EUROLYGA 2023

Rusas rėžė, kodėl Lietuvos boksininkai pralaimėjo Rio de Žaneire

Lietuvos boksininkai Evaldas Petrauskas ir Eimantas Stanionis Rio de Žaneiro olimpiadoje liko lyg apvogti. Abu lietuviai po pralaimėtų savo kovų pirštais badė į teisėjus ir tikino, kad buvo geresni už ringo oponentus. Tačiau faktas lieka faktas – akistatoms teisėjavę trys teisėjai savo sprendimo nekeitė ir lietuvių varžovai džiaugėsi sėkme, o mūsiškiai krovėsi lagaminus namo.

Eimantas Stanionis po Rio tikino, kad teisėjų darbas buvo blogas ir iš jo atimta pergalė prieš uzbeką.<br>AFP nuotr.
Eimantas Stanionis po Rio tikino, kad teisėjų darbas buvo blogas ir iš jo atimta pergalė prieš uzbeką.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2016, 8:32 PM, atnaujinta May 12, 2017, 4:15 AM

Lietuviai buvo ne vieninteliai, kurie ėmėsi už galvos po dvikovų paskelbus rezultatus, tad Tarptautinė bokso asociacija (AIBA) privalėjo atsižvelgti į vis didėjantį Rio de Žaneiro bokso turnyro teisėjavimo skandalą.

AIBA rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad nušalino septynis teisėjus, dirbusius Rio žaidynėse.

AIBA pašalino tris teisėjus, kurie dirbo ir per lietuvių kovas. Tarp jų – airis Michaelas Gallagheris ir argentinietis Gerrardo Poggo, kurie teisėjavo per E.Petrausko ir Manoji Kumaro kovą, kurią lietuvis pralaimėjo.

Per E.Staniono pralaimėtą kovą uzbekui Šachramui Gijasovui dirbęs Kheiras Sidi Yakoubas – taip pat diskvalifikuotas.

Abu lietuviai pralaimėjo kovas, kuriose atrodė geriau už varžovus.

Asociacija veiksmų ėmėsi po to, kai airis Michaelas Conlanas kontroversiškai pralaimėjo rusui Vladimirui Nikitinui.

Tai buvo paskutinis lašas pykčio taurėje. Pats airis po pralaimėjimo pareiškė, kad jis buvo apvogtas ir iš jo atimta olimpinė svajonė.

„Atvykau aukso ir mane apgavo. Daugiau nedalyvausiu olimpinėse žaidynėse. Nepatariu niekam varžytis AIBA federacijos rengiamose varžybose. Pirmo raundo pabaigoje jaučiausi labai gerai, net nebuvau pavargęs. Maniau, kad lengvai laimėsiu, bet tada teisėjai pasakė, kad rusas laimi. Turėjau eiti į karą. Bet jie pavogė mano olimpinę svajonę“, – pyko airis.

V.Nikitinas, teisėjų sprendimu laimėjęs prieš M.Conlaną, kuris akivaizdžiai buvo pranašesnis už varžovą, dėl galvos traumų nedalyvo pusfinalyje, bet į Rusija vis tiek parvežė bronzos medalį.

Galvos traumą jis ir patyrė ketvirtfinalio mače su airiu. Dar prieš žaidynes buvo pasigirdę kalbų, kad bokso turnyras nupirktas – jame triumfuosiantys boksininkai jau seniai yra aiškūs. Apie galimai nupirktas kovas po pralaimėjimo užsiminė ir E.Stanionis.

O jau šį penktadienį prabilo ir trijų pasaulio profesionalaus bokso čempionų diržų savininkas rusas Sergejus Kovaliovas, kuris pareiškė, kad jo šalyje boksas yra „supuvęs“, ir paaiškino, kad Rio de Žaneiro olimpiadoje buvo viskas surežisuota.

„Visą laiką galvojau, kodėl karjeros pradžioje kaunuosi blogai, tačiau laimiu. Pasirodo, kad tokiu būdu Rusijoje būdavau tausojamas – o kas, jei „numeris vienas“ gaus traumą? Tuomet nebus medalių. Todėl ir ėjau iki svarbiausių kovų. Visas mūsų boksas supuvęs... Ir Rio. Eini kovoti, jau viskas iki mačo nuspręsta. Pasižiūrėkite į Rio de Žaneiro dvikovas. Sakysime, kovą aiškiai laimi vienas, tačiau pergalė skiriama kitam. Taip buvo ir Londone, ir Pekino žaidynėse. Viskas labai paprasta – dar iki varžybų viskas surašoma, kam kokie medaliai atiteks“, – tikino JAV profesionaliai kovojantis S.Kovaliovas.

Tad, jo nuomone, 2016-ųjų žaidynėse lietuviams nebuvo suplanuoti apdovanojimai, todėl mūsų šalies atstovai jokiais būdais negalėjo prasibrauti iki turnyro pusfinalio.

AIBA prezidentas Ching-Kuo Wu ir toliau ne itin švarius reikalus bokse vadina nesąmonėmis: „Prašyčiau pateikti įrodymų. Aš nesigailėsiu korumpuotų žmonių. Nekenčiu manipuliacijų ir korupcijos. Pamatysite, kokiomis bausmėmis kirsiu tiems žmonėms, bet man reikia įrodymų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas