EUROLYGA 2023

Išsityčiojo iš Rūtos Meilutytės: už tris aukso medalius – 90 eurų premija

Kasmetinis plaukimo žiemos čempionatas trumpajame baseine Anykščiuose ir vėl sulaukė vienos iš didžiausių Lietuvos sporto žvaigždžių – Rūtos Meilutytės. Londono olimpiados čempionė nutarė pasirodyti po daugiau kaip pusmečio „tylos plaukimo eteryje“ ir kaip visada buvo galva aukščiau už varžoves. Pirmenybės lyg ir niekam neužkliūtų, jei ne vienas atsiradęs kabliukas, atsiradęs per apdovanojimų ceremoniją. Per jas sportininkams buvo įteikiami ne tik medaliai, bet ir taip vadinami piniginių premijų čekiai. Anykščiuose garsi mūsų plaukikė per tris varžybų dienas sugebėjo „susikrauti“ solidžią premiją už savo pasirodymą – „net“ 90 eurų. Jau dabar visi sporto mėgėjai klausia – ar verta tokią išmaldą vadinti premijomis? Ir sutinka – geriau jokių pinigų...

Premijos, kuriomis buvo apdovanoti plaukikai po startų Anykščiuose<br>facebook.com
Premijos, kuriomis buvo apdovanoti plaukikai po startų Anykščiuose<br>facebook.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 6:35 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:43 PM

19-metė kaunietė R.Meilutytė Anykščiuose vykusiose pirmenybėse dalyvavo 50 ir 100 metrų krūtine rungtyse bei plaukė 100 metrų kompleksiniu būdu. Ir visuose plaukimuose ji pelnė aukso apdovanojimus.

„Visada smagu Lietuvoje plaukti, ypač Anykščiuose. Labai myliu šitą miestą ir jei tik galiu, visada atvykstu į Lietuvos čempionatą. Tai yra vienos mano mėgstamiausių varžybų, kurių tikrai laukiu. Kas bus toliau? Toliau ruošiuosi ateinančiam sezonui ir žingsnis po žingsnio bandysiu įvykdyti savo planus. Šiuo metu vis dar treniruojuosi Lietuvoje, o dėl ateities nežinau. Bet bent kelias savaites dar būsiu Lietuvoje. Kalėdas sutiksiu su namiškiais“, – po visų kovų tikino R.Meilutytė, neakcentuodama faktus, kiek jai kainavo pasirengti, atvykti ir startuoti Anykščiuose.

Tuo tarpu plaukimo mėgėjai pirštu pradėjo badyti į faktą, kad šalies žiemos pirmenybės ir piniginiai prizai labiau panašūs į išmaldą, o ne premiją. Kandusis žurnalistas Andrius Tapinas, gavęs nuotraukas, kuriose yra vaizdai su premijos dydžiais, nesusilaikė ir metė net ne vidutinį akmenį, o net Puntuką į Lietubvos plaukimo federacijos daržą ir su šlapiu skuduru per veidą vožtelėjo naujai išrinktam federacijos prezidentui Emiliui Vaitkaičiui.

Pamatęs premijų dydžius, kurie buvo skirti, jis facebook parašė kandų komentarą:

„Kai jauti didžiulę gėdą.

Anykščiuose savaitgalį vyko Lietuvos plaukimo čempionatas, jame varžėsi ir Rūta Meilutytė.

Lietuvos čempionas buvo apdovanotas...30 eurų piniginiu prizu. Bronzos medalininkas gavo masyvų 10 eurų prizą.

Meilutytė iškovojo tris aukso medalius ir papildė savo sąskaitą solidžia 90 eurų suma.

Ir čia nesvarbu – Rūta ar kažkas kitas, bet 10 eurų prizas už prizinę vietą Lietuvos čempionate yra pasityčiojimas ir iš sportininkų, ir iš paties sporto. Juk ne piniguose esmė, o pačiame požiūryje.

Nepatikėjau iš pradžių. Galvojau, gal kokia klaida, nes negali būti tokios gėdos. Nuėjau į federacijos puslapį – 37 čempionato nuostatų punktas aiškiai sako – pirmai 30, antrai 15, trečiai 10 eurų. O vėlyvasis varžybų mokestis yra 15 eurų. Tai yra, jeigu Rūta būtų užsiregistravusi vėliau, būtų reikėję mažiausiai vieną sidabrą imti, kad atmuštų išlaidas.

Jeigu Lietuvos plaukimas visai neturi pinigų, tai gal federacijos prezidente Emilis Vaitkaitis nedarykit gėdos, negadinkit vardo, nupirkit sporto prekių parduotuvėj taurę už 8 eurus ir išgraviruokit žodį „Ačiū“, nes trumpas ir gal užteks 2 eurų.

Bet įdomiausia, kad viešai skelbiama, kad prizus įsteigė Maxima LT Tada puikiai, Maxima, puikiai – tikrai maksimalistiškai paskatinote mūsų plaukimo viltis. Dar galėjot „Ačiū“ kortelę pridėti.

 Laikykitės ten, plaukimo federacija“.

Neilgai trukus, į sporto aistruolių ir A.Tapino priekaištus atsakė ir „Maxima LT“ bendrovės atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas. Jis patikino, kad premijos plaukikams nebuvo derintos su bendrove, o ši visokeriopai siekia padėti Lietuvos plaukimui.

„Piniginius prizus minėtam renginiui įsteigė Lietuvos plaukimo federacija. Nei jų dydis, nei pats apdovanojimo faktas su „Maxima LT“ nebuvo derintas. Mūsų vertinimu, kelias dešimtis eurų siekiantys piniginiai prizai ne tik nepakankamai įvertina Lietuvos sportininkų pasiekimus, bet net ir galėtų žeisti savo talentu Lietuvą garsinančių sportininkų orumą. Konkrečiu aptariamu atveju, Lietuvos plaukimo federacija į mus kreipėsi su prašymu padovanoti šiam čempionatui daiktinių prizų. „Maxima LT“ suteikė beveik 200 įvairių prizų – vardinių Rūtos Meilutytės sportinių krepšių, lagaminų, rankšluosčių ir kt. Šių prizų vertė siekia daugiau kaip 5600 eurų“, – teigė R.Gorbačiovas.

Taip pat savo poziciją po sukelto šurmulio pareiškė ir Lietuvos plaukimo federacija:  “Pirmiausiai – negalima pinigais įkainuoti čempionų, prizininkų. To ir nedarome. Antra – pateikta informacija atitinka ne pilną tikrovę. Praktika įteikti piniginius prizus nugalėtojams nėra nauja. Įprastai prizinį fondą (lygiai tokią pat sumą, kokia buvo paskirta dabar) skirdavome geriausiems varžybų dalyviams – tai yra 3 geriausiems plaukikams ir 3 plaukikėms pagal FINA taškų skaičiavimo sistemą. Sulaukėme raginimų piniginius prizus skirti kiekvienos individualios rungties prizininkams. Šių rungčių yra 34. Anksčiau piniginius prizus gaudavo 6 plaukikai, minimame čempionate – 102 prizininkai (dauguma jų dalyvauja keliose rungtyse). Šį prizinį fondą įsteigė Lietuvos plaukimo federacija – 1870 eurų. Spręsime ar toks sprendimas buvo geras, ar ne. Trečia – mūsų partneris Maxima taip pat įsteigė prizus: sportinius krepšius, sportinius rankšluosčius. Visus įsteigtus prizus puošia Rūtos Meilutytės autografas, tad juos taip pat įkainuoti yra sunku. Dar kartą ačiū Maximai už prizus! Ketvirta – nugalėtojai ir prizininkai dar buvo apdovanoti kaltiniais medaliais ir diplomais. Penkta – plaukimo sporto šaka nėra komercinė, starto mokesčiai ne tokie kaip bėgimo maratonuose ar kituose masiniuose renginiuose. Čempionato dalyvio mokestis 5 eurų už visas varžybas (neribotas kiekis startų).  Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad nei viename ankstesniame čempionate nesame turėję geresnių prizų nei dabar. Labai smagu, kad kyla bendras šurmulys dėl plaukimo.  P.S. Vėlyvos registracijos mokestis yra skirtas visai komandai, o ne konkrečiam sportininkui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.