EUROLYGA 2023

Plaukimo ekspertas – apie sudėtingą Rūtos Meilutytės situaciją ir nenorą vykti į JAV

Rūta Meilutytė po Rio de Žaneiro olimpiados nesėkmės bando sugrįžti į geriausius karjeros laikus. Naujas treneris, naujos rungtys, treniruočių metodai – geriausia Lietuvos plaukikė siekia iš naujo atsidurti ant aukščiausios apdovanojimų pakylos.

 Vytautas Janušaitis ramina dėl ne itin geros Rūtos Meilutytės formos<br> Lrytas.lt montažas
 Vytautas Janušaitis ramina dėl ne itin geros Rūtos Meilutytės formos<br> Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Zmitrevičius

Jul 6, 2017, 12:55 PM, atnaujinta Jul 6, 2017, 6:59 PM

R.Meilutytė ruošiasi šį mėnesį vyksiančiam pasaulio čempionatui, tačiau naujausi rezultatai privertė sunerimti visus, jos pasirodymą sekusius asmenis.

Lietuvos čempionato 50 m plaukimo krūtine rungtyje plaukikė pasidabino aukso medaliu, tačiau jos rezultatas (31,44 sek.) nebuvo itin geras, o šio sezono lyderės ir pagrindinės konkurentės artėjančiame pasaulio čempionate rusė Julija Jefimova ir amerikietė Lilly King šią distanciją yra įveikusios kur kas greičiau.

Tačiau buvęs plaukikas, nacionalinis rekordininkas, o dabar treneriu dirbantis Vytautas Janušaitis ramina – laiko atsigauti dar yra, o dėl tam tikrų niuansų lyginti R.Meilutytės pasirodymus su pagrindinių varžovių ir pulti į paniką nereikėtų. Anot daugkartinio pasaulio taurės etapų prizininko, tam tikrais momentais sportininkių demonstruojami rezultatai priklauso ir nuo to, kokią atranką reikia įveikti norint varžytis pasaulio plaukimo čempionate.

– Kaip vertinate R.Meilutytės pasirodymą Lietuvos čempionate? – lrytas.lt paklausė V.Janušaičio.

– Kadangi Rūtą užpuolė liga, vien dėl to vertinti jos pasirodymus yra nelabai korektiška. Tačiau jeigu tai yra tik koks nors peršalimas, tai, manyčiau, nieko rimta. Laiko iki svarbiausių startų dar yra, tikėkimės, ji atgaus formą ir pasaulio čempionate jausis puikiai.

– Ar tai, kad dabartine forma gerokai atsiliekama nuo pasaulio lyderių, galima laikyti didele problema?

– Kadangi visą rudenį ji turėjo poilsio, tai negalėjo nuo naujų metų iki dabar staigiai ištobulinti sportinės formos. Rūta turėjo atlikti didelį darbą ir tai daro net ir dabar. Iš karto sulyginti varžovių nereikėtų, juolab kad ir tikslai tam tikrais momentais kiek kitokie. Štai, pavyzdžiui, Amerikoje  neseniai įvyko atrankinės varžybos į pasaulio čempionatą. Jos ten vyksta prieš kiekvienus svarbiausius startus ir tuomet sportininkai tiesiog privalo būti geros formos. Kitu atveju, nepademonstravus gero rezultato, galima nepapulti į rinktinę.

Visur vyrauja skirtingos detalės. Lietuvoje užtenka įvykdyti atitinkamą normatyvą ir tu jau esi garantuotas, kad važiuosi į pasaulio čempionatą, o Amerikoje – ne. Lietuvoje nereikia tam tikru momentu demonstruoti paties geriausio rezultato. Galima svarbiausiems čempionatams ruoštis reguliariai, nepersistengiant.

– Ar galima sakyti, kad formą lemia ir vieta, kurioje treniruojamasi?
–  Viskas priklauso nuo trenerio. Manau, kad Rūtai treniruočių sąlygos Lietuvoje buvo geros. Tačiau ji čia daug ir nebuvo, važinėjo po įvairias stovyklas ir varžybas. Didžiausią įtaką turi treneris ir jo programa, o ar treniruotės vykdomos „Girstučio“, ar Londono olimpiniame baseine, skirtumo nėra.

– Gal iš tiesų reikėtų vykti treniruotis į Ameriką?

– Tokį dalyką vertinti sudėtinga. Yra daug niuansų, tačiau, mano asmenine nuomone, Amerikoje treniruotis yra geriau. Juolab kad jeigu rūpi ir mokslai, ten galima gauti visą paketą. Mokslai puikiai suderinami su varžybomis, treniruotėmis. Yra daug gerų trenerių, sporto salių ir panašiai, bet reikia žiūrėti ir iš žmogiškosios pusės. Galvoti apie plaukimą ir gyventi vien juo nėra gerai.

– Kiek geresnius ar blogesnius pasirodymus lemia psichologija?

– Čempionatuose visuomet laimi sportininkai, kurie yra geriausiai pasiruošę psichologiškai, kurie pasiekę geriausią formą. Pasiruošę atvažiuoja visi, tačiau taip ir nutinka, jog vieniem kažkas nepasiseka, o kitiems viskas puiku. Psichologija atlieka labai didelį vaidmenį. Galbūt mes Lietuvoje dar nesuprantame, kiek reikia dirbti psichologiškai, kad būtum tarp stipriausių sportininkų.

– Žvelgiant į pasirodymus Lietuvos čempionate galbūt auga dar viena karta, kuri pasieks aukščiausius rezultatus ?

– Lietuvoje visuomet augo vienas kitas talentingas sportininkas, tačiau plaukimas nesulaukdavo tiek dėmesio, kol neatsirado olimpinė čempionė. Visi siekia tobulėjimo, o kai kam nors pavyksta, vėliau iš paskos ateina banga. Smagu, kad turime sportininkų, kurie demonstruoja puikius rezultatus. Kalbant apie jaunus talentus, daugelį metų kartais turėjome čempionų jaunių varžybose. Jeigu buvo duobelė, kai Londono olimpinėse žaidynėse turėjome tik keturis plaukikus, o Pekine ar Atėnuose daugiau, tai dabar ir vėl turėsime daugiau Lietuvai atstovaujančių plaukikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.