EUROLYGA 2023

Mindaugas Mizgaitis jau atidavė olimpinę bronzą. Kada gaus sidabrą?

Imtynininkas Mindaugas Mizgaitis laukia Pekino žaidynių sidabro, o lengvaatletė Austra Skujytė – Londono olimpiados bronzos medalių, kurie buvo įteikti dopingą vartojusiems Rusijos sportininkams.

M.Mizgaičio bronzos medalis.
M.Mizgaičio bronzos medalis.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius, Modestas Krukauskas („Lietuvos rytas“)

Dec 17, 2016, 11:25 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:06 PM

2017-ieji – ne olimpiniai metai, bet labai tikėtina, kad kitąmet įvyks dviejų Lietuvos sportininkų apdovanojimo olimpiniais medaliais šventės.

O kaip vyktų tokia dar nė karto Lietuvoje nerengta ceremonija, galima tik spėlioti.

„Paštu medalių jiems tikrai nesiųsime, – juokėsi Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. – Bet pirmiausia turime sulaukti tų medalių, o dėl Austros – dar ir oficialaus patvirtinimo.“

Bronzą jau grąžino

LTOK ketvirtadienį gavo oficialų Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) raštą, kad 2008-ųjų Pekino olimpinėse žaidynėse bronzos medaliu apdovanotas M.Mizgaitis nuo šiol gali vadintis olimpiniu vicečempionu.

Toks sprendimas priimtas patvirtinus, kad graikų-romėnų imtynių svorio kategorijoje iki 120 kg sidabrą iškovojęs Rusijos atstovas Chasanas Barojevas yra diskvalifikuotas. Osetino mėginyje buvo surasta prie anabolinių steroidų priskiriamo draudžiamo preparato turinabolio, tad jo medalis atitenka lietuviui M.Mizgaičiui, o lietuvio iškovotas bronzos medalis bus perduotas prancūzui Yannickui Szczepaniakui.

IOC rašte M.Mizgaičio prašoma grąžinti olimpinį bronzos medalį, todėl jau vakar jo medalis atsidūrė LTOK seife ir bus išsiųstas į Lozaną. Kada bus gautas sidabro medalis ir diplomas, lieka tik spėlioti.

„Aš medalio neatiduosiu, – jau anksčiau yra pareiškęs Ch.Barojevas, dabar einantis Šiaurės Osetijos Respublikos sporto ministro pareigas. – Kodėl tai turiu daryti, jei jį iškovojau sąžiningai?

Apie tai negali būti jokios kalbos. Neturiu ko gėdytis.“

Todėl Lietuvos imtynininkas, jau baigęs karjerą, sužinojęs apie pokyčius, buvo ne tik nudžiugęs, bet ir sumišęs.

„Labai bijau, kad liksiu be nieko, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė 37-erių M.Mizgaitis. – Aš savo medalį grąžinu, bet rusas pasakė, kad neatiduos.

Kad jis gali būti diskvalifikuotas, buvo galima tikėtis. Mes pasikalbėdavome, kad treniruotėse jie atrodė kaip ir visi, o varžybose būdavo tiesiog akmeniniai. Negali šitaip žmogus natūraliai pasikeisti. Gerai, kad sustiprėjo dopingo kontrolė, todėl baigsis visi slapukavimai.“

Kas bus, jeigu rusas iš tikrųjų negrąžins medalio?

„Tuos reikalus sprendžiame ne mes, o Tarptautinis olimpinis komitetas. Jis turėtų pareikalauti, kad Rusijos olimpinis komitetas grąžintų sidabro medalį. Jei jis nebus grąžintas, galbūt Mindaugui bus atsiųstas kitas medalis?“ – svarstė D.Gudzinevičiūtė.

Gautų ir automobilį?

A.Skujytė irgi turėtų gauti medalį, kuris šiuo metu yra kažkur Rusijoje.

37 metų A.Skujytė, Londone užėmusi 5-ąją vietą, po Sporto arbitražo teismo (CAS) įgijo visas teises gauti bronzos medalį, nes dėl dopingo vartojimo įkliuvo jau antra ją aplenkusi nesąžininga varžovė.

Londone triumfavo pasaulio rekordą pasiekusi britė Jessica Ennis (6955 tšk.), aplenkusi vokietę Lilli Schwartzkopf (6649), rusę Tatjaną Černovą (6628), ukrainietę Liudmylą Josypenko (6618) ir asmeninį rekordą gerinusią A.Skujytę (6599).

L.Josypenko dėl dopingo vartojimo nubausta anksčiau, o dabar iš rezultatų lentelės išbraukta ir T.Černova.

Tačiau oficialaus IOC pranešimo iki vakar dar nebuvo, todėl LTOK prezidentė susilaikė nuo prognozių: „Austra dabar yra mūsų vykdomojo narė, todėl neišvengiamai teko apie tai pasikalbėti.

Bet pirmiausia turime sulaukti oficialaus rašto.“

LTOK laikosi tradicijos medalininkams įteikti ir automobilių raktelius, todėl tikėtina, kad lengvaatletei bus įteiktas ne tik medalis.

„Tai spręsiu ne aš, o visas vykdomasis komitetas“, – paaiškino D.Gudzinevičiūtė.

M.Mizgaitis už bronzą automobilį jau buvo gavęs, todėl jam dar vieno tikėtis nereikėtų.

Skaičiuos premijų skirtumą

Olimpiniai medaliai sukėlė rūpesčių ir Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD), kuris atsakingas už premijų prizininkams išmokėjimą.

„Tokio atvejo dar nėra buvę, bet teisininkai aiškina, kad pagal 2000-ųjų Vyriausybės nutarimą premijos turi būti skiriamos pagal vietas“, – lrytas.lt sakė KKSD direktorius Edis Urbanavičius.

M.Mizgaičiui prieš aštuonerius metus už bronzą teko 150 tūkst. litų (43 443 eurų) premija. Už sidabrą numatyta 200 tūkst. litų (57 924 eurai), todėl skirtumas – 14 480 eurų.

„Reikia pripažinti, kad tai ryškus skirtumas. Greičiausiai teks rengti dokumentus, kad Vyriausybė sumokėtų premijos skirtumą atletams“, – sakė E.Urbanavičius.

A.Skujytei už penktąją vietą buvo sumokėta 60 tūkst. litų (17 380 eurų), tad jai šuolis per dvi vietas turėtų papildyti kišenę dar solidesne suma – 26 060 eurų.

Kompensacijos taip pat gali tikėtis ir kitas imtynininkas Mindaugas Ežerskis. Jis Pekine buvo septintas ir gavo 30 tūkst. litų (8 690 eurų), bet po dviejų varžovų diskvalifikavimo kyla į penktąją vietą ir turėtų gauti antra tiek. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.