EUROLYGA 2023

Lietuviai olimpinius medalius matys kaip savo ausis – diskvalifikuoti rusai jų nežada atiduoti

Nė vienas už dopingo vartojimą diskvalifikuotas ir olimpinį medalį automatiškai praradęs Rusijos sportininkas negrąžino šios šalies olimpiniam komitetui apdovanojimą, kad šis būtų persiųstas naujam savininkui. Apie tai antradienį pranešė Rusijos olimpinio komiteto teisės skyriaus vadovė Aleksandra Briliantova. Jos teigimu, nė vienas atletas nežada paklusti Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) reikalavimui ir atiduoti dopingo pagalba iškovotą medalį. Iš viso IOC reikalauja iš Rusijos susigrąžinti 18 apdovanojimų – 13 medalių iš 2008 metų Pekino žaidynių ir 5 – iš Londono olimpiados.

Mindaugas Mizgaitis olimpinę bronzą turi pakeisti į sidabrą, tačiau gali ir negauti Pekino žaidynių apdovanojimo.<br>M.Kulbio nuotr.
Mindaugas Mizgaitis olimpinę bronzą turi pakeisti į sidabrą, tačiau gali ir negauti Pekino žaidynių apdovanojimo.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 7:37 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:04 AM

„Kol kas nė vienas iš Rusijos sportininkų, kurių pavardes dėl dopingo skandalų paviešino IOC ir pareikalavo grąžinti jiems jau nepriklausantį medalį, to nepadarė, kaip tai padarė garsusis Usainas Boltas. Manau, kad buvo daug laiko atiduoti medalį, bet niekas to nepadarė ir, greičiausiai, nepadarys“, – informacijos agentūrai TASS aiškino A.Briliantova.

Garsusis Jamaikos bėgikas U.Boltas savo sąskaitoje turėjo 9 aukso olimpinius medalius, tačiau praėjusią savaitę buvo pranešta, jis bus priverstas sugrąžinti 2008 metų Penkino olimpiados auksą, iškovotą estafetės bėgime. Viskuo kaltas pakartotinis dopingo testo patikrinimas, po kurio paaiškėjo, kad vienas iš Jamaikos estafetės narių – Nesta Carteris vartojo draudžiamus sporte preparatus.

Antidopingo agentūra, patikrinusi prieš 8 metus imtus testus, patikino, kad dabar jau 31 metų N.Carteris naudojo metilheksanaminą – stimuliatorių ir maisto papildą, tačiau preparatą, kuris priskiriamas dopingui.

Ši žinia apie negrąžinamus apdovanojimus turėtų stipriai nuliūdinti du Lietuvos sportininkus – imtynininką Mindaugą Mizgaitį ir septynkovininkę Austrą Skujytę. Būtent šiems lietuviams turi būti įteikti už dopingo vartojimą diskvalifikuotų rusų medaliai.

Praėjusiais metais Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) gavo oficialų Tarptautinio olimpinio komiteto raštą, kad 2008-ųjų Pekino olimpinėse žaidynėse bronzos medaliu apdovanotas M.Mizgaitis nuo šiol gali vadintis olimpiniu vicečempionu.

Toks sprendimas priimtas patvirtinus, kad graikų-romėnų imtynių svorio kategorijoje iki 120 kg sidabrą iškovojęs Rusijos atstovas Chasanas Barojevas yra diskvalifikuotas.

Osetino mėginyje buvo surasta prie anabolinių steroidų priskiriamo draudžiamo preparato turinabolio, tad jo medalis atitenka lietuviui M.Mizgaičiui, o lietuvio iškovotas bronzos medalis bus perduotas prancūzui Yannickui Szczepaniakui.

IOC rašte M.Mizgaičio buvo prašoma grąžinti olimpinį bronzos medalį, todėl gruodį jis buvo išsiųstas į Lozaną.

„Aš medalio neatiduosiu, – Rusijos spaudai po žinios apie dopingą pareiškė Ch.Barojevas, dabar einantis Šiaurės Osetijos Respublikos sporto ministro pareigas. – Kodėl tai turiu daryti, jei jį iškovojau sąžiningai? Apie tai negali būti jokios kalbos. Neturiu ko gėdytis.“

Savojo medalio priversta laukti ir nežinia ar sulauks ir 2004 metų Atėnų olimpiados vicečempionė Austra Skujytė. Jai turi atitekti 2012-ųjų Londono žaidynių bronza.

Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) praėjusiais metais yra paskelbęs, kad diskvalifikuojama trečią vietą Londone iškovojusi rusė Tatjana Černova ir anuliuojami jos rezultatai, kuriuos sportininkė pasiekė nuo 2011-ųjų rugpjūčio 15 dienos iki 2013-ųjų liepos 22 dienos.

Rusė prarado 2011-aisiais iškovotą pasaulio čempionės titulą bei olimpinę bronzą.

Londone T.Černova užėmė trečią vietą, ukrainietė Liudmila Josipenka – ketvirtą, o A.Skuytė – penktą.

L.Josipenka už draudžiamų preparatų vartojimą buvo diskvalifikuota dar 2013-aisiais, anuliuojant olimpiniais metais pasiektus jos rezultatus. Tad praėjus ketveriems metams po žaidynių Lietuvos septynkovininkė palypėjo dvejomis pozicijomis aukščiau, tačiau ar turės to įrodymą – nežinia.

„Sužinojus žinią apie T.Černovos diskvalifikaciją, sukilo džiaugsmo emocijos. Ar nuoskaudų, kad tada nelipau ant prizininkių pakylos nėra? Nebežiūriu atgal, tai jau praeitis – kaip buvo, taip. Smagu, kad tiesa lenda į paviršių“, – pasakojo A.Skujytė. Tačiau ji pripažino, kad medalio ji gali ir nesulaukti.

„Pasakys, kad pametė ir viskas“, – nelinksmai juokavo Lietuvos sportininkė.

Po didelių dopingo skandalų su Rusijos sportininkais, IOC pakartotinai Antidopingo agentūros paprašė ištirti 2008 metų ir 2012-ųjų žaidynių mėginius.

Ypač didelį dėmesį skiriant Rusijos atletams, buvo patikrinti 1243 dopingo mėginiai, iš kurių 98 buvo teigiami. Iš Rusijos jau atimta 18 olimpinių medalių, tačiau kalbama, kad per 2017-sius rusai neteks dar tiek pat apdovanojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.