EUROLYGA 2023

Akibrokštas: dopingo skandalų žvaigždė Julija Jefimova – Metų plaukikė

Net ir du dopingo skandalai nesutrukdė Rusijos plaukikei Julijai Jefimovai gauti prestižinį savo šalies apdovanojimą. 24-erių plaukikė, pastaruosius ketverius metus buvusi etatine lietuvės Rūtos Meilutytės varžove, šeštadienį išrinkta 2016-ųjų Rusijos plaukike. Jai Sankt Peterburge vykusioje Rusijos plaukimo federacijos 25-ąjį kartą surengtoje pagerbimo ceremonijoje buvo įteiktas prizas ir piniginė premija – 5 tūkstančiai JAV dolerių.

Julija Jefimova<br>AFP nuotr.
Julija Jefimova<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2016, 9:09 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:59 PM

Nuo 2013-ųjų į dopingo skandalus dukart patekusi J.Jefimova tik paskutinę akimirką gavo teisę startuoti šių metų Rio de Žaneiro olimpiadoje, savo diskvalifikaciją apskundusi Sporto arbitražo teismui bei specialiai olimpinio komiteto komisijai.

„Man norėjosi po startų Rio visiems rodyti vidurinį pirštą“, – jau Rusijos televizijoje po visų įmanomų startų juokėsi J.Jefimova. Ji Rio olimpiadoje laimėjo du sidabro medalius 100 ir 200 m plaukimo krūtine rungtyse.

Po savo skandalingo sugrįžimo į varžybas ir pasirodymo žaidynėse rusė susilaukė aršios varžovių ir pasaulio sporto bendruomenės kritikos ir ne kartą viešai apsipylė ašaromis.

J.Jefimova 2013 metais atliko 16 mėnesių bausmę už dopingo vartojimą. Šiais metais keturis kartus jos dopingo testas buvo teigiamas – parodė, kad buvo vartojamas meldoniumas.

Daugeliui, kurie stebėjo Rio plaukimus, tiesiog griebėsi už galvų ir tikino, kad tai pati didžiausia gėda visam plaukimui – leisti startuoti dopingo skandalų autorei J.Jefimovai.

Kelios rusės konkurentės per žaidynes netylėjo. „Sukčiai yra sukčiai“, – sakė airė Fiona Doyle, kuri suklupo 200 metrų krūtine pusfinalyje, nes pritrūko vienos vietos, kurią užėmė J.Jefimova.

„Kuo turėtume dabar tikėti? Organizatoriai visame Rio kaimelyje buvo išdėlioję ženklus, kad sportas – švarus. Bet taip nėra“, – kalbėjo ji.

Ir per Rio žaidynes ir jo jų J.Jefimovai teko atsakyti daug kartų į klausimus, kad ji yra apgavikė ir sporte jai nėra vietos.

– Daugelis amerikiečių mano, kad esate melagė.

– Esu sakiusi ir dabar pasikartosiu. Mane domina tik dviejų amerikiečių nuomonės: Davido Salo ir Johno Ubančičiaus (abu J.Jefimovos treneriai, – red.). Kiti man nerūpi.

– Kaip jums pavyksta išlikti ramiai, kai tenka atsakyti vis į tuos pačius klausimus?

– Aš rami tik išorėje. Viduje viskas verda. Mane visada neramina neteisybė, tačiau kontroliuoju save, mokausi suvaldyti emocijas. Tad ką belieka daryti? Tik atsakyti į tuos pačius klausimus.

- Galvojate, kad jums teisingai leista startuoti olimpiadoje?

– Aš vėl ir vėl sulaukiu to paties klausimo. Taip, aš esu padariusi klaidą, bet tokių atvejų pasaulyje yra labai daug. Amerikoje taip pat. Ta istorija – visiškai mano kaltė. Aš buvau nubausta. O likus mažiau nei savaitei iki olimpiados laimėjai Sporto arbitražo teisme (CAS). Bent jau man daugiau klausimų nekyla.

– Olimpinė čempionė Lilly King sakė, kad visi sportininkai, praeityje sučiupti dėl dopingo, neturėtų dalyvauti olimpiadoje. Manote tai teisinga?

– Ką ji tada mano apie Michaelą Phelpsą? (J.Jefimova turėjo mintyje faktą, kad 22 olimpinius aukso medalius iškovojęs M.Phelpsas praeityje buvo pričiuptas vartojant marichuaną, o tai laikoma dopingu. M.Phelpsas taip pat 2014 metais buvo sugautas prie vairo išgėręs, – Red.).

– O kokią jūsų nuomonė?

– Kalbu už save. Aš visada buvau prieš dopingą. Niekada nesu jo vartojusi sąmoningai. Bet yra daug atvejų, kai tu iš nežinojimo ar dėl kvailumo patenki į bėdą. Tėvai duoda piliulę ar tiesiog nukeliauji į ligoninę. Viskas. Visko gali nutikti. Paprastas pavyzdys: kai vairuojate automobilį ir pažeidžiate taisykles, jums išrašo baudą, tačiau neatima teisių iki gyvenimo pabaigos ar neįkalina. Žmogus visada turėtų gauti antrąjį šansą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.