EUROLYGA 2023

Kaip rusai dopingo melu maustė visą pasaulį: FSB agentai virsdavo santechnikais

Po sprogusios pirmosios WADA tyrėjo Richardo McLareno pranešimo dalies bombos, po kurios Rusijos sportas, kaltinamas masiniu dopingo vartojimu, buvo metamas iš daugelio tarptautinių varžybų, gruodžio 9-ąją atėjo ir antrajai „porcijai“. Po jos Rusijai į veidą mesti dar didesni kaltinimai.

Rusai buvo sukūrę plačią sukčiavimo sistemą.<br>AP nuotr.
Rusai buvo sukūrę plačią sukčiavimo sistemą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2016, 6:27 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:31 PM

Daugiau kaip 30-yje sporto šakų rusų atletai naudojo dopingą, 1000 sportininkų yra įtariami bandę nuslėpti vartoję draudžiamus sporte preparatus , o 12 mėginių 2014-ųjų Sočio olimpiadoje buvo sukeisti, kad būtų nuslėptas Rusijos sportininkų dopingo naudojimas. Iš jų du – olimpinių čempionų, kurie bendrai laimėjo net 4 aukso medalius.

R.McLarenas kartu ir patvirtino, kaip vyko mėginių keitimas.

Viskas prasidėdavo dar iki žaidynių – sportininkai pateikdavo savo švarų šlapimo mėginį, kai nevartodavo dopingo. Šis mėginys buvo užšaldomas ir saugomas, o sportininkai pradėdavo pumpuotis dopingą. Po varžybų jie pateikdavo mėginį, kuris būdavo teigiamas.

Visas veiksmas prasidėdavo naktį – Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnybos (FSB) agentas apsimesdavo santechniku ir patekdavo į dopingo agentūros laboratoriją. Per slaptą skylę sienoje jis apkeisdavo teigiamą dopingo testą, duotą po varžybų, su švariu testu, kuris buvo šaldomas ir saugomas.

Tokia sukčiavimo sistema buvo naudojama net ketverius metus – nuo 2011 iki 2015.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.