EUROLYGA 2023

Akibrokštas: Lietuvos regbio čempionai išmesti iš federacijos

Lietuvos regbio federacijos (LRF) visuotinis narių susirinkimas pateikė neregėtą akibrokštą – oficialiai pašalino iš federacijos narių Šiaulių „Baltrex“ klubą.

„Baltrex-Šiauliai“ šeštadienį 22:16 įveikė principinį varžovą „Vairą-Kalvį“ ir praktiškai užsitikrino „Top“ lygos čempionų titulą.<br>G.Šiupario nuotr.
„Baltrex-Šiauliai“ šeštadienį 22:16 įveikė principinį varžovą „Vairą-Kalvį“ ir praktiškai užsitikrino „Top“ lygos čempionų titulą.<br>G.Šiupario nuotr.
„Baltrex-Šiaulių“ treneris E.Ščavinskas (viduryje) ir klubo direktorė D.Grigienė po svarbios pergalės „Top“ lygoje negalėjo atsistebėti federacijos narių pateiktu akibrokštu.<br>G.Šiupario nuotr.
„Baltrex-Šiaulių“ treneris E.Ščavinskas (viduryje) ir klubo direktorė D.Grigienė po svarbios pergalės „Top“ lygoje negalėjo atsistebėti federacijos narių pateiktu akibrokštu.<br>G.Šiupario nuotr.
„Baltrex“ klubo direktorė D.Grigienė sakė, kad spaudimą jaučia prieš kiekvieną svarbesnį mačą: „Daug kam nepatinka, kad mes laimime viską“.<br>G.Šiupario nuotr.
„Baltrex“ klubo direktorė D.Grigienė sakė, kad spaudimą jaučia prieš kiekvieną svarbesnį mačą: „Daug kam nepatinka, kad mes laimime viską“.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 4, 2016, 7:25 PM, atnaujinta May 11, 2017, 11:45 AM

Tai padaryta išsyk po „Baltrex-Šiauliai“ ekipos pergalės 22:16 (12:0) „Top“ lygoje prieš principinį varžovą „Vairo-Kalvio“ klubą.  Ši pergalė beveik garantavo šalies čempionų titulą jį ginantiems trenerio Edmundo Ščavinsko auklėtiniams.

„Top“ lygoje kartą prieš „Vairą-Kalvis“ ekipą 8:10 suklupusiems, bet atsirevanšuoti sugebėjusiems šiauliečiams liko sužaisti vieną mačą su Kekavos „Transact Pro“ ekipą. Ši dvikova numatyta spalio 8 d. Šiauliuose.

Nubausti neleido teismas

LRF visuotiniame susirinkime buvo pažerta priekaištų, kad „Baltrex“ klubo regbininkai šią vasarą neatstovavo savo šaliai Europos regbio-7 čempionato elito „Grand Prix“ diviziono varžybose.

Jose Lietuvos rinktinė patyrė visišką fiasko – per dvylika mačų išplėšė tik vienas lygiąsias ir iškrito į žemesnį divizioną.

„Išgirdome priekaištų, kad federacija sumokėjo pasirengimui didžiulius pinigus – apie 85 tūkstančius eurų, o rezultato nėra. Todėl surado kaltininką – mūsų klubą, kurio išugdytų žaidėjų pastangomis apskritai pateko į aukščiausią divizioną“, – stebėjosi „Baltrex“ klubo direktorė Donata Grigienė.

„Baltrex“ vadovė pažymėjo, kad tai – ne pirmas bandymas susidoroti su klubu. Rugsėjį LRF valdyba priėmė sprendimą iš „Baltrex“ klubui regbio-7 čempionate atstovaujančios komandos atimti 7, o iš „Top“ lygoje žaidžiančios ekipos – 14 taškų.

„Mes šį sprendimą apskundėme teismui, ir jis pritaikė laikinąsias apsaugos priemones“, – sakė D.Grigienė.

Argumentų girdėti nenorėjo

Į posėdį kartu su klubo interesams atstovaujančiu teisininku atvykusi D.Grigienė bandė įrodinėti, kad „Baltrex“ vadovai negali priversti savo žaidėjų atstovauti rinktinei: „Jie net neturi su mumis kontraktų. O ir mes nesame federacijai įsipareigoję versti savo žaidėjus vilktis rinktinės aprangą“.

Šiaulietės ir ją lydėjusio teisininko argumentų niekas klausytis nenorėjo. Per balsavimą 6 nariai buvo „už“ pašalinimą iš federacijai, 4 buvo „prieš“, o 5 susilaikė.

„Keista, kad už mūsų pašalinimą aktyviausiai balsavo aukščiausiame lygyje žaidžiančios vyrų komandos neturinčių miestų atstovai, – stebėjosi D.Grigienė. – Ne mažiau buvo keista, kad LRF prezidentas Rytis Davidovičius buvo perrinktas, nors posėdyje pats nedalyvavo“.

Žaidėjams netiko sąlygos

Vasarą vykusiose Europos pirmenybėse į Lietuvos rinktinę neatvyko penki kviesti „Baltrex“ klubo žaidėjai: Vytaras Bloškys, Jonas Mikalčius, Armandas Kalinauskas, Dovydas Taujanskas ir Ignas Jankaitis.

„Mums netiko rinktinės trenerio keltos sąlygos, – sakė V.Bloškys. – Iš mūsų reikalavo nuo gegužės pradžios iki liepos pabaigos visą laiką skirti rinktinei. Tai – neįmanoma, nes turiu ir darbą, ir negaliu tiek atostogauti“.

V.Bloškį nustebino ir kategoriškas draudimas atstovauti klubinėms komandoms: „Manėme, kad vis tiek būsime kviečiami, siūlėmės prisijungti nuo antro ar trečio etapo, bet buvome išvadinti išdavikais“.

Regbininkas stebėjosi, kad kitų klubų žaidėjams nebuvo kelta tokių kategoriškų sąlygų: „Apskritai, kvietė ne visus geriausius. Kai kurie apskritai nesulaukė dėmesio, nors norėjo žaisti rinktinėje“.

Atims ir čempionų titulą?

Čempionų titulą ginančios „Baltrex-Šiaulių“ ekipos treneris E.Ščavinskas prisipažino nežinantis, ar komandai nebus daroma kliūčių užbaigti „Top“ čempionatą. Mat spalio 8-ąją pergalė namuose prieš Kekavos regbininkus garantuotų jo auklėtiniams dar vieną titulą.

„Teoriškai varžybose gali dalyvauti tik federacijai priklausantis klubas. Tačiau latviai nepriklauso mūsų organizacijai ir „Top“ čempionate varžosi svečių teisėmis, – sakė treneris. – Mūsų pirmaujantis klubas iki šiol net neturėjo nario valdyboje, buvome eliminuoti iš regbio valdymo, o dabar užsimota išvis sunaikinti“.

„Baltrex“ direktorė D.Grigienė sakė, kad klubas gins savo interesus teismuose: „Aišku, tai absurdiška situacija, bet mes kitos išeities neturime. Labai ilgai tylėjome, nes nenorėjome pakenkti vis populiarėjančio regbio įvaizdžiui“.

Kaltina sistemingu kenkimu

LRF generalinis sekretorius Irmantas Kukulskis lrytas.lt sakė, kad tokia situacija nepuošia regbio: „Tačiau kantrybės taurė seniai perpildyta. Asmeniškai įkalbinėjau narius nešalinti „Baltrex“ klubo iš federacijos, neatimti taškų, bet problema yra pernelyg įsisenėjusi“.

Pasak I.Kukulskio, konfliktas išties yra kilęs dėl žaidėjų neatstovimo Lietuvos jaunių, jaunimo ir vyrų rinktinėms: „Tai vyksta kelerius metus. Mes pirmus du kartus apskritai nutylėjome, o dabar visų federacijos narių kantrybė trūko. Turime pakankamai įrodymų, jog klubas darė įtaką žaidėjams ir siekė, kad jie nevažiuotų į rinktinę. Tai patvirtina ir „Baltrex“ atstovų susirašinėjimas su LRF prezidentu“.

LRF generalinis sekretorius sakė, kad pašalinimas iš federacijos nereiškia kėsinimosi į čempionų titulą: „Jie galės dalyvauti čempionatuose. Nedarysime popierinio čempiono, ir savaitgalį jie galės užbaigti „Top“ lygos čempionatą. Vienintelis realus apribojimas – „Baltrex“ prarado balso teisę ir nebegalės įtakoti valdymo, dalyvauti priimant strateginius sprendimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.