EUROLYGA 2023

Lietuvos rankinis sugrįžta: ką turite žinoti, kad nebūtų gėda prieš draugus

Šį savaitgalį po vasaros pertraukos atgis Lietuvos rankinio arenos. Šeštadienį prasidės šalies vyrų ir moterų rankinio čempionatai. Dėl vyrų pirmenybių apdovanojimų kovos devynios komandos, moterų turnyre startuos aštuonios ekipos.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 23, 2016, 2:34 PM, atnaujinta May 12, 2017, 4:54 AM

Komandų skaičius pasikeitė

Praėjusį sezoną šalies vyrų pirmenybėse kovojo dešimt komandų, tačiau šį rudenį prie starto linijos rikiuojasi trumpesnis rankininkų karavanas. Iš lygos pasitraukus devintąją vietą užėmusiai Pasvalio „Kuranai“, norinčių ją pakeisti neatsirado, todėl turnyre dalyvaus devynios ekipos: Alytaus „Varsa-Stronglasas“, Klaipėdos „Dragūnas“, Kauno „Granitas-Karys“, „Vilnius“, Šiaulių „Dubysa-Gubernija“, Vilniaus „Šviesa“, Panevėžio „Grifas-Sporto gimnazija-KKSC“, Varėnos „Ūla“ ir „Utena“.

Moterų čempionate komandų skaičius padidėjo nuo penkių iki aštuonių. Turnyre kovos senbuvės Kauno „Acme-Žalgiris“, „Garliava-Cascada“, Klaipėdos „Dragūnas-Viesulas“, Vilniaus „LEU Šviesa-Eglė“ ir „Šiaulių sporto gimnazija-Dubysa“ bei naujokės Vilniaus „Alandeko-Vilniaus kolegija“, Utenos DSC ir Alytaus „SRC-Margiris“.

Čempionų vardus gins „Varsos“ vyrai ir „Žalgirio“ moterys. Pavasarį alytiškiai, tuomet dar žaidę „Almeidos“ pavadinimu, vyrų lygos finalo serijoje nugalėjo klaipėdiečius 3:2, o žalgirietės moterų lygos lemiamame mūšyje pranoko garliaviškes 3:1.

Tiek vyrų, tiek moterų čempionai naujo sezono ambicijas patvirtino praėjusį savaitgalį Jurbarke surengtose Lietuvos supertaurės rungtynėse. Jose „Varsa“ po permainingos kovos nugalėjo „Granitą“ 24:21, „Žalgiris“ sutriuškino „Šviesą-Eglę“ 34:22.

Geriausieji išvyko į užsienį

Per vasarą pasikeitė ne tik Lietuvos pirmenybėse dalyvaujančių komandų skaičius, bet ir stipriausių ekipų sudėtys. Kaip ir kone kiekvieną tarpsezonį, klubai skaičiavo žymius nuostolius – nemažai geriausių rankininkų išvyko į užsienį arba baigė karjerą.

Šį rudenį Lietuvos lygos paraiškose nebėra trijų rankininkų ir trijų rankininkių, išrinktų į praėjusio sezono geriausių septynetus. Į kitas šalis išvyko Aistis Pažemeckas („Dragūnas“), Mindaugas Dumčius („Dragūnas“), Tadas Stankevičius („Varsa“) ir Diana Šatkauskaitė („Garliava“), o karjerą baigė Gabija Vidūnaitė („Žalgiris“) ir Kristina Kvedarienė („Žalgiris“).

Deja, net geriausieji Lietuvos lygos žaidėjai gauna darbą tik gana silpnuose užsienio klubuose. T.Stankevičiaus karjera pakrypo į Prancūzijos trečiąją lygą, A.Pažemecko ir buvusio „Grifo“ lyderio Gyčio Šmantausko – į Austrijos antrąją lygą, daugkartinio Lietuvos čempiono Edvino Vorobjovo („Dragūnas“) – į Šveicarijos trečiąją lygą.

