitetas praėjusį mėnesį oficialiai pranešė, kad neleis startuoti nė vienam Rusijos parolimpiečiui rugsėjo 7-ąją atsidarysiančioje Rio parolimpiadoje. Po Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) užsakyto ir atlikto nepriklausimo tyrimo bei padarytų išvadų, Parolimpinis komitetas nedvejojo – diskvalifikavo Rusijos parolimpinį komitetą ir tuo būdu eliminavo visą rusų parolimpiečių rinktinę – 264 sportininkus. Nors Rusija apskundė šį sprendimą Sporto arbitražui ir Šveicarijos teismui, ji nieko nepešė – trečiadienį šveicarų teismas galutinai palaidojo Rusijos parolimpiečių viltis startuoti Rio de Žaneire. Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „nuskriaustus“ parolimpiečius nutarė pamaloninti – liepė surengti rusišką parolimpiadą, kurioje varžytųsi į Rio neišvykę atletai.

Rusijos prezidentas V.Putinas įsakė savo pavaldiniams surengti žaidynes diskvalifikuotiems iš Rio parolimpiados rusų sportininkams<br>AFP nuotr.
Rusijos prezidentas V.Putinas įsakė savo pavaldiniams surengti žaidynes diskvalifikuotiems iš Rio parolimpiados rusų sportininkams<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-01 16:40, atnaujinta 2017-05-14 07:04

„Mes žinojome, kad iš Lozanos arbitražo ir Šveicarijos teismų gerų žinių nesulauksime – buvo gal tik vienas procentas, kad mums leista startuoti. Tad nepakeistas sprendimas mums – jokia naujiena. Dabar teks tik palaikyti mūsų parolimpiečius ir kurti strategiją, kaip atstatyti Rusijos parolimpinio komiteto narystę tarptautinėje institucijoje“, – ketvirtadienį aiškino Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko.

Nors rusų parolimpinis komitetas siekė ir toliau gudrauti – už 175 sportininkus parašė individualius prašymus šveicarų teismams, kad šie leistų atskiriems Rusijos parolimpiečiams startuoti Rio, Šveicarijos teismas aiškiai konstatavo, kad diskvalifikuota organizacija neturi teisės siųsti savo sportininkų į jokias varžybas. „Visi tie prašymai – jau už sporto ribų“, – buvo teigiama Šveicarijos teismo paaiškinime.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas V. Putinas pasmerkė draudimą visiems jo šalies parolimpiečiams dalyvauti Rio de Žaneiro žaidynėse.

„Sprendimas diskvalifikuoti mūsų parolimpiečius – peržengiantis teisės, moralės ir žmogiškumo ribas“, – V.Putinas sakė per ceremoniją Kremliuje, kur buvo pagerbti medalius Rio de Žaneiro olimpiadoje iškovoję sveiki Rusijos sportininkai. Šie vos ne vos išvengė diskvalifikacijos iš Rio žaidynių dėl šalies pozicijos dopingo atžvilgiu.

Tačiau į Rio olimpiadą vyko ne pilna Rusijos delegacija – 68 lengvaatlečiams buvo uždrausta startuoti Rio de Žaneire. Be to, į olimpiadą nebuvo prileisti jau į dopingo skandalus patekę atletai – iš viso 115 rusų.

Tarptautinio parolimpinio komiteto (TPK) valdyba rugpjūčio 7 dieną nusprendė neleisti visai Rusijos parolimpinei delegacijai dalyvauti Rio de Žaneiro žaidynėse, nustačiusi, kad atletai dalyvavo valstybės palaikomoje dopingo vartojimo schemoje.

„Tiesiog ciniška kerštauti, išlieti pyktį ant žmonių, kuriems sportas yra gyvenimo prasmė, kurie savo pavyzdžiu teikia viltį milijonams neįgalių žmonių“, – pabrėžė Kremliaus vadovas.

V.Putinas viešai pranešė, kad Rusija suorganizuos analogiškas varžybas diskvalifikuotiems parolimpiečiams, „kad parodytų visus jų sugebėjimus“.

„Šių varžybų čempionams ir nugalėtojams atlygis bus toks pats, koks būtų buvęs pasibaigus parolimpinėms žaidynėms. Medalius laimėję atletai gaus jiems priklausančią premiją, jei jie tai būtų padarę Rio“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

Teigiama, kad Rusijoje taip vadinamos parolimpinės žaidynės vyks tuo pat metu, kai bus atidaroma Rio parolimpiada. Jau pranešta, kad kovos vyks Pamaskvės sportiniuose objektuose rugsėjo 7-8 dienomis.

„Pavyzdžiui, lengvosios atletikos varžybos bus rengiamos treniruočių bazėje Novogorske, o vandens sporto šakos – Krugloje ežere. Ar bus šiose varžybose kitų šalių sportininkų? Suprantate, kad šios varžybos sugalvotos rengti tik ką – be to, visi pagrindiniai atletai vyksta į Rio. Gal galvojant apie ateitį, būtinai sukviesime pajėgiausius pasaulio parolimpiečius, o dabar tenkinsimės tuo, kas panorės atvykti. Galutinai apie būsimas žaidynes paskelbsime rugsėjo 2 dieną“, – apie savąsias žaidynes kalbėjo Rusijos parolimpinio komiteto prezidentas Vladimiras Lukinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.