EUROLYGA 2023

Rusų dopingo skandalai tapo galvosūkiu Lietuvos valdžiai – skirti atletams premijas, ar ne?

Prieš aštuonerius metus kaip didžiausią turtą rankose Pekino žaidynių bronzos medalį laikęs imtynininkas Mindaugas Mizgaitis greitu laiku privalės su šiuo apdovanojimu atsisveikinti. Bet tik tam, kad gautų kur kas vertingesnio metalo medalį – Pekino olimpiados sidabrą. Aiškėja, kad į dopingo skandalus patekusių Rusijos sportininkų sąrašas pasipildė dar vienu „eiliniu sporto apgaviku“ – diskvalifikavus Pekine svorio kategorijoje iki 120 kg vicečempionu tapusį osetiną, greitu laiku jo sidabro medalis iškeliaus pas naują savininką – M.Mizgaitį.

M.Mizgaitis<br>M.Kulbio nuotr.
M.Mizgaitis<br>M.Kulbio nuotr.
M.Mizgaitis<br>M.Kulbio nuotr.
M.Mizgaitis<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 5:24 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:13 AM

Gali būti, kad po šios dopingo istorijos bus peržiūrėta ir valstybės premijų skyrimo aukšto meistriškumo atletams nuostata.

„Ar teks už aukštesnę vietą skirti papildomus pinigus M.Mizgaičiui? Iš esmės, mes dar tokio įvykio neturėjome, tačiau teisininkai tikina, kad 2000-ųjų Vyriausybės nutarimas galioja iškovotai vietai ir premijos skiriamos pagal vietas. Tad ji bus patvirtinta Tarptautinių organizacijų, M.Mizgaitis bus iškovojęs 2 vietą Pekine“, – apie netikėtą posūkį šalies sportininkų premijavimo nutarime kalbėjo Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Edis Urbanavičius.

Prieš aštuonerius metus Pekino olimpinių žaidynių sidabro medalininkams buriuotojai Gintarei Volungevičiūtei ir šiuolaikinės penkiakovės atstovui Edvinui Krungolcui valstybė pagal Vyriausybės nutarimą skyrė po 200 tūkst. lt (57 924 eurai), o už bronzą M.Mizgaičiui, penkiakovininkui Andrejui Zadneprovskiui ir disko metikui Virgilijui Aleknai atiteko 150 tūkst. lt (43 443 eurai) premijos.

Skirtumas tarp trečiosios ir antrosios vietų premijų – net 14 tūkst 480 eurų.

„Taip. Reikia pripažinti, kad tai ryškus skirtumas. Žinoma, ne toks kaip tarp pirmosios ir antrosios vietų, bet tai solidūs pinigai“, – aiškino KKSD vadovas.

Be šių piniginių prizų, Pekine medalius laimėję atletai iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto gavo ir automobilius BMW. Tačiau skyrėsi jų klasė – antrąją vietą laimėję atletai gavo prabangesnes mašinas.

Rusijos dopingo skandalai jau kilstelėjo ne vieną Lietuvos olimpietį ne tik į aukštesnę vietą savo sporto šakos rungtyje, tačiau ir Vyriausybės nutarime dėl aukšto sportinio meistriškumo atletų premijų skyrimo.

Gali atsitikti taip, kad Pekine septintąja vieta tenkinęsis kitas imtynininkas Mindaugas Ežerskis savo sąskaitą po dopingo skandalo galės papildys 8 690 eurų, o Londone penkta buvusi septinkovininkė Austra Skujytė, palypėjusi po varžovų diskvalifikacijos viena vieta aukštyn, gali gauti papildomai 5 730 eurų.

Dabar jau antras?

Praėjusią savaitę tapo aišku, kad Rusijos imtynininko nuopuolis dopingo skandale lietuviui po aštuonerių metų padovanos, po visų privalomų institucijų pripažinimo, olimpinį sidabrą. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) už dopingo vartojimą atėmė 2008 metų Pekino žaidynių olimpinį sidabro medalį iš Rusijos graikų-romėnų stiliaus imtynininko Chasano Barojevo, kuris kovojo svorio kategorijoje iki 120 kilogramų.

Papildomas prieš aštuonerius metus paimto rusų sportininko dopingo mėginio tyrimas šiemet patvirtino, kad dabar jau karjerą baigęs ir Šiaurės Osetijos sporto ministru dirbantis Ch.Barojevas vartojo draudžiamą preparatą turinabolį.

Tai yra anabolinis steroidas, didinantis jėgą be sportininko masės didėjimo. Šis sprendimas vienu laipteliu aukščiau kilstelėjo Pekino olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoją M.Mizgaitį. Dabar jam turėtų būti įteiktas sidabro medalis.

