EUROLYGA 2023

120 kilometrų kalnuose įveikęs atletas į maratoną ima ir knygą

Sekmadienį vyks „Danske Bank“ Vilniaus maratonas – vienas didžiausių sporto renginių šalyje. Tarp 11 tūkstančių dalyvių bus ir Marius Greblikas, paprastai besirenkantis ultramaratonų distancijas Europoje.

M.Greblikas dažniausiai Europoje renkasi ultramaratono distancijas.
M.Greblikas dažniausiai Europoje renkasi ultramaratono distancijas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Sep 11, 2016, 9:18 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:47 AM

M.Greblikas įvairias sporto šakas išbandė dar mokykloje, sportavo ir studijų laikais. Tačiau pradėjus intensyviai dirbti tam tiesiog nebeliko laiko.

„Dirbant informacinių technologijų srityje sėdimo darbo yra labai daug, tad pradėjo sparčiai augti svoris. Suvokimas, kad reikia ką nors keisti, atėjo gimus dukteriai.

Pamaniau, kad ja dėtasnenorėčiau turėti tėčio, kuris nepajėgia neuždusęs užlipti į antrąjį aukštą ar neturi jėgų išeiti pasivažinėti dviračiu.

Kitas paskatinimas pradėti bėgti buvo šuo, kuriam labai patikdavo du kartus per dieną išeiti pabėgioti. Ir štai jau šešeri metai, kai aktyviai bėgioju“, – pasakojo 30-metis M.Greblikas, vienas ištvermingiausių Lietuvos bėgikų.

– Koks šiuo metu didžiausias jūsų laimėjimas?

– Didžiausią laimėjimą drauge galima vadinti ir didžiausiu nusivylimu.

Šią vasarą dalyvavau ultramaratone, kurio 120 kilometrų trasa ėjo kalnais.

Deja, pavyko įveikti tik 95 kilometrus. Vis dėlto manau, kad įveikti tokį atstumą per mažiau nei 20 valandų yra puikus laimėjimas.

– Dažnai bėgate ne vienas, o su knyga, tiksliau, garso knyga. Kas paskatino atrasti šias knygas?

– Garso knygas atradau tuo metu, kai važiavau į pirmas savo varžybas, didesnes nei maratonas Italijoje.

Vykau automobiliu ir taip jau sutapo, kad buvau į grotuvą įsirašęs porą garso knygų.

Tą kartą man knygos padėjo išlikti budriam ir saugiai įveikti daugiau nei 1000 kilometrų, o kelias visiškai neprailgo. Kiek vėliau ėmiau ieškoti ir daugiau garso knygų, o šiandien mano grotuve visuomet jų yra.

– Ar bėgimas ir knygų klausymas suderinami?

– Taip, tai suderinami pomėgiai, tačiau reikia išsiugdyti įprotį.

Žmogui palyginti sunku vienu metu daryti kelis darbus, šiuo atveju – bėgti ir įdėmiai klausytis knygos. Svarbu išmokti klausantis knygų neprarasti budrumo.

– Ar dabar visuomet bėgate su knyga?

– Taip, didžiąją dalį treniruočių bėgu su knyga, o jei tuo metu nerandu įdomios klausytis knygos, parsisiunčiu laidų apie bėgimą, keliones ar savo profesinę sritį.

– Kodėl bėgant verta klausytis knygų?

– Pirmiausia ilgai bėgant laikas gali prailgti. Todėl knygos yra puikus būdas pasinerti į įdomų turinį ir užimti galvą kuo nors naudingu.

Taip pat visi bėgikai žino, kad šis sportas užima laiko, net nebūdami profesionalūs sportininkai per savaitę bėgdami sugaištame bent 10 valandų, o tai ilgas laiko tarpas.

Kad visas tas laikas nenueitų veltui, galima klausytis knygų. Taip ne tik tobuliname ištvermę ir kūną, bet ir sužinome ką nors nauja, naudinga.

Ir konkrečiai mano atveju, klausantis knygų užsienio kalba, labai tobulėja užsienio kalbos žinios. Tai galiu patvirtinti iš savo patirties.

Šiuo metu ruošiuosi dalyvauti bėgime Lenkijos kalnuose. Tai bus 90 kilometrų ilgio trasa, kuri, tikiuosi, taps puikia šio sezono pabaiga.

Dėl šių svarbių varžybų Vilniaus maratone pasirinkau bėgti tiktai pusmaratonį.

Tai bus puiki treniruotė prieš didįjį startą.

„Danske Bank“ Vilniaus maratonas. Rugsėjo 11 d., 9 val. Katedros aikštė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.