EUROLYGA 2023

Valdžios prašo finansavimo – sportininkų rezultatai pavojuje

Lietuvos trenerių profesinė sąjunga (LTPS) oficialiai kreipėsi į Seimo Jaunimo ir sporto komisiją ir jos pirmininką Kęstutį Smirnovą ragindama nedelsiant atkreipti dėmesį į grėsmingą situaciją, susidariusią šalies sporto sistemoje.

K.Smirnovas ir olimpietės.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
K.Smirnovas ir olimpietės.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2016, 12:41 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:53 PM

Šalies treneriai perspėja, jog laiku neišsprendus sportininkų rengimo ir finansavimo problemų neišvengiamai nukentės 2020 m. Tokijo olimpiados rezultatai.

Savo laiške Seimo Jaunimo ir sporto komisijai LTPS atkreipia dėmesį, jog dar 2008 m. buvo 50 proc. apkarpytas finansavimas, kasmet skiriamas olimpiečiams rengti. Į buvusį lygį jis nesugrąžintas iki šiol.

Ruošdamosi Rio olimpinėms žaidynėms kai kurios sporto federacijos netgi pritrūko pinigų, todėl atrankos varžybose buvo priverstos dalyvauti už skolintas lėšas.

„Po Rio žaidynių išsamiai išanalizavome pasiruošimo joms procesą. Išryškėjo pagrindinės klaidos ir esminiai trūkumai. Prasidedant naujajam olimpiniam ciklui esame priversti konstatuoti, kad dabartinė situacija, kai federacijos ima skęsti skolose, nebegali būti toleruojama“, – teigia LTPS pirmininkas Kastytis Pavilonis.

Šalies sportininkų rengimo bazės, jose esantis inventorius, medicininis sportininkų aptarnavimas, apgyvendinimo sąlygos bei maitinimas nebeatitinka šiuolaikinių tarptautinių standartų. Tai ne tik apsunkina pasirengimą artėjantiems startams, bet žemina sportininkų orumą, verčia juos pirma laiko pradėti galvoti apie karjeros pabaigą.

LTPS pirmininkas atkreipia dėmesį, jog sporto ir kultūros finansavimo sistemoje susidariusi akivaizdi disproporcija. Pirmajai kasmet skiriami iki 30 mln. eurų, o antrajai per 110 mln. eurų. Ir šios žirklės kasmet vis didėja.

„Mes visiškai sutinkame, kad abi sritys yra reikalingos ir svarbios, bet esame priversti konstatuoti, jog sportui šiuo metu skiriama suma yra paprasčiausiai per maža ir neleidžia tinkamai reprezentuoti valstybės“, – sako K.Pavilonis.

Anot jo, būtina pradėti rimtas diskusijas dėl galimo Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) reorganizavimo ir olimpinės pamainos rengimo strategijos atnaujinimo. Tai padėtų efektyviau paskirstyti pinigų srautus ir užtikrintų, jog turėsime ką siųsti tiek į 2020 m., tiek į 2024 m. olimpines žaidynes.

Pasak LTPS pirmininko, Lietuvoje turi atsirasti trenerių apmokėjimo per sitartis, maitinimo išlaidų, stažuočių užsienyje finansavimo sistemos. Privaloma paruošti ilgametę sportininkų rengimo perspektyvą bei LOSC filialų kūrimo bei stiprinimo strategiją. Būtina numatyti ir sporto ugdymo įstaigose sportuojančiųjų amžiaus cenzą.

„Mes manome, kad tik glaudus visų su sportu susijusių institucijų ir organizacijų bendradarbiavimas gali pradėti teigiamus  šalies sportinio judėjimo bei olimpiečių rengimo poslinkius. Priešingu atveju mūsų sporto sistemą ištiks krizė“, – teigia  K.Pavilonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.