EUROLYGA 2023

Parolimpiadai prireikė skubios finansinės pagalbos

Parolimpinio judėjimo vadovai vylėsi, jog žaidynės Rio de Žaneire bus pastatytos ant sėkmės 2012 metų Londone pamatų, bet prireikė Brazilijos valdžios paskutinės minutės finansinės injekcijos, kad jos įvyktų.

Šiandien Brazilijoje prasideda parolimpinės žaidynės. Jose dalyvaus 4300 atletų, turinčių judėjimo arba regėjimo negalią.<br>AP nuotr.
Šiandien Brazilijoje prasideda parolimpinės žaidynės. Jose dalyvaus 4300 atletų, turinčių judėjimo arba regėjimo negalią.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Sep 7, 2016, 10:49 AM, atnaujinta May 13, 2017, 8:24 PM

Kai parolimpinių žaidynių uždanga pakils ir 4300 atletų trečiadienį pasirodys per atidarymo ceremoniją Rio de Žaneire, beveik viskas liks taip, kaip buvo per olimpiadą – arenos, žiūrovai, personalas.

Parolimpinių žaidynių rengėjai teigia, kad nė viena sporto šaka ar komanda neliks nuskriausta, tačiau „atletų patirtis“ gali nukentėti.

Tik kone paskutinę minutę Brazilijos vyriausybės išrašytas čekis padėjo išgelbėti renginį, kuris vos nesužlugo dėl vietos organizacinio komiteto suplanuoto ir privačiomis lėšomis finansuoto biudžeto skylių.

„Tai pati prasčiausia padėtis, kokia yra buvusi per visą parolimpinį judėjimą, – sakė Tarptautinio parolimpinio komiteto (IPC) prezidentas Philipas Cravenas. – Nors baiminomės sunkumų, nemanėme, kad situacija gali būti tokia kritiška.“

Rio olimpinių žaidynių rengėjai irgi turėjo rūpesčių: tribūnose buvo per daug tuščių vietų, baseinuose vanduo buvo nusidažęs žaliai, trūko olimpinės dvasios, nes kai kurie savanoriai dingo nesulaukę žaidynių pabaigos, transporto sistema veikė chaotiškai, o mieste jau daug metų yra didelis nusikalstamumas.

Parolimpinėse žaidynėse rugsėjo 7–18 dienomis startuos sportininkai iš 161 šalies, taip pat pabėgėlių komanda.

Prireikė valstybės pinigų

Rio olimpinių žaidynių organizacinis komitetas buvo pažadėjęs naudoti tik privačius pinigus, iš kurių buvo sudarytas 7,4 mlrd. realų (2,05 mlrd. eurų) biudžetas.

Ph.Cravenas teigė, jog vietos organizatoriai nepasakė jam iki rugpjūčio, kad neliko pinigų parolimpinėms žaidynėms surengti.

Priežastys paprastos – esą bilietų prekyba strigo, rėmimo sandoriai buvo sudaromi vangiai, o kainos pakilusios.

„Tai buvo organizacinio komiteto bėda – informacijos trūkumas“, – sakė Ph.Cravenas.

Kad išgelbėtų parolimpines žaidynes, Rio de Žaneiro miesto valdžia surado 150 mln. realų (41,3 mln. eurų), o federalinė vyriausybė garantavo dar 100 mln. realų (27,5 mln. eurų) paramą.

Šie pinigai atėjo iš trijų valstybės valdomų kompanijų, tarp jų ir pastaruoju metu į korupcijos skandalus įklimpusios naftos bendrovės „Petrobras“.

Nepaisant viešųjų pinigų injekcijos, vis dar trūksta daugiau negu pusės iš 150 mln. eurų, kuriuos Rio de Žaneiro žaidynių rengėjai žadėjo parolimpiniam judėjimui 2009 metais, kai miestas teikė paraišką Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC).

Valdžia skyrė papildomą finansavimą, nors Rio de Žaneiro ligoninėse trūksta darbuotojų, o kai kuriose mokyklose nevyksta pamokos, nes mokytojai streikuoja dėl vėluojančių algų.

Tuo metu Brazilijos laikraštis „Estadao“ praėjusį mėnesį pranešė, kad aštuoni Rio žaidynių organizacinio komiteto vadovai 2015 metais kas mėnesį gaudavo po 22,3 tūkst. eurų atlygį.

IOC prezidentas Thomas Bachas karštai neigė, kad viešieji pinigai buvo naudojami žaidynių biudžetui.

„Šioms olimpinėms žaidynėms rengti nebuvo naudojami viešieji pinigai, – praėjus dienai po olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijos sakė Th.Bachas. – Organizacinio komiteto biudžetas yra sudarytas iš privačių lėšų.“

Rusų nebus dėl dopingo

Nepaisant finansinių rūpesčių, parolimpinių žaidynių rengėjai patikino, kad įvyks visos planuojamos varžybos.

„Visos komandos bus čia“, – sakė Ph.Cravenas.

Nebus tik Rusijos rinktinės, kurios visi neįgalūs sportininkai buvo pašalinti iš parolimpinių žaidynių dėl sąsajų su dopingo skandalu šalyje. Šį nuosprendį patvirtino ir Sporto arbitražo teismas Šveicarijoje.

Iš pradžių planuota, kad parolimpinėse žaidynėse startuos 4350 atletų. Tačiau ne visos 267 iš Rusijos delegacijos atimtos vietos buvo užpildytos, tad bendras žaidynių atletų skaičius sumažėjo iki 4300.

Bilietus perka neblogai

Parolimpinių žaidynių rengėjai vylėsi parduoti 2 mln. iš 2,5 mln. galimų bilietų.

Bilietų kaina yra tik 10 realų (3 eurai), o kai kurie brazilai pirko bilietus todėl, kad tai pigiausias būdas pamatyti olimpinį parką.

Teigiama, kad bilietų prekyba pagyvėjo per pastarąsias dvi savaites, o geriausiai perkami bilietai į lengvosios atletikos, plaukimo, krepšinio vežimėliuose, futbolo penketų ir sėdimojo tinklinio rungtynes.

Dauguma varžybų vyks Olimpiniame parke Baros rajone.

Atokiau, „Deodoro“ stadione, vyks trijų sporto šakų – šaudymo, futbolo septynetų ir jojimo varžybos. Fechtavimasis vežimėliuose iš „Deodoro“ buvo perkeltas į Olimpinį parką.

Parolimpinių žaidynių atstovų skaičiavimais, jeigu 1,8 mln. bilietų būtų parduota, tai būtų antras rezultatas po Londono parolimpinių žaidynių. Prieš aštuonerius metus Pekine iš 3,3 mln. bilietų buvo parduota tik 1,7 mln.

„Stadionai tikrai nebus tušti. Dėl to nesijaudinkite“, – pažadėjo Ph.Cravenas.

Netrūks įspūdingų atletų

Parolimpinėse žaidynėse bus daug įtemptų varžybų ir ryškių asmenybių.

Du regėjimo negalią turintys atletai – airis Jasonas Smythas ir Omara Durand iš Kubos turėtų tapti greičiausiais tarp vyrų ir moterų 100 m bėgimo rungtyje.

Amerikietė Tayana McFadden tikisi tapti pirmąja lengvaatlete, laimėjusia septynis aukso medalius parolimpinėse žaidynėse.

74 metų Libby Kosmala iš Australijos varžysis jau dvyliktose parolimpinėse žaidynėse, o 51 metų švedui Jonui Jacobssonui jos bus dešimtosios – abu varžysis šaudymo rungtyje.

Siammandas Rahmanas iš Irano tikisi tapti pirmuoju parolimpiečiu, įveiksiančiu 300 kg svorį sunkiosios atletikos varžybose.

Zhra Nemati yra pirmoji Irano moteris, dalyvavusi olimpinėse ar parolimpinėse žaidynėse, – ji laimėjo auksą šaudymo iš lanko varžybose Londono parolimpinėse žaidynėse, o šiemet olimpiadoje buvo 33-ia.

Brazilijos plaukikas Danielis Diasas laikomas parolimpinių žaidynių Michaelu Phelpsu – brazilas laimėjo keturis aukso medalius Pekine ir šešis Londone, kur pasiekė 4 pasaulio rekordus.

Amerikietis Mattas Stutzmanas yra berankis lankininkas, kuris šaudo kojomis ir yra pasiekęs tolimiausio šūvio rekordą. (AP, LR)

Lietuvos komandoje – trylika atletų

Iš trylikos mūsų šaliai atstovausiančių parolimpiečių aštuoni turi regėjimo, penki – judėjimo negalią.

Lietuvos komandos vėliavnešys bus jauniausias rinktinės narys – 17-metis neregys plaukikas Edgaras Matakas. Jis varžysis 50, 100 ir 400 metrų laisvuoju stiliumi rungtyse.

26 metų irkluotojas iš Klaipėdos Augustas Navickas plauks vienviete baidare 1000 m distanciją.

Pirmąkart parolimpiadoje dalyvaus 22 metų silpnaregis dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis.

Vienintelė Lietuvos rinktinės moteris 48 metų klaipėdietė Ramunė Adomaitienė dalyvaus šuolių į tolį varžybose. Londono parolimpiadoje ji užėmė ketvirtąją vietą, bronzos laimėtojai nusileidusi vos 1 centimetru.

34 metų šiaulietis Mindaugas Bilius varžysis disko metimo ir rutulio stūmimo rungtyse. Šių metų birželį M.Bilius pagerino sau pačiam priklausiusį rutulio stūmimo Europos rekordą.

Buvęs plaukikas Kęstutis Skučas šįkart išbandys save kitose rungtyse – 49 metų kaunietis varžysis disko metimo, taip pat 100 ir 1500 metrų vežimėlių lenktynėse.

37 metų šiaulietis Jonas Spudis varžysis ieties metimo rungtyje.

Vienintelė komandinė sporto šaka, kurioje Lietuva dalyvaus parolimpinėse žaidynėse, yra golbolas (aklųjų riedulys). Lietuviai turi stiprias šio žaidimo tradicijas – dukart tapo pasaulio, tris sykius Europos čempionais, o Sidnėjaus ir Pekino parolimpinėse žaidynėse iškovojo sidabrą. Šiuo metu pasaulio reitinge Lietuvos golbolo rinktinė yra ketvirta ir nusileidžia tik Brazilijos, Turkijos ir Suomijos rinktinėms.

„Daugiausia tikimės iš labiausiai patyrusių lengvaatlečių ir vyrų golbolo rinktinės“, – sakė Lietuvos misijos parolimpinėse žaidynėse vadovas Gintaras Zavadckis.

Lietuvos delegacija į Rio de Žaneirą buvo išlydėta rugpjūčio 24 dieną sostinės Katedros aikštėje, o išskrido į Braziliją rugsėjo 1-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.