EUROLYGA 2023

Rusija iš istorijos trina šachmatų genijaus G. Kasparovo vardą

Pasaulio šachmatų čempiono Gario Kasparovo pavardė buvo išbraukta iš knygos, skirtos Rusijos sporto draugijos „Spartak“ 80-mečiui.

G.Kasparovas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
G.Kasparovas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2016, 6:16 PM, atnaujinta May 13, 2017, 7:11 AM

Suvenyriniame leidinyje pasakojama apie daugiau nei 200 iškiliausių „Spartak“ atstovų. Kaip teigė vienas autorių Jevgenijus Gikas, paprašytas parašyti apie šachmatininkus jis pateikė apybraižas apie du legendinius „Spartak“ didmeistrius – buvusius pasaulio čempionus Tigraną Petrosianą bei G.Kasparovą.

Tačiau kai knyga išvydo dienos šviesą, joje atsirado vietos tik T.Petrosianui. O kur dingo G.Kasparovas, kuris yra aršus Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas?

„Paskutinę akimirką jį pašalino, – sakė J.Gikas. – Kas – nežinia, kažkas iš aukščiausių vadovų pasistengė. Taip šaltakraujiškai iš „Spartak“ istorijos ištrynė vieną iškiliausių draugijos atstovų. G.Kasparovo neliko ir ordinais apdovanotų spartakiečių sąraše, o jis yra gavęs Darbo raudonosios vėliavos ordiną, Tautų draugystės ordiną ir daug kitų apdovanojimų. Juk pagal pasiekimus G.Kasparovui gali prilygti nedaug sportininkų – ne tik iš „Spartak“ draugijos“.

Pats G.Kasparovas socialiniame tinkle taip pakomentavo situaciją: „Manau, jei Putino liokajai užsinorės išbraukti mano vardą iš visų sovietinių/Rusijos rekordų knygų, jiems reikės gerokai padirbėti“.

Dėl savo opozicinių pažiūrų nuo V.Putino režimo nukentėjęs 53-ejų G.Kasparovas dabar yra pasitraukęs iš Rusijos ir gyvena JAV.

Pasaulio šachmatų čempionu jis buvo 1985–2000 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.