EUROLYGA 2023

Rusijos sportui – sunkus kaltinimas: daugiau kaip 1 tūkst. atletų vartojo dopingą

Po sprogusios pirmosios WADA tyrėjo Richardo McLareno pranešimo dalies bombos, po kurios Rusijos sportas, kaltinamas masiniu dopingo vartojimu, buvo metamas iš daugelio tarptautinių varžybų, gruodžio 9-ąją atėjo ir antrajai „porcijai“. Po jos Rusijai į veidą mesti dar didesni kaltinimai: daugiau kaip 30-yje sporto šakų rusų atletai naudojo dopingą, 1000 sportininkų yra įtariami bandę nuslėpti vartoję draudžiamus sporte preparatus , o 12 mėginių 2014-ųjų Sočio olimpiadoje buvo sukeisti, kad būtų nuslėptas Rusijos sportininkų dopingo naudojimas. Iš jų du – olimpinių čempionų, kurie bendrai laimėjo net 4 aukso medalius.

AFP nuotr.
AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2016, 1:35 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:35 PM

WADA tyrėjas Richardas McLarenas penktadienį savo pranešime tikino, kad dopingo kontrolės klastojimo mastai tiesiog stebina: iš 44 Rusijos sportininkų testų, kurie Sočyje laimėjo medalius, dvylika mėginių yra su specialiais įbrėžimais, kad būtų galima pamatyti juos ir sukeisti.

Nors buvo galvojama, kad WADA atstovas įvardis tuos du Sočio olimpiados čempionus, vyras to nepadarė.

Kaip teigė tyrėjas, nors mėginius oficialiai neįmanoma atidaryti, tai buvo padaryta: į šlapimą buvo pilama druska.

„Buvo tokių mėginių, kurie net stebino – fiziologiškai neįmanoma, kad tiek druskos būtų išskiriama per skysčius. Ten kaip reikiant persistengta. Viskas taip padaryta, taip viskas sumaišyta ir sukeista, kad labai sunku prisikasti iki tiesos“, – kalbėjo R.McLarenas.

„Situacija yra sunki, tačiau negaliu pasakyti, kad mes jau matome visą vaizdą – visą Rusijos sporto dopingo liniją. Galiu pasakyti, kad mums buvo leista prieiti tik prie mažos dalies dokumentacijos. Lyg ir turėtume kartu su Rusija dirbti, kad šią blogybę panaikintume, tačiau esame skirtingose pusėse“, – apie tyrimo eigą kalbėjo WADA specialistas.

Jis tikino, kad Rusijos dopingo slėpimo mechanizmas itin įsisuko 2012 metų Londono žaidynėse, buvo tobulinamas 2013 metų universiadoje Kazanėje ir galiausiai sėkmingai išbandytas Sočio olimpiadoje. Iš viso į dopingo nuslėpimo programą buvo įtraukti mažiausiai 1 tūkstantis geriausių Rusijos atletų. R.McLareno teigimu, viskas prasidėjo 2010 metais, kai Vankuverio žiemos olimpiadoje Rusija pasirodė tragiškai, nesugebėjusi patekti tarp trijų daugiausiai medalių olimpiadoje laimėjusių valstybių. Ji buvo tik 11-oje vietoje, laimėjusi vos 15 medalių, iš kurių tik 3 aukso. Tuo tarpu Sočyje Rusija nusiskynė 33 medalius, iš kurių net 13 buvo auksiniai.

R.McLarenas tikino, kad jau dabar galėtų apkaltinti 503 Rusijos vasaros sporto šakų ir 82 žiemos sporto šakų  atstovus dopingo vartojimu.

Taip pat pranešta, kad šešių rusų parolimpiečių šlapimo mėginiai yra padirbti – jie Sočyje laimėjo  21 medalį.  

Tarptautinė sporto bendrija griežtai pasmerkė Rusiją, kurios sportininkai daug metų sistemingai vartodavo dopingą ir klastodavo tyrimus, įskaitant sukčiavimą per 2014 metų Sočio olimpines ir parolimpines žaidynes, liepą atskleistą WADA tyrėjo Richardo McLareno ataskaitoje.

Ankstesnėje ataskaitoje buvo nušviesta, kaip buvo dangstomas Rusijos lengvaatlečių dopingo vartojimas. R.McLareno ataskaitoje sakoma, kad vykdant valstybės palaikomą dopingo schemą, Rusijos parolimpinių atletų mėginiai būdavo pradanginami arba pakeičiami švariais. Per 2012 metų Londono parolimpiadą Rusijos sportininkai pagal iškovotų medalių buvo antri. Dar šių metų vasarą WADA tyrėjas pareiškė, kad surinko visus įmanomus įrodymus, kad dopingą vartoti skatino ir nešvarius mėginius keisdavo Rusijos tarnybos. R.McLarenas pabrėžė, kad paradui vadovavo pats Sporto ministras Vitalijus Mutko.

Tačiau penktadienį R.McLarenas tikino, kad vis dar mano, jog nors šį šalis yra kalta dėl masinio sportininkų dopingo vartojimo, tačiau galėtų po ketverių metų patekti į 2020-ųjų Tokijo žaidynes. „Jai reikia tik reformuoti savo sportą“, – aiškino tyrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.