Šiek tiek stipresnėse ekipose darbą gavo tik M.Dumčius ir D.Šatkauskaitė, rungtyniaujantys Islandijos pirmosios lygos klubuose, bei Paulius Orlovskis, iš „Granito“ išvykęs į Portugalijos lygą.

Didžiausių praradimų sąrašą dar galima papildyti karjerą baigusiomis buvusiomis „Žalgirio“ rankininkėmis Neringa Palionyte, Daiva Būtėnaite-Drevinskiene ir Rita Oksaite bei taip pat aprangą ant vinies pakabinusiais veteranais Mindaugu Visalga („Varsa“), Arūnu Urbonu („Utena“), Tadu Jurelevičiumi („Šviesa“), Mindaugu Nakvosu („Dubysa“).

Žais daugiau užsieniečių

Priešinga judėjimo kryptis – iš užsienio į Lietuvą – taip pat nėra uždaryta. O labiausiai Lietuvos rankinio aistruolius šiais metais turėjo nudžiuginti Gintaro Cibulskio sugrįžimas. Vienas sunkiausių pasaulio rankininkų po kelių Ispanijoje ir Nyderlanduose praleistų sezonų priėmė „Dragūno“ kvietimą.

Šiais metais iš Vokietijos grįžęs Mindaugas Vėta tapo „Grifo“ žaidžiančiuoju treneriu, Italijoje rungtyniavęs Petras Raupėnas – „Vilniaus“ žaidžiančiuoju treneriu.

Po sezono pertraukos karjerą atnaujino Lukas Feoktistovas („Varsa“) ir Gražvydas Sereičikas („Ūla“).

Lietuvos vyrų lygoje pagausės legionierių gretos. Du praėjusius sezonus vienintelis užsienietis buvo „Dragūne“ žaidęs ukrainietis Igoris Kopišinskis. Jis liko Klaipėdos komandoje, o šiais metais į mūsų šalį persikraustė dar vienas ukrainietis Aleksijus Andriušenka (perėjo į „Šviesą“), baltarusis Maksimas Lapickis ir portugalas Joao Ramosas (abu į „Vilnių“).

Baltijos lygos plečiasi į pietus

Trys Lietuvos vyrų ir du moterų klubai šį sezoną žais ne tik šalies pirmenybėse, bet ir Baltijos lygoje. Regioniniuose turnyruose kovos „Dragūno“, „Granito“ ir „Šviesos“ vyrai bei „Žalgirio“ ir „Garliavos“ moterys.

Abi Baltijos lygos šiais metais dar labiau nutolo nuo Baltijos jūros ir išsiplėtė į pietus. Tiek vyrų, tiek moterų turnyre pirmą kartą dalyvaus Ukrainos klubai.

Baltijos vyrų lygoje žais 11 klubų. A grupėje „Dragūnas“ susitiks su Minsko SKA (Baltarusija), „Viljandi“ (Estija), Kehros „Horizon“ (Estija), Rygos „Celtnieks“ (Latvija) ir debiutantu Zaporižės ZTR (Ukraina), B grupėje „Granito“ ir „Šviesos“ varžovai bus čempiono vardą ginantis Ryhimiakio „Cocks“ (Suomija), Pylvos „Serviti“ (Estija) ir Duobelės „Tenax“ (Latvija).

Buvo planuojama, kad turnyre debiutuos dar viena Zaporižės komanda ZNTU-ZAB, bet ji paskutinę akimirką atsiėmė paraišką, todėl B grupėje liko tik penkios ekipos.

Pirmojo turo rungtynės vyks spalio 1-2 d. Į atkrintamąsias varžybas iš abiejų grupių pateks po keturias komandas.

Baltijos moterų lygoje du Lietuvos klubai kovos su trimis Baltarusijos komandomis (čempionės vardą ginančia „Gomel“, Minsko BNTU-BelAZ bei Gardino „Garadničanka“) ir debiutuojančia Ukrainos čempione Lvivo „Galyčanka“.

Pirmosios Baltijos moterų lygos rungtynės jau sužaistos trečiadienį. Jose „Žalgiris“ išvykoje nugalėjo „Garliavą“ 25:20.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.