EUROLYGA 2023

Protestai nepadėjo: Iranas visas šachmatininkes apgobė skaromis

Teherane prasidėjusiame pasaulio moterų šachmatų čempionate visos dalyvės pakluso Irano tradicijoms ir sėdo prie lentų plaukus apsigobusios skaromis. Nors keletas žaidėjų protestavo prieš tokį sprendimą, Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE) nepakeitė savo sprendimo rengti čempionatą Irane.

Šachmatininkės pakluso Irano tradicijoms.<br>fide.com nuotr.
Šachmatininkės pakluso Irano tradicijoms.<br>fide.com nuotr.
Šachmatininkės pakluso Irano tradicijoms.<br>fide.com nuotr.
Šachmatininkės pakluso Irano tradicijoms.<br>fide.com nuotr.
Šachmatininkės pakluso Irano tradicijoms.<br>fide.com nuotr.
Šachmatininkės pakluso Irano tradicijoms.<br>fide.com nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen nesmerkia reikalavimams paklususių šachmatininkių.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen nesmerkia reikalavimams paklususių šachmatininkių.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 12, 2017, 10:52 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:32 AM

Čempionato dalyvės paaiškėjo po žemynų čempionatų ir atrankos varžybų. Tarp 64 dalyvių nepateko nė viena lietuvė – Deimantei Daulytei nedaug trūko Europos čempionate, o 8-ąją vietą pasaulio reitinge užimanti Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen nedalyvavo atrankoje.

„Manau, kad tokio lygio varžybos neturėtų būti organizuojamos ten, kur moterys yra verčiamos dėvėti hidžabą. Nesmerkiu tų, kurios sutiko, bet pati atsisakyčiau, – taip situaciją feisbuke komentavo V.Čmilytė-Nielsen. 2000-aisiais lankiausi Irane, dėvėjau hidžabą ir laikiausi vietos papročių. Esminis skirtumas tas, kad manęs niekas nevertė ir neįpareigojo ten važiuoti, nerengė ten svarbiausių varžybų, kuriose mažiausias diskomfortas gali reikšti skirtumą tarp pergalės ir pralaimėjimo.“

Prieš pat čempionatą mirė viena jos dalyvė (rumunė Cristina Adela Foisor), tad kovą pradėjo 63 žaidėjos. Turnyras vyksta pagal atkrintamąją sistemą, jos dalyvės išsidalys 450 tūkst. dolerių, tačiau kiekviena jų turės 20 proc. atiduoti FIDE ir pati padengti pragyvenimo išlaidas.

Čempionė gaus 60 tūkst., finalininkė – 30 tūkst. Turnyras baigsis kovo 4 d.

FIDE, kuriai vadovauja prieštaringai vertinamas buvęs Rusijos autonominės respublikos Kalmukijos prezidentas Kirsanas Iliumžinovas, įstūmė geriausias pasaulio žaidėjas į keblią padėtį pernai.

Tada piktinosi ir geriausia Lietuvos šachmatininkė. „Sportininkės, atstovaujančios savo šaliai tarptautinėse varžybose, neturėtų būti verčiamos dėvėti religinius simbolius, tokius kaip hidžabas. Tačiau po tik ką priimto FIDE sprendimo organizuoti 2017 metų pasaulio moterų čempionatą Irane, įvairių šalių šachmatų lyderės susiduria su dilema – atsisakyti prestižiškiausių varžybų ir šanso tapti pasaulio čempione arba dėvėti skarą ir kūno silueto neišryškinančius drabužius visų varžybų metu... Nepaisant kritikos, atrodo, kad FIDE nemato reikalo atšaukti savo sprendimo“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

FIDE pasirinko Iraną todėl, kad tiesiog nebuvo kitų kandidatų.

„Moterų čempionatams lėšų rasti tradiciškai sunkiau nei vyrų. FIDE vadovaujantis Kirsanas Iliumžinovas turi tam tikrų reputacijos problemų, tai apsunkina rėmėjų paieškas demokratinėse šalyse“, – paaiškino V.Čmilytė-Nielsen.

Garsiausiai tokiu sprendimu piktinosi JAV čempionė, gruzinų kilmės 22 metų Nazi Paikidzė-Barnes – jos nėra tarp dalyvių.

Pagal Irane galiojančius islamo reikalavimus moteris viešose vietose privalo pridengti savo galvą skara. FIDE moterų komisijos vadovė, buvusi garsi Vengrijos šachmatininkė Susan Polger pareiškė, kad Iranui pateikus savo kandidatūrą, nė viena iš 150 šalių nepareiškė prieštaravimo, netgi ir JAV.

Tuo tarpu Irano šachmatininkė Mitra Hejazipour pareiškė, kad čempionato boikotas būtų buvęs kenksmingas moterų sportui šalyje ir paragino varžoves laikytis reikalavimų.

Vienu ryškiausių čempionato veikėjų netikėtai tapo neseniai išrinktas prorusiškas Moldovos prezidentas Igoris Dodonas. Jis atvyko į čempionatą kaip Moldovos šachmatų federacijos vadovas ir pasisiūlė šalyje surengti Europos arba pasaulio čempionatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.