EUROLYGA 2023

Pažadas rusams: už kyšius galime nuslėpti jūsų dopingo įkalčius

Mažiausiai šeši Rusijos lengvaatlečiai įtariami mėginimais papirkti Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) vadovus, kad nuslėptų teigiamus dopingo testų rezultatus.

Rusijos lengvaatlečių dopingo skandale iškyla vis naujų faktų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos lengvaatlečių dopingo skandale iškyla vis naujų faktų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2016, 1:36 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:24 AM

Apie tai pranešė Vokietijos televizija ARD, remdamasi Paryžiaus prokuratūros tyrimo medžiaga.

Prancūzijoje iškeltoje byloje yra duomenų, jog aukšti IAAF pareigūnai reikalavo iš šešių Rusijos atletų nuo 300 tūkst. iki 700 tūkst. eurų, kad į viešumą nepatektų jų dopingo vartojimo faktai.

Minimos Lilijos Šobuchovos, Valerijaus Borčino, Olgos Kaniskinos, Vladimiro Kanaikino, Sergejaus Kirdiapkino ir Julijos Zaripovos pavardės. Visi šie lengvaatlečiai galiausiai buvo diskvalifikuoti.

Dokumentai liudija ne tik apie kyšių reikalavimą, bet ir abejotinas finansines operacijas, kurias IAAF vykdė kelerius metus. Buvusio IAAF vadovo Lamine Diacko tarpininku įvardintas buvęs Rusijos lengvosios atletikos federacijos (VFLA) prezidentas Valentinas Balachničiovas, per kurio rankas praėjo apie 1,5 mln. eurų.

ARD žiniomis, ne tik minėti šeši rusai buvo priversti duoti kyšius – tokių atletų iš viso yra 23.

Vokiečiai taip pat pažymi, kad į skandalą galėjo būti įsipainiojusi Pasaulio antidopingo agentūra (WADA), kuri 2014-ųjų rudenį nusiuntė laišką IAAF etikos komisijai, išdėsčiusi informaciją apie įtartinus dopingo mėginius ir nerimą dėl galimo šantažo iš IAAF pusės. Tačiau jokių kitų veiksmų WADA nesiėmė.

ARD medžiagoje pateikiamas V.Balachničiovo elektroninis laiškas IAAF, kuriame rusas primena apie anksčiau pasiektus susitarimus dėl šešių Rusijos lengvaatlečių ir kaltina tarptautinę federaciją prievartavimu.

„Jūs nusprendėte panaudoti kelis rusų sportininkų pažeidimus kaip puikų būdą jums klestėti. 2011-aisiais, kai mes susidūrėme su 19 bylų, liečiančių olimpinius ir pasaulio čempionus, jūs pasiūlėte mums sandėrį. Vadindami tai sandėriu, esame pernelyg diplomatiški. Tai buvo ciniškas ir žiaurus šantažas. Kalbėdami apie galimybę atimti iš Rusijos teisė rengti 2013-ųjų pasaulio lengvosios atletikos čempionatą ir tolesnes neigiamas pasekmes šaliai, jūs privertėte mus įsitraukti į ilgalaikius ryšius ir slėpti testų duomenis“, – rašoma laiške.

Toliau V.Balachničiovas siūlo, kad IAAF padėtų išsaugoti duomenų konfidencialumą, nes visa tai paviešinus bus įrodytas tarptautinės federacijos valdininkų nusikalstama veikla: „Mes netylėsime, šį žaidimą pradėjome ne mes. Tai IAAF projektas ir IAAF turi tapti įsiplieskiančio skandalo auka“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.