EUROLYGA 2023

Pirmą birželio savaitgalį pavargęs Trakų jachtklubas virs Las Vegasu

O dabar pagalvokite apie buriavimą. Jei priešaky regite ant denio tysančią, saulėje pagruzdintą, kokteiliuką siurbčiojančią ir rožinį bikinį vilkinčią pupytę, kuriai valiūkiškai akį merkia pilvotas, į septintą dešimtį įkopęs rusų oligarchas su auksiniu laikrodžiu ant riešo, tai „Galvės taurė“ pakeis jūsų nuomonę apie buriavimą taip, kaip sėdėjimas po figmedžiu pakeitė Sidhartos Gautamos būtį.

 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
 Artėja "Galvės taurė"<br> M.Baltrušaitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 6:27 PM

Jūs nušvisite, praregėsite ir suprasite, kad buriavimas yra viskas – kančia, džiaugsmas, kraujas, grožis, skausmas, triumfas ir bjaurastis – viename, o galbūt susigundysite sportiniu buriavimu ir tapsite lietuviškos buriuomenės dalimi.

Blogiausiu atveju, pirmąjį birželio savaitgalį pasirinkę praleisti Trakuose, bent jau turėsite gerą laiką – čia vyksianti jau šeštoji „Galvės taurė“ yra tarptautinė, kasmet vis svarbesnė data buriuotojo kalendoriuje ir vienas didžiausių bei grandioziškiausių buriavimo sporto renginių Lietuvoje.

Bus rimtų teisėjų iš užsienio

Ežere kovojančias ir nuožmiai lenktyniaujančias jachtas smalsiam turistui patogiausia stebėti iš Trakų miesto krantinės, pilies salos, slėnio kempingo, Tiškevičiaus rūmų terasos arba jachtklubo – kitaip tariant, nesvarbu, kuriame ežero krante vaikštinėsite birželio 2–4 dienomis, priešaky vis tiek matysite spalvingą jachtų ir pūpsančių spinakerių atvirutę.  

Dėl vieno dalyko galima garantuoti: stebėdami plaukimus, regėsite ne tik gražų ir įkvepiantį vaizdą, bet ir pasijausite lyg karo lauke, kai starto linijoje vienu metu rikiuosis bent tuzinas į priekį išsiveržti trokštančių jachtų, o fone bus girdėti, kaip augaloti dėdės iš visų plaučių rėkia „Kelio!“, „Aaaa!“, „Ėėėė!“ ar mesteli vienas kitam turtingą arsenalą įvairiausių palinkėjimų.  

Ore tvyrantis, prakaitu praskiestas adrenalinas, nuo skardžiabalsių pastūgavimų aidintis ežeras prideda savotiško žavesio tiek gurmanams ir buriavimo sporto entuziastams, tiek paprastiems romantikos gerbėjams, atvykusiems į Trakus patysoti ant pledo ir pasidaryti selfių.  Renginį, kuriame šiemet dalyvaus ne tik vietiniai buriuotojai, bet ir svečiai iš Latvijos bei Estijos,  organizuojantis „Gero vėjo klubas“ šįsyk nusprendė dar labiau kilstelėti „Galvės taurės“ kartelę ir į buriavimo kokteilį įberti šiek tiek kompetencijos bei tarptautinės patirties – šįkart „Galvės taurės“ vyriausiuoju teisėju bus kroatas Denisas Marinovas, kuris buriavimo varžyboms teisėjauja jau virš 20 metų, o nuo 2010-ųjų turi tarptautinio varžybų teisėjo (IRO) statusą.

Kasmet jis teisėjauja daugiau kaip trisdešimtyje skirtingų regatų skirtingose klasėse nuo radio modelių ir sportinių klasių, tokių kaip „Optimist“, „Laser“, „420“ ir t.t., iki kreiserinių jachtų OD ir ORC. Denisas buvo vyriausiuoju teisėju (PRO) ir teisėju (RO) daugelyje Europos, pasaulio, ISAF jaunimo ir nacionaliniuose čempionatuose, jis taip pat yra ir IMS matuotojas.

Žodžiu, turbūt jau supratote, kad Denisas yra labai rimtas vyras.   Jam talkins ne ką prastesnė komanda: latvis distancijos teisėjas Romanas Mickevič, rusė Svetlana Dyachkova bei ženklų teisėjai Valerijus Bogunas ir Domas Marcinkevičius. 

Geri vėjai gerame klube  

„Gero vėjo klubas“ – tai aktyvių ir jaunų sportininkų komanda, kuriai priklauso pusšimtis iniciatyvių, veiklių ir išprotėjusių buriuotojų. Jiems buriavimas yra daugiau nei graži nuotrauka ant „desktopo“ – dėl buriavimo jie ir močiutes parduotų.  Klubui priklausančios komandos dalyvauja pasaulio, Europos ir Lietuvos čempionatuose, iš kurių dažniausiai išvažiuoja ne nosis nukabinę ir nuraudę iš gėdos, bet su medaliais ant kaklų arba bent jau plačiomis šypsenomis vėjo nugairintuose veiduose.

Klubas sukūrė ir „Platu 25“ klasę, sudarytą iš monotipinių, sportinių jachtų, kurias pamilo Trakų buriuotojai. „Platūškė“ – idealus laivas tiek besimokančiajam buriuotojui, tiek užkietėjusiam buriavimo guru, o lenktyniaujant su šia jachta, privalumas tas, jog atplaukęs pirmas, ir būsi pirmas, o jei atplauksi paskutinis – būsi paskutinis ir nereikės valandą laukti mistinių formulių pagalba skaičiuojamų  rezultatų, nulemsiančių tavo likimą. Be to, „platūškė“ jautri kaip gimnazistė per PMS, tad su šiuo laivu turi elgtis itin švelniai, atsargiai ir preciziškai. 

Jachtklubas atgims kaip Conchitos feniksas  

Dalyvių amžius, beje, labai įvairus – nuo jauniausių, kurie, rodos, dar prieš porą vasarų nusiėmė sauskelnes, iki užkietėjusių buriavimo senelių, į kuriuos žiūrint viltingai tikiesi, kad po plaukimo dar neišneš kojomis į priekį. Vidutinis daugumos buriuotojų amžius, jei tai kam nors aktualu (o kažkam tikrai gali rūpėti) yra 35 metai.

„Galvės taurė“ gali patraukti ne tik penktadienio naktį vyksiančiu įspūdingu burlaivių paradu, bet ir smagiomis pramogomis ant kranto – senasis Vilniaus jachtklubas, garsėjantis keliomis, liūdnai kėksančiomis apykreivėmis trobelėmis ir dideliu kiekiu egzistencinių problemų bei sopulių, tą savaitgalį laikinai pavirs lietuviškuoju Las Vegasu, kuriame netrūks nei garso, nei šviesų: bus koncertų ir didžėjų, visokių skanumynų, gardumynų, bus oro balionas, sėdmaišiai, pirtis, vyks paskaitos, pamokos, o norintieji apsipirkti, galės iš stendų šluoti buriuotojiškus akinius ir gerai atrodyti bent jau ant kranto. Tad belieka triskart palinkėti vėjo ir susitikti Trakuose! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.