EUROLYGA 2023

J.Jefimova stumiama iš Amerikos – bazės sportuoti ji ieško Kryme

Rio de Žaneiro olimpiadoje skaudžiai kritikos rykštėmis plakta ir dėl dopingo skandalų iš plaukimo elito ujama rusė Julija Jefimova vėl jaučiasi lyg ant balto žirgo. Dukart dėl dopingo pagauta, tačiau vargais negalais kelią į olimpiadą prasiskynusi Rusijos plaukimo pažiba Maskvoje vykstančiose planetos plaukimo taurės varžybose į kairę ir dešinę dalijo interviu, kuriuose teigė, kad spaudimas baigtas ir net didžiausi jos oponentai amerikiečiai jau sveikinasi. Kita vertus, viena didžiausių Lietuvos plaukimo žvaigždės Rūtos Meilutytės varžovių iš Rusijos aiškino, kad yra priversta dėl spaudimo nutraukti savo treniruotes JAV ir kraustytis į gimtinę.

Julija Jefimova.<br>AFP nuotr.
Julija Jefimova.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2016, 11:25 AM, atnaujinta May 14, 2017, 2:46 AM

„Kaip su amerikiečiais? Gerai. Jie dabar mane net sveikina su medaliais. Pakalbame su Amerikos plaukikais – viskas tapo geriau“, – aiškino šeštadienį Rusijos plaukimo žvaigždė, Rio olimpiadoje iškovojusi du sidabro medalius.

Šeštadienį Maskvoje (Rusija) prasidėjusiame trečiame pasaulio plaukimo taurės etape, kuriame plaukikai varžosi trumpajame 25 m ilgio baseine, J.Jefimova nusiskynė aukso medalį: 100 m krūtine rungtyje ji distanciją įveikė per 1 min. 2,91 sek. ir 0,45 sek. pranoko amerikietę Katie Meili.

Bronza atiteko japonei Rie Kaneto (1 min. 5,47 sek.). Varžybose dalyvavo 16 plaukikių iš Rusijos, JAV, Japonijos, Prancūzijos ir Moldovos. Londono olimpiados čempionė R. Meilutytė ir Rio de Žaneire triumfavusi amerikietė Lilly King šiame pasaulio taurės etape nedalyvauja.

Taip pat 24 metų rusė užėmė 3-iąją vietą 200 metrų kompleksiniame plaukime.

Dar Rio de Žaneiro žaidynėse JAV plaukikė L.King buvo pareiškusi, kad J.Jefimovai žaidynėse – ne vieta. Ypač ją supykdė rusės elgesys po pusfinalio, kai ši, pasiekusi antrą rezultatą, pradėjo mojuoti pirštu.

„Tu buvai sučiupta vartojanti dopingą ir dabar mojuoji pirštu tarsi būtum pirma. Aš nesu tokių dalykų gerbėja“, – savo žodžiais parodydama, kad yra itin nepatenkinta J.Jefimovos veiksmais, tada kalbėjo olimpine čempione tapusi L.King. Tokie jos žodžiai buvo sutikti įvairiai, bet pati mergina dėl jų nesigailėjo.

„Džiaugiuosi, kad tai pasakiau ir vėliau laimėjau“, – sakė ji. Ją užstojo ir plaukimo superžvaigždė 31-erių M.Phelpsas. Plaukikas pareiškė, kad didžiuojasi L.King drąsa.

„Manau, kad žmonės turėtų kuo daugiau apie tai kalbėti. L.King yra teisi. Kas nors tai turi pasakyti. Liūdna, kad šių dienų sporte, ne tik plaukime, yra atletų, kurie pagaunami vartoję dopingą ir jiems leidžiama grįžti. Net tiems, kurie pagauti ne kartą.

Tai tiesiog paneigia sporto prasmę ir užknisa mane“, – piktai kalbėjo M.Phelpsas.

„Mane džiugina, kad pasaulio taurės etapas Maskvoje vyksta labai ramiai. Net ir amerikiečiai, kurie šnairavo į mane, dabar man šypsosi. Jie lyg visiškai kiti tapo – paslaugūs, sveikina su geru rezultatu, šypsosi. Gal dabar jie jau nejaučia jokio spaudimo iš valdžios, kuris buvo olimpiadoje mano atžvilgiu“, – kalbėjo iš Čečėnijos kilusi J.Jefimova laikraščiui „Sovetskij sport“.

Tačiau rusė pripažino, kad yra stumiama iš JAV, kur treniruojasi pastaruosius penketą metų. Amerikoje sportininkei jau negali padėti buvęs jos treneris Davidas Salo – JAV plaukimo federacija yra griežtai nusistačiusi neleisti savo specialistams treniruoti į dopingo skandalus patekusių užsienio atletų.

„D.Salo mane tik ir laikė Amerikoje – juk jis ir mano tėtis yra labai geri treneriai. Dabar jis neturi galimybių dirbti su manimi, ir situacija vis blogėja. Tai ką man ten veikti? Aš bandysiu Rusijoje suburti plaukikų komandas. Daugiau dėmesio skirsiu plaukimui krūtine. Surinksiu norinčias tobulėti merginas ir vaikinus. Mergaitės bandys mane aplenkti, o aš sieksiu plaukti geriau už vaikinus. Treniruotės vyks ne užsienyje – ieškau bazės Maskvoje, Krasnodare arba Rostove“, – aiškino J.Jefimova.

- Ar tik tuose miestuose ieškosite bazės?

– Ne. Dar gera vieta yra mūsų Kryme, Eupatorijos mieste, – ten yra du atviri baseinai. Dar yra ir Sočis.

- Buvo sakoma, kad Rio olimpiadoje buvo paimta 5600 dopingo testų. Kiek iš jų yra jūsų?

– Tik trys. Yra kita situacija: pasaulio taurės etape Prancūzijoje manęs netikrino. Ir Vokietijoje netikrino. Įsitempiau: galvojau, ką jie prieš mane sugalvojo? Bet neseniai patikrino – net apsidžiaugiau.

- Žinote, jei treniruojatės Rusijoje, turite nemažai šansų nestartuoti tarptautinėse varžybose dėl WADA sankcijų...

– Taip. Rusijoje dabar treniruotis nėra saugu. Juk gali pasakyti, kad mažai davei dopingo testų užsienyje. Bet ar tai mano problema? Tegul atvažiuoja pas mus į Rusiją ir ima testus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.