EUROLYGA 2023

Plaukimo sportą griauna Rusijai palankūs sprendimai

Plaukimo sporto pasaulis skyla. Neaiškūs sprendimai, atsisakymas įsiklausyti į nuomonę ir pasipylusi aštri kritika drebina Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) sienas. Iš organizacijos dar prieš olimpines žaidynes tvirtumo reikalavo ir Rūta Meilutytė, ir jos treneris Jonas Rudas, ne kartą rėžęs kritiką.

Rio olimpiadoje nušvilpta J.Jefimova liejo ašaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rio olimpiadoje nušvilpta J.Jefimova liejo ašaras.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 5, 2016, 9:09 AM, atnaujinta May 14, 2017, 1:36 AM

Ir praktiškai viskas – dėl Rusijos dopingo skandalo ir su šiuo nuodu susijusių sprendimų.

Panašu, kad organizacijoje vyksta kažkas tokio, kas skaldo ne tik plaukimo pasaulį, bet ir pačią FINA.

Neseniai FINA sukrėtė dar vienas skandalas, kuris gali reikšti dar nematytą pavojų.

Beveik pusė nepriklausomos FINA antidopingo ekspertų komisijos ekspertų pareiškė, kad pasitraukia. Jie teigė, kad FINA visiškai ignoravo komisijos patarimus, kaip elgtis su Rusija prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Svarbiausia ir tai, kad pasitraukė trys svarbiausios FINA dopingo kontrolės priežiūros komisijos (DCRB) figūros. Tarp jų – ir DCRB vadovavęs profesorius iš Kanados Andrew Pipe.

Dar ketvirtadienį jie kreipėsi į FINA prezidentą Julio Maglione, kad šis patvirtintų jų prašymą trauktis.

Ekspertų sprendimas traukti FINA organizacijoje paliko labai skausmingą žaizdą, rašo swimvortex.com.

Juolab, kad savaitgalį prasidėjo FINA ir Rusijos Maskvoje organizuojamos pasaulio taurės varžybos.

Ekspertų pareiškimas sujudino plaukimo bendruomenę, nes FINA anksčiau skelbė, kad pasitarė, išklausė ir sutiko su visais gautais patarimais.

Šis pasitraukimas pabrėžė silpną FINA poziciją krizių atžvilgiu. Organizacija dar prieš Rusijos dopingo skandalą buvo sulaukusi R.Meilutytės, J.Rudo ir kitų žinomų plaukimo bendruomenės narių kritikos, kai Julijai Jefimovai buvo skirta gerokai menkesnė bausmė už dopingą 2013-aisiais.

FINA ne kartą buvo raginama elgtis taip, kaip nori jos nariai. Organizacija prieš Rio žaidynes sulaukė didelio spaudimo, bet galiausiai įžiebė žalią šviesą J.Jefimovai, kuri olimpiadoje nuolat girdėjo švilpimą.

Ekspertai ragino FINA, kad ši neleistų nė vienam rusų plaukikui dalyvauti olimpiadoje, nes per didįjį dopingo skandalą paaiškėjo, kad keletas rusų mėginių yra dingę.

„Nepaisant antidopingo ekspertų, kurie ir sudaro DCRB, FINA nutarė ignoruoti patarimus. Buvome nusivylę, kad organizacija nesivadovavo mūsų rekomendacijomis“, – rašė pasitraukę ekspertai.

„FINA ir praeityje nesugebėjo naudotis DCRB teiktomis rekomendacijomis. Visa tai neatitinka mūsų atsidavimo švariam sportui“, – pridūrė jie.

Šis pasitraukimas – rimčiausias smūgis po Rio žaidynių, kuomet rusų sportininkai buvo nušvilpiami sirgalių ar griežtai kritikuoti varžovų.

FINA kritikai dažnai pabrėžia, kad organizacija nuolaidžiauja Rusijai.

swimvortex.com portalui FINA pateikė savo nuomonę apie DCRB narių sprendimą.

„FINA nustebino gautas atsistatydinimo laiškas iš trijų DCRB narių. FINA gaila dėl tokio sprendimo, bet organizcija dėkoja jiems už palaikymą ir darbą per pastaruosius metus. Atsižvelgdama į laiške išdėstytus pareiškimus FINA nori pabrėžti, kad olimpiada – Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) renginys. Rio sprendimą dėl Rusijos sportininkų dalyvavimo priėmė Sporto arbitražo teismas (CAS) ir IOC. FINA gerbė ir vykdė jų sprendimus“, – rašoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.