Kinijoje lietuvis pirmoje kovoje ant menčių paguldė Rizą Kayaalpą iš Turkijos. Antrame rate M.Mizgaitis pralaimėjo tuomet dar būsimam olimpinių žaidynių vicečempionui ir dabar jau dėl dopingo diskvalifikuotam Ch.Barojevui iš Rusijos.

Paguodos turnyro imtyse dėl bronzos medalio mūsų šalie atletas įveikė iranietį Masoudą Hashemzadehą ir Yannicką Szczepaniaką iš Prancūzijos.

Jei Ch.Barojevas neužprotestuos šio sprendimo ir sugebės įrodyti, kad testo rezultatai yra neteisingi, jis savo sidabrą turėtų grąžinti Tarptautiniam olimpiniam komitetui, o šis savo ruožtu, medalį padovanoti M.Mizgaičiui.

Lietuvio bronza bus įteikta prancūzui Y. Szczepaniakui.

M.Ežerskio skriaudikas – diskvalifikuotas

Pasikeitė ir kito mūsų imtynininko Mindaugo Ežerskio vieta – jis palypėjo dvejais laipteliais aukščiau. Svorio kategorijoje iki 96 kilogramų sankcijos skirtos buvusiam M.Ežerskio varžovui Assetui Mambetovui iš Kazachstano.

Dopingo mėginių analizė parodė, kad A.Mambetovas vartojo draudžiamą preparatą stanozololą.

Kazachas privalės grąžinti bronzinį apdovanojimą, kuris bus įteiktas Čekijos atletui Marekui Svecui. Tąkart M.Ežerskis Pekine po įnirtingos dvikovos nusileido kazachui ir galiausiai liko septintas, tačiau po dopingo skandalo lietuvis jau per žingsnį nuo pjedestalo – jis bus penktoje vietoje. Mat medalius kiekvienoje svorio kategorijoje gauna keturi geriausiai pasirodę atletai.

Lietuvos imtynių federacija kol kas nėra gavusi jokių su dopingo skandalu susijusių oficialių raštų nei iš Tarptautinio olimpinio komiteto, nei iš Tarptautinės imtynių federacijos (UWW). Tačiau jas gavus, įsigaliotų visi numatyti „vietų perstumdymai“.

Kol kas tik atiminėjo premijas

- Kaip bus su Vyriausybės nutarimu dėl premijų, skiriamų sportininkams už sportinius laimėjimus?, – rytas.lt paklausė E.Urbanavičiaus.

– Išsakau tik savo nuomonę – tokio precedento nebuvo Lietuvos sporto istorijoje, kad po tam tikro laiko tarpo būtų išmokėta papildoma premijos dalis, nes sportininkas užėmė aukštesnę vietą nei pagal Vyriausybei skirtus premijavimo dokumentus. Dabar teks kalbėtis su teisininkais, tačiau tai, ką esu girdėjęs, greičiausiai, vers Departamentą teks rengti dokumentus, kad Vyriausybė skirtų premijos skirtumą atletams už sėkmingus pasirodymus olimpiadoje.

- Bet jau šiemet vasarą buvo kalbėta, jog A.Skujytei galėtų būti įteiktas net Londono žaidynių bronzos medalis, jei bus dėl dopingo diskvalifikuotos dvi varžovės, užėmusios ketvirtą ir trečia vietas.

– Naujame Sporto įstatyme, kuris dabar yra svarstomas Seime, buvo tam tikros nuostatos dėl būtent tokių atvejų, kai yra tam tikrų klausimų, susijusių su dopingu. Tačiau įstatymas tik skinasi kelią – kiek žinau, tokie galimi niuansai dabar kol kas yra išmesti iš įstatymo redakcijos. Mes turime tik mechanizmą, kaip atimti premijas iš prasikaltusių mūsų šalies sportininkų.

- Tai tas įvykis, kai maratonininkei Živilei Balčiūnaitei po Europos lengvosios atletikos čempionato iškart buvo įteikta 11 580 tūkst. eurų premija, o jau po sužinota, kad ji vartojo dopingą?

– Taip. Ir sportininkė, ir treneris privalėjo sugrąžinti premijas. Buvo sukurtas mechanizmas. Treneris Romas Sausaitis visiškai atsiskaitė, o sportininkė Ž.Balčiūnaitė jau beveik baigė sugrąžinti valstybei tuos pinigus, kurie jai buvo skirti. Po šio įvyko nutarta ne iš karto mokėti valstybines premijas, o palaukti dopingo kontrolierių atsakymų. Dabar, greičiausiai, turėsime galvoti apie mechanizmą, kuris turėtų būti palankus atletams – jei jie dėl varžovų teigiamų dopingo testų kils medalių lentelėje, turėsime jiems pagal Vyriausybės sprendimą papildomai sumokėti. Bet tai bus teisininkų „daržas“ – jie turėtų pasakyti, ar galima tai daryti be papildomų nutarimų ir įstatymų pakeitimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.