EUROLYGA 2023

Rusų vėliavą per Rio atidarymą nešęs baltarusis – išspirtas lauk

Per Baltarusijos delegacijos eitynes per Rio parolimpiados atidarymą – Rusijos vėliava.<br>AFP nuotr.
Per Baltarusijos delegacijos eitynes per Rio parolimpiados atidarymą – Rusijos vėliava.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2016, 8:06 PM, atnaujinta May 13, 2017, 4:51 PM

Tarptautinis parolimpinis komitetas atšaukė Baltarusijos delegacijos nario akreditaciją, kuris per trečiadienio Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių atidarymą, einant baltarusių komandai, išskleidė Rusijos valstybinę vėliavą ir ja mojavo tribūnoms. Rusijos parolimpinė rinktinė dar rugpjūčio 7 dieną buvo diskvalifikuota iš žaidynių už valstybinę politiką, kuri yra pakanti dopingo vartojimui ir siekė paslėpti dopingo vartojimo faktus bei falsifikavo dopingo testų rezultatus.

Kaip aiškėja, Rusijos vėliavą nešė ne sportininkas, o Baltarusijos sporto ir turizmo ministerijos klerkas Andrejus Fomočkinas. Jam atšaukta akreditacija, jis negalės patekti nė į vienas Rio varžybas ir turėtų palikti Braziliją. Rusijos vėliava stadione dingo tik po 5 minučių, kai savanoriai pareikalavo A.Fomočkino atiduoti neleistiną stadione daiktą.

„Kalbame ne apie Baltarusijos delegacijos narį, o tik delegacijos svečią, kuris ėjo kartu su delegacija. Tai individualus žmogaus protestas. Mes tai taip ir traktavome ir sankcijas skyrėme ne šaliai, o žmogui. Kaip žinia, per olimpines ir parolimpines žaidynes draudžiama kelti politinius reikalavimus ar reikšti politines pozicijas“, – teigiama Tarptautinio parolimpinio komiteto pranešime.

Tuo tarpu Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos, kuris yra ir Olimpinio komiteto prezidentas, spaudos atstovė teigė: „Rusijos vėliavos pakėlimas per Rio parolimpinių žaidynių atidarymą – tai Baltarusijos delegacijos iniciatyva. Jei norite, tai savotiškas emocijų proveržis. Tačiau noriu aiškiai pasakyti, kad tai yra ir Baltarusijos prezidento pozicija. Mes palaikome Rusijos parolimpinį komitetą“.

Šis akibrokštas nebuvo nepastebėtas ir Rusijoje. Šios šalies sporto ministras Vitalujus Mutko džiaugėsi, kad pasaulis palaiko jo šalies sportininkus.

„Pas rusų parolimpiečius yra begalė draugų visame pasaulyje. Tai buvo savotiškas moralinis palaikymas. Tai buvo labai tauru ir verta pagarbos“, – iš džiaugsmo savame kailyje netvėrė V.Mutko.

Dukart olimpinis čempionas ir sporto funkcionierius buvęs ledo ritulininkas Viačeslavas Fetisovas dar labiau liaupsino baltarusius: „Jie elgėsi taip savo širdies šauksmo vedini. Baltarusiai palaikė savo varžovus ir draugus“.

Nors Rusijos Dūmoje nuskambėjo mintis, kad baltarusį vertėtų apdovanoti kokiu nors Rusijos medaliu, šios iniciatyvos buvo atsisakyta.

„Gal tai ir per daug. Paprasčiausiai mes dabar žinome, kad esame ne vieni. Su mumis ne tik baltarusiai“, – kalbėjo Dūmos sporto, fizinės kultūros ir jaunimo reikalų komiteto vadovas Sergejus Podubnas.

Rusija, svarbiausia Baltarusijos politinė ir prekybos partnerė, tradiciškai būdavo parolimpiados sunkiasvorė. 2012-aisiais per žaidynes Londone rusų parolimpiečiai pagal iškovotų medalių skaičių liko antri po Kinijos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad jo šalies parolimpiečių visuotinė diskvalifikacija „kertasi su teise, morale ir žmoniškumu“.

Rusija atsakydama organizavo alternatyvias žaidynes neįgaliems atletams. Trečiadienį įvyko jų tviskanti atidarymo ceremonija, joje pasirodė Rusijos kai kurios popmuzikos žvaigždės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.