EUROLYGA 2023

JAV nusilenkė Lietuvos golbolo žvaigždei: jis turi dovaną

Lietuvos golbolo rinktinė pergalingai žygiuoja Rio parolimpiadoje – paskutiniosiose B grupės rungtynėse lietuviai 5:3 (2:0) įveikė Europos čempionę Turkiją, iškovojo ketvirtąją pergalę iš eilės ir užėmė pirmąją vietą grupėje.

G.Pavliukianecas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Pavliukianecas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2016, 11:41 AM, atnaujinta May 13, 2017, 3:10 AM

Vienas svarbiausių šių pergalių kalvių – rinktinės senbuvis, Genrikas Pavliukianecas, kuriam nusilenkė ir vienas didžiausių JAV dienraščių „New York Times“, skyręs straipsnį lietuviškai įvarčių mašinai.

Golbolas, dar vadinamas aklųjų rieduliu, yra komandinė aklųjų ir silpnaregių sporto šaka.

Žaidžiamas 9x18 metrų ploto aikštelėje, su 9 m ilgio ir 1,3 m aukščio vartais ir skambančiu kamuoliu, kurio skersmuo toks pat kaip krepšinio kamuolio.

Komandą gali sudaryti 6 žaidėjai, iš kurių vienu metu aikštelėje žaidžia po tris, visi akis užsidengę šviesos nepraleidžiančiais akiniais. Tikslas yra įridenti kamuolį į priešininkų vartus. Taisyklingai mestas golbolo kamuolys skrieja net 80 km/h greičiu.

Būtent skriejimo greitį ir išskiria amerikiečiai.

„Jie gali paleisti kamuolį per bet ką“, – po pralaimėto mačo lietuviams sakė JAV treneris Mattas Simpsonas.

G.Pavliukianecas šį kamuolį JAV sportininkams pasiuntė net 75 km per valandą greičiu. Lietuviui žaidynėse pagal pelnytus įvarčius neprilygsta niekas.

„Aš nevertinu savo žaidėjų, bet tai yra kaip kortų žaidimas. Kiekvienas žaidėjas yra skirtinga korta, o Genrikas yra pati stipriausia jų“, – apie lyderį atsiliepė rinktinės treneris Karolis Levickis.

Lietuvoje golbolas rūpi mažai grupei žmonių, bet jie yra labai atsidavę šiam sportui, rašo „New York Times“.

Mūsų sportininkai treniruojasi vidurinės mokyklos sporto salėje. G.Pavliukianecas sportuoja jau daugiau nei du dešimtečius – pradėjo dar 1991 metais.

Žaidimas pakeitė jo gyvenimą, bet tai nesuteikia pinigų pragyvenimui. 40-metis dirba vienoje Vilniaus bibliotekoje, o laisvalaikiu drožia medžio dirbinius.

Dažniausiai tai būna žaislai dukrai, bet neseniai jis pagamino stalą ir suolus. Kaip darbe, taip ir aikštėje jis yra greitas, tikslus ir neklystantis. Tačiau kalbėti apie save vengia – nenoriai atsakinėja į klausimus apie save ir išlieka santūrus.

„Mano sugebėjimai nėra išskirtiniai. Tai tiesiog treniruotės“, – sako vyras.

„Tai dovana“, – kiek kitaip mano K.Levickis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.