EUROLYGA 2023

Po ambicingo Rusijos pareiškimo – tvirtas antausis

Visas Rusijos dopingo sistemos gijas į dienos paviršių ištraukęs teisės profesorius Richardas McLarenas paskelbė dar vieną prastą naujieną Vladimiro Putinui šaliai.

R.McLarenas (dešinėje) teigė, kad Rusija juda į priekį, bet abejoja, kad šalis spės iki žaidynių.<br>lrytas.lt montažas.
R.McLarenas (dešinėje) teigė, kad Rusija juda į priekį, bet abejoja, kad šalis spės iki žaidynių.<br>lrytas.lt montažas.
R.McLarenas parodė, kaip rusai per Sočio žaidynes įrengė slaptą kambarį, skirtą mėginiams keisti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.McLarenas parodė, kaip rusai per Sočio žaidynes įrengė slaptą kambarį, skirtą mėginiams keisti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 6:52 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:35 PM

Vos Rusijai paskelbus apie planus rimtai kovoti 2018 metų žiemos olimpadoje, R.McLarenas pareiškė, kad Rusija gali nesuspėti įtikinti tarptautinės bendruomenės ir nesulaukti žalios šviesos.

R.McLarenas dar gruodį paskelbė, kad daugiau nei tūkstantis Rusijos sportininkų iš 30 skirtingų sporto šakų 2011-2015 metais buvo įtraukti į dopingo programą. Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomas tyrėjas tuomet atskleidė, kad visą dopingo sistemą organizavo ir Rusijos valdžia.

Rusai neigi pastarąjį kaltinimą, tačiau prisiėmė kaltę dėl kitų teiginių ir skambiai kalba apie „valymą“ ir „atsistatymą“.

Reikės ir malonės

Tačiau R.McLarenas teigė, kad „prireiks labai daug sunkaus darbo ir geros valios“, kad Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) metų pabaigoje atgauti licenciją.

Šiuos žodžius R.McLarenas pareiškė praėjus porai valandų po to, kai Rusijos sporto ministras Pavelas Kolobkovas viešai neigė, kad dopingo programą prižiūrėjo pati valstybė.

Vitalijų Mutko spalį pakeitęs P.Kolobkovas WADA pareiškė, kad tikisi, jog RUSADA jau lapkritį atgaus teisę veikti.

„Esame pasirengę inspekcijai ir visiems bandymams“, – sakė P.Kolobkovas. Jis pridūrė, kad pernai iš Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių išmesti rusų atletai tapo aukomis, o veiksmus vadino „nežmogiškais“.

Kone iškart po P.Kolobkovo kalbos Sporto Arbitražo teismas (CAS) paskelbė, kad visam gyvenimui nuo sporto nušalina Sergejų Portugalovą. Tai – garsus rusų medikas, dirbęs su įvairių sporto šakų atletais Rusijoje. Tarp jų – lengvaatlečiais ir plaukikais.

Pasigedo ir veiksmų, ir atsiprašymo

Lozanoje vykusioje WADA konferencijoje tik rusai garsiai kalbėjo apie savo šansus dalyvauti žiemos olimpinėse žaidynėse. JAV antidopingo agentūros vadovas Travisas Tygartas griežtai reagavo į P.Kolobkovo komentarus.

„Ne visi tikisi „švarių“ sportininkų atsiprašymo, nors jie jo nusipelnė. Manau, kad atsiprašymo vengimas ir toks nusistatymas gerokai pribloškia, – kalbėjo T.Tygartas. – Džiaugiuosi, kad kalba nebuvo transliuojama, nes daug sportininkų visame pasaulyje liktų nusivylę. Kalbų daug, o veiksmų – ne. Dar reikia atlikti svarbiausią darbą, tad tikėkimės, jog pažadus lydės ir veiksmai.“

T.Tygartas taip pat skeptiškai kalbėjo apie leidimą Rusijos sportininkams dalyvauti žiemos olimpiadoje.

„Sutinku su 22 ir daugiau naconalinių antidopingo organizacijų, kurios labai aiškiai nurodė, kad jie neturėtų gauti teisės, kol neparodys, kad visiškai bendradarbiauja, – sakė T.Tygartas. – Sprendimas taip pat neturėtų būti perduotas tarptautinėms federacijoms, kurios spręstų, ar atskiri atletai nėra susitepę.“

Jaučiasi, tarsi nebūtų pajudėję

WADA sportininkų komisijos vadovė Beckie Scott pritarė T.Tygartui.

„Skamba tarsi aktyvus nenoras priimti R.McLareno tyrimo išvadų. Daug sportininkų tikėjosi, kad dokumentai reikš tikras permainas. Nesu tikra, ar tai ir vyksta“, – kalbėjo ji.

Pats R.McLarenas buvo nusiteikęs labiau optimistiškai. P.Kolobkovo žodžius jis vadino „žingsniu į priekį“, nes anksčiau rusai nepripažino visiškai nieko.

„P.Kolobkovas sakė, kad jie padarė klaidų, turi dopingo problemą. Manau, kad tai leidžia pastūmėti kamuolį į priekį“, – kalbėjo R.McLarenas.

Bet paklaustas, ar Rusija suspės atgauti RUSADA licenciją iki žiemos olimpiados, atkirto: „Priklauso nuo visų geros valios ir noro suspėti. Manau, kad bus labai sudėtinga ir reikės daugybės darbo.“

Iki praėjusių metų WADA generaliniu direktoriumi dirbęs Davidas Howmanas sakė, kad Rusijai reikia padaryti gerokai daugiau nei tik pripažinti problemas.

„Turime atsikratyti to dramblio kambaryje. Yra daug diskusijų ir sakymų: „Mes einame tolyn“, tačiau tai mus sugrąžina į praėjusių metų sausio situaciją. Tai neramina“, – sakė D.Howmanas.

Parengta pagal guardian.co.uk informